• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    [email protected]
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    "Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
    Cicero "De re publica"

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

ja Judyta

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
marta zoja

ja Judyta

#1 Post autor: marta zoja » 30 wrz 2019, 10:01

wychodzę na dach wieczorny i letni
by ujrzeć to co niewidoczne
w namiocie spotkania

twarz masz promienistą
jednak zastygłą w smutku
żałobie niezgłębionej

dotykam twojego ja
i zaczynam płakać nad sobą
jesteś tak bezbronny jak gołąb

wykluty za wcześnie wciąż nie
potrafisz latać skrzydła nieopierzone
ikarze silne zalęknione śmiercią

jestem Judytą uratuję nas
Nic tak nie pod­ci­na korze­ni szczęścia człowieka, nic nie na­pełnia go ta­kim gniewem aniżeli poczu­cie, że in­ny sta­wia nis­ko, co on ce­ni wysoko.
» Virginia Woolf » Orlando

Awatar użytkownika
BerniM
ja Judyta

#2 Post autor: BerniM » 30 wrz 2019, 18:11

Bardzo ładny wiersz.Jest w nim tęsknota i oczekiwanie..oraz nadzieja:) To ja jestem silniejsza od Ciebie Ikarze,Ty nie umiesz latać a ja widzę horyzonty w różnej czasoprzestrzeni.Bardzo kobiecy wiersz,bo my kobiety mamy wszystko na glowie...jesteśmy takie czujne,zapobiegliwe,królowe domowego ogniska..bo dom bez nas to nie dom:)

Marcin Sztelak

ja Judyta

#3 Post autor: Marcin Sztelak » 02 paź 2019, 17:20

Nie powinno być silnie zalęknione? Udany wiersz, chociaż zmieniłbym tytul, aby nie powtarzać go w puencie.

Pozdrawiam.

marta zoja

ja Judyta

#4 Post autor: marta zoja » 04 paź 2019, 14:58

BerniM pisze:
30 wrz 2019, 18:11
Bardzo ładny wiersz.Jest w nim tęsknota i oczekiwanie..oraz nadzieja:) To ja jestem silniejsza od Ciebie Ikarze,Ty nie umiesz latać a ja widzę horyzonty w różnej czasoprzestrzeni.Bardzo kobiecy wiersz,bo my kobiety mamy wszystko na glowie...jesteśmy takie czujne,zapobiegliwe,królowe domowego ogniska..bo dom bez nas to nie dom:)
Dziękuję za potwierdzenie siły kobiety :) wiersz symboliczny po przeczytaniu historii biblijnej Judyty i pewnego snu kogoś mi bliskiego. Pozdrawiam mz :)
Nic tak nie pod­ci­na korze­ni szczęścia człowieka, nic nie na­pełnia go ta­kim gniewem aniżeli poczu­cie, że in­ny sta­wia nis­ko, co on ce­ni wysoko.

marta zoja

ja Judyta

#5 Post autor: marta zoja » 04 paź 2019, 15:04

Marcin Sztelak pisze:
02 paź 2019, 17:20
Nie powinno być silnie zalęknione? Udany wiersz, chociaż zmieniłbym tytul, aby nie powtarzać go w puencie.

Pozdrawiam.
Marcinie chodzi o sine skrzydła Ikara, które zalęknione śmiercią nie straciły nic w swoim znaczeniu. Tytuł mogłabym zmienić na: ja Żydówka, bo takie ma znaczenie imię Judyta. Wezmę, to pod rozwagę. Pozdrawiam mz :)

Hosanna

ja Judyta

#6 Post autor: Hosanna » 04 paź 2019, 19:51

nie żebym odkrywała o czym jest wiersz
to raczej moje fantazje powstałe pod wpływem wiersza
kobieta morduje swoje bardzo młode dziecko (aborcja?) i nie może o tym zapomnieć

słowa Jestem Judyta uratuję nas - brzmią złowieszczo i pokazują szaleństwo bólu
lecz kogo ma ta śmierć uratować wizja nie podpowiada

marta zoja

ja Judyta

#7 Post autor: marta zoja » 05 paź 2019, 07:26

Hosanno, to raczej historia Judyty biblijnej.. Jeżeli odniesiemy siłę i odwagę kobiety do walki ze złem, to występuje element śmierci. Obcowanie z Bogiem twarzą twarz w namiocie spotkania, odradza i przynosi nowe życie. Ja Judyta, to Żydówka, która ratuje swój naród przed zagładą i atakiem ogromnej armii. Stawia sobie cel i osiąga w pełni, swojej siły kobiecości. Mężczyźni chcą się poddać, są zagubieni, przelękli śmiercią, dlatego odniesienie do Ikara. Głęboka intuicja i piękno kobiety pokonuje wszelkie zło w świecie. Czego i nam życzę wszystkim kobietom i oczywiście mężczyznom, aby otwierali się na piękno i mądrość kobiety, takiej jak Judyta, Pozdrawiam marta zoja, a może bardziej Judyta

Hosanna

ja Judyta

#8 Post autor: Hosanna » 05 paź 2019, 13:14

i tak to jest :) nasze interpretacje mówią głównie o nas samych
nie żebym ja przeżywała obecnie wątek aborcji
jednak klimat kobiety która jest zwycięska kosztem zabicia czegoś w sobie
może czas na poszukanie w samej sobie jakichś ogrodów lub szkoły walki zamiast - kobiety która musi zwyciężać odkrajając cos z siebie

w każdym razie wiersz mnie poruszył
a komentarz do tego zaciekawił i pokazał pozytywna stronę

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”