koci grzbiet
sprężony do skoku
w sieci spękań
*
mustang z rozwianą grzywą
naciera
na dziurę w rogu płótna
*
martwa natura
blaknie
cień na stole
-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
[email protected]
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad.
Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może bronić się przed demokratycznie podjętą decyzją.
Benjamin Franklin
UWAGA!
KONKURS NA TEKST DISCO POLO ROZSTRZYGNIĘTY!
Jeżeli tylko będziecie zainteresowani, idea konkursów powróci na stałe.
A oto wyniki
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
ekfrazy
- Mchuszmer
ekfrazy
A patrz - ek frazy. Fajnie, że można, zwłaszcza, że u mnie nieistniejące, więc ekfrazy może z życia:) Drugi wiersz zmontowany ze starocia (pierwsza część nowa), pod którymś gdzieś słusznie zauważyłaś, że tytuł poszedł na łatwiznę:) Dzięki.
mchusz, mchusz.
- Lucile
Wprawdzie piszesz, że:
ale ja znalazłam obraz, do tej ekfrazy bardzo pasujący, ba, nawet posiada "sieć spękań". czyli krakelury, pojawiające się na starej malaturze. Przyszedł mi na myśl mało znany obraz "Martwa natura z psem i kotem" z pocz. XVIII w. Stylistycznie zbliżony jest do XVII- wiecznych holenderskich przedstawień tego typu.
Kocisko na tym obrazie tak sprężyło się do skoku, że odnosi się wrażenie, iż lada moment wyskoczy z ram. Lubię ten obraz. Jest niezwykle energetyczny.
Jakbym się uparła, to do pozostałych znalazłabym odpowiednie obrazki,
bowiem warte są tego Twoje tak ładne ekfrazki.
Pozdrawiam serdecznie
L
- Mchuszmer
ekfrazy
I świetnie, że zaprowadził do malarskich skojarzeń, będzie bardziej widzialny. Właściwie, to chyba nie znalazłem obrazu, co do którego miałbym dużą pewność, że to ten, ale przynajmniej zachęciłaś mnie do szukania:-)
Tak, krakelura, coś w niej jest takiego... A tak sobie przypomniałem, że terminu krakelura używałem w innym, starszym wierszu, a w tym, kończonym niedawno, wolałem już opisać to... hm, no, bardziej opisać i poszerzyć.
Dzięki za zatrzymanie, Lucia

Tak, krakelura, coś w niej jest takiego... A tak sobie przypomniałem, że terminu krakelura używałem w innym, starszym wierszu, a w tym, kończonym niedawno, wolałem już opisać to... hm, no, bardziej opisać i poszerzyć.
Dzięki za zatrzymanie, Lucia

mchusz, mchusz.
- Nula.Mychaan
Tak minimalistyczne, a jednak bardzo obrazowe. 

Może i jestem trudną osobą,
ale dobrze mi z tym,
a to co łatwe jest bez smaku, wyrazu i znaczenia
ale dobrze mi z tym,
a to co łatwe jest bez smaku, wyrazu i znaczenia