(Dla - chociaż chwilowego - wytchnienia od groźnej rzeczywistości, przypominam taki literacki żarcik, może wywoła ślad uśmiechu.)
Ja, Wieszcz, od stu dwudziestu czterech lat panujący na krakowskim rynku, wielce i poważnie zaniepokojony stale pogarszającą się kondycją towarzyszących mi na pomniku pięknie wyrzeźbionych, symbolicznych postaci, uprzejmie pragnę poinformować odpowiednie władze Cesarsko – Królewskiego Miasta Krakowa, a także zwyczajnie donieść i obwieścić wszystkim mieszkańcom podwawelskiego grodu, że:
odkąd Męstwo ma nazbyt niebezpiecznie obluzowane osadzenie swojego grotu, to ta wiecznie natchniona i niedoceniana (wg niej) Poezja miewa wyblakłe, szpecące przetarcia. Natomiast orzeł u stóp nadobnej, szlachetnej Ojczyzny, którą bez żadnego szacunku i żenady obesrały bezczelne gołębie, zamknął z wrażenia swój wielki dziób, a od oblepionej - dawno przeżutą balonową gumą donald – stetryczałej, na uwiąd starczy cierpiącej (co zauważam z wielkim żalem) Nauki uciekł młody, zdolny uczeń, i teraz, w knajpie „Pod Pipą”, zalewa się w trupa - z tą arogancką manipulantką Luśką z Podgórza - osiemdziesięcioprocentową łącką śliwowicą.
Wiem, że są ważniejsze sprawy, ale do cholery, panowie rajcowie, ruszcie tyłki i zróbcie coś, bo przecież mój protest – mając na myśli narodowe dobro - jest w pełni uzasadniony.
-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
[email protected]
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad.
Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może bronić się przed demokratycznie podjętą decyzją.
Benjamin Franklin
UWAGA!
KONKURS NA TEKST DISCO POLO ROZSTRZYGNIĘTY!
Jeżeli tylko będziecie zainteresowani, idea konkursów powróci na stałe.
A oto wyniki
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
Protest poety Adama M.
- Lucile
Protest poety Adama M.
Interesujący ten Twój nowy awatar. Portret z przesłaniem.

-
Protest poety Adama M.
Pewnie, że protest uzasadniony.
W kwestii formalno-etnograficznej: większość destylatów gminy Łącko (przez ciocię Wikipedię błędnie określanych mianem bimbru) ma siedemdziesiąt woltów.
- Lucile
Szczepanie, zależy dla kogo, od kogo i z jakiej śliwkiszczepantrzeszcz pisze: ↑29 cze 2022, 15:26W kwestii formalno-etnograficznej: większość destylatów gminy Łącko (przez ciocię Wikipedię błędnie określanych mianem bimbru) ma siedemdziesiąt woltów.