wychodzę na dach wieczorny i letni
by ujrzeć to co niewidoczne
w namiocie spotkania
twarz masz promienistą
jednak zastygłą w smutku
żałobie niezgłębionej
dotykam twojego ja
i zaczynam płakać nad sobą
jesteś tak bezbronny jak gołąb
wykluty za wcześnie wciąż nie
potrafisz latać skrzydła nieopierzone
ikarze silne zalęknione śmiercią
jestem Judytą uratuję nas
-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
[email protected]
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad.
Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może bronić się przed demokratycznie podjętą decyzją.
Benjamin Franklin
UWAGA!
KONKURS NA TEKST DISCO POLO ROZSTRZYGNIĘTY!
Jeżeli tylko będziecie zainteresowani, idea konkursów powróci na stałe.
A oto wyniki
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
ja Judyta
-
ja Judyta
Nic tak nie podcina korzeni szczęścia człowieka, nic nie napełnia go takim gniewem aniżeli poczucie, że inny stawia nisko, co on ceni wysoko.
» Virginia Woolf » Orlando
- BerniM
Bardzo ładny wiersz.Jest w nim tęsknota i oczekiwanie..oraz nadzieja:) To ja jestem silniejsza od Ciebie Ikarze,Ty nie umiesz latać a ja widzę horyzonty w różnej czasoprzestrzeni.Bardzo kobiecy wiersz,bo my kobiety mamy wszystko na glowie...jesteśmy takie czujne,zapobiegliwe,królowe domowego ogniska..bo dom bez nas to nie dom:)
-
ja Judyta
Nie powinno być silnie zalęknione? Udany wiersz, chociaż zmieniłbym tytul, aby nie powtarzać go w puencie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
ja Judyta
Dziękuję za potwierdzenie siły kobietyBerniM pisze: ↑30 wrz 2019, 18:11Bardzo ładny wiersz.Jest w nim tęsknota i oczekiwanie..oraz nadzieja:) To ja jestem silniejsza od Ciebie Ikarze,Ty nie umiesz latać a ja widzę horyzonty w różnej czasoprzestrzeni.Bardzo kobiecy wiersz,bo my kobiety mamy wszystko na glowie...jesteśmy takie czujne,zapobiegliwe,królowe domowego ogniska..bo dom bez nas to nie dom:)

Nic tak nie podcina korzeni szczęścia człowieka, nic nie napełnia go takim gniewem aniżeli poczucie, że inny stawia nisko, co on ceni wysoko.
-
ja Judyta
Marcinie chodzi o sine skrzydła Ikara, które zalęknione śmiercią nie straciły nic w swoim znaczeniu. Tytuł mogłabym zmienić na: ja Żydówka, bo takie ma znaczenie imię Judyta. Wezmę, to pod rozwagę. Pozdrawiam mzMarcin Sztelak pisze: ↑02 paź 2019, 17:20Nie powinno być silnie zalęknione? Udany wiersz, chociaż zmieniłbym tytul, aby nie powtarzać go w puencie.
Pozdrawiam.

-
ja Judyta
nie żebym odkrywała o czym jest wiersz
to raczej moje fantazje powstałe pod wpływem wiersza
kobieta morduje swoje bardzo młode dziecko (aborcja?) i nie może o tym zapomnieć
słowa Jestem Judyta uratuję nas - brzmią złowieszczo i pokazują szaleństwo bólu
lecz kogo ma ta śmierć uratować wizja nie podpowiada
to raczej moje fantazje powstałe pod wpływem wiersza
kobieta morduje swoje bardzo młode dziecko (aborcja?) i nie może o tym zapomnieć
słowa Jestem Judyta uratuję nas - brzmią złowieszczo i pokazują szaleństwo bólu
lecz kogo ma ta śmierć uratować wizja nie podpowiada
-
ja Judyta
Hosanno, to raczej historia Judyty biblijnej.. Jeżeli odniesiemy siłę i odwagę kobiety do walki ze złem, to występuje element śmierci. Obcowanie z Bogiem twarzą twarz w namiocie spotkania, odradza i przynosi nowe życie. Ja Judyta, to Żydówka, która ratuje swój naród przed zagładą i atakiem ogromnej armii. Stawia sobie cel i osiąga w pełni, swojej siły kobiecości. Mężczyźni chcą się poddać, są zagubieni, przelękli śmiercią, dlatego odniesienie do Ikara. Głęboka intuicja i piękno kobiety pokonuje wszelkie zło w świecie. Czego i nam życzę wszystkim kobietom i oczywiście mężczyznom, aby otwierali się na piękno i mądrość kobiety, takiej jak Judyta, Pozdrawiam marta zoja, a może bardziej Judyta
-
ja Judyta
i tak to jest
nasze interpretacje mówią głównie o nas samych
nie żebym ja przeżywała obecnie wątek aborcji
jednak klimat kobiety która jest zwycięska kosztem zabicia czegoś w sobie
może czas na poszukanie w samej sobie jakichś ogrodów lub szkoły walki zamiast - kobiety która musi zwyciężać odkrajając cos z siebie
w każdym razie wiersz mnie poruszył
a komentarz do tego zaciekawił i pokazał pozytywna stronę

nie żebym ja przeżywała obecnie wątek aborcji
jednak klimat kobiety która jest zwycięska kosztem zabicia czegoś w sobie
może czas na poszukanie w samej sobie jakichś ogrodów lub szkoły walki zamiast - kobiety która musi zwyciężać odkrajając cos z siebie
w każdym razie wiersz mnie poruszył
a komentarz do tego zaciekawił i pokazał pozytywna stronę