• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    [email protected]
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    "Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
    Cicero "De re publica"

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

jaś

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
zimny grog

jaś

#1 Post autor: zimny grog » 12 cze 2022, 11:13

tylko dupa wołowa
czy w głębszej głębi
kobaltu
kandydat na
świętego bezimiennego

Awatar użytkownika
eka

jaś

#2 Post autor: eka » 12 cze 2022, 15:38

Głębia kobaltu w sensie posiadania przez niego tylko jednej stałej postaci? :myśli:
A tytułowy bohater jako: głupi jasiu?

No tak, uczciwość, prostolinijność, zero hipokryzji i mamy (w tych naszych czasach) nowego świętego.

zimny grog

jaś

#3 Post autor: zimny grog » 12 cze 2022, 16:49

eka pisze:
12 cze 2022, 15:38
Głębia kobaltu w sensie posiadania przez niego tylko jednej stałej postaci?

mea culpa, mea magna culpa, bowiem nie uwydatniłem o co idzie z tymż kobaltem. mianowicie idzie o odcień błękitu. powinienem jakoś o tym natrącić. było nie było błękit jest symbolem sfery niebieskiej, a w niebiesiech, mniemam jest o wiele więcej świętych bezimiennych od tych nominowanych.

eka pisze:
A tytułowy bohater jako: głupi jasiu?
absolutnie nie! jest to człek który przestał już nurzać się w przypadłościach tego naszego świata widzialnego. jemu wszelkie zabiegi "o osiągi i luksusy" tegoż świata wiszą u sufitu nacią od pietruszki. osobnik o takim podejściu do walki (często bezwzględnej) o byt lepszej jakości nazywany jest przez zabiegających "dupą wołową"

eka pisze:
No tak, uczciwość, prostolinijność, zero hipokryzji i mamy (w tych naszych czasach) nowego świętego

no i to jest clou podsumowania. ale czy nowego? na pewno nikt go nie wpisze na oficjalną listę świętych bo iż za jakież zasługi dla potomności i instytucji. alem się rozmędrkował ;)

Awatar użytkownika
eka

jaś

#4 Post autor: eka » 12 cze 2022, 22:05

Dziękuję, Grog! Fajnie, że mimo błędnych ścieżek interpretacji do clou dane mi było dojść. Bo pointę, rozumiem, wywnioskowałam zgodnie z zamysłem wiersza.
Rozmędrkowania lubię, a oficjalne listy zawsze są nieobiektywne, nic to.

:kofe:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”