(Dla - chociaż chwilowego  - wytchnienia od groźnej rzeczywistości, przypominam taki literacki żarcik, może wywoła ślad uśmiechu.) 
Ja,  Wieszcz,  od stu dwudziestu czterech lat panujący na krakowskim rynku, wielce i  poważnie zaniepokojony stale pogarszającą  się  kondycją towarzyszących  mi na pomniku  pięknie  wyrzeźbionych, symbolicznych  postaci,  uprzejmie pragnę poinformować odpowiednie władze Cesarsko – Królewskiego  Miasta Krakowa,  a także  zwyczajnie donieść i obwieścić wszystkim mieszkańcom podwawelskiego grodu, że:  
odkąd  Męstwo  ma  nazbyt niebezpiecznie obluzowane osadzenie swojego  grotu, to  ta wiecznie natchniona i niedoceniana (wg niej)  Poezja  miewa wyblakłe, szpecące przetarcia. Natomiast orzeł u stóp nadobnej, szlachetnej  Ojczyzny, którą bez żadnego szacunku i żenady obesrały bezczelne gołębie, zamknął z wrażenia swój wielki dziób, a od oblepionej - dawno przeżutą balonową  gumą donald – stetryczałej,  na uwiąd starczy cierpiącej (co zauważam z wielkim żalem) Nauki uciekł młody, zdolny uczeń,  i  teraz,  w  knajpie „Pod Pipą”, zalewa się w  trupa -  z  tą arogancką manipulantką Luśką z Podgórza -  osiemdziesięcioprocentową łącką śliwowicą. 
Wiem, że są ważniejsze sprawy, ale do cholery, panowie rajcowie, ruszcie tyłki i zróbcie coś, bo przecież  mój protest – mając na myśli narodowe dobro -  jest w pełni uzasadniony.

- 

- Nasze rekomendacje

- 

- 
 UWAGA!

JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
[email protected]
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM" 
- 

- Słup ogłoszeniowy

- 

- 
		 "Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".

Cicero "De re publica"
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd. 
Protest poety Adama M.
- Lucile
- eka

Protest poety Adama M.
Interesujący ten Twój nowy awatar. Portret z przesłaniem. 

- 
				szczepantrzeszcz

Protest poety Adama M.
Pewnie, że protest uzasadniony.

W kwestii formalno-etnograficznej: większość destylatów gminy Łącko (przez ciocię Wikipedię błędnie określanych mianem bimbru) ma siedemdziesiąt woltów.
- Lucile
Protest poety Adama M.
Szczepanie, zależy dla kogo, od kogo i z jakiej śliwkiszczepantrzeszcz pisze: ↑29 cze 2022, 15:26W kwestii formalno-etnograficznej: większość destylatów gminy Łącko (przez ciocię Wikipedię błędnie określanych mianem bimbru) ma siedemdziesiąt woltów.