• Nasze rekomendacje
  •  
    czas kurczy się do białej
    niezapisanej kartki kiedy myśl
    przysiada na westchnieniu

Lucile

UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    [email protected]
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy

Rycerze Okrągłego Stołu

Wszystko, co wydaje się za krótkie...
ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Strood

Rycerze Okrągłego Stołu

#1 Post autor: Strood » 19 mar 2026, 12:54

Z Zeflikiem, jak Ślązacy podobno wymawiają to imię, znamy się z czasów, kiedy miliony dwudziestolatków zgodnie powtarzało, że przez przymusową służbę w LWP*, w czasie najlepszych lat w życiu człowieka, ,,w chuju darło''.
Nasz dowódca plutonu po WAT , zaczynał uświadamiać sobie, w co wdepnął i kolejny raz pokazał oblicze z rękoma nie ,,po szwam''.
Podczas ośmiogodzinnego szkolenia na GOST* w temperaturze – 10 stopni, z silnym wiatrem,
rozkazał włożyć kondomy* i co kwadrans biegać rundę wokół gablot, służących za pomoc
dydaktyczną.
Po jednej z takich rund, Józek zaśpiewał zmieniając GOST ma swoją Małgochę, w melodii znanego szlagra:
Zapomnisz kiedyś, że to ja,
biegłem za Gośką w masce i L-2.

Znalazł mnie Faceetłuku i zaczęliśmy kontynuować znajomość przerwaną przejściem do rezerwy na dworcu w Biskupcu.
Zostały mu miesiące do ,,odpękania'' i po osiągnięciu wieku emerytalnego wraca z tą samą Gosią do Polski z Wielkiej Brytwanny. Z Kurkumą, Kary i Kebabem, niczym Klu Klux Klan.
Za niedługo na zadupiach Anglii, Francji, Niemiec powstanie coś na wzór islamskiego Iranu.
Tego samego, gdzie kilka tygodni temu zastrzelono kilkadziesiąt tysięcy protestujących na ulicach Teheranu, a teraz lewactwo wylewa hejt na Trumpa, próbującego reagować.
Soros dobrze zainwestował, co widać nawet w Polsce, jawiącej się emerytom z zachodniej Europy jako jedno z ostatnich miejsc do dawnego, normalnego życia w świecie, w którym każdy gwałtowny, nie zawsze rewolucyjny postęp, cofa go na coraz gorsze pozycje.
I tu zrobię przerwę, bo muszę zrobić obiad.
Dziś legendarne kartofle bryzgane.

* po śląsku szlagier
* przymusowe spełnienie jakiegoś wymogu
* po rosyjsku na baczność
* Wygląda na to, że globalnym cinkciarzem, który dorobił się na gigantycznych spekulacjach walutami. Sam siebie kreuje na wielkiego filantropa, w rzeczywistości jest megazagrożeniem dla świata. Tego świata, w którym żyjemy, który znamy, bowiem Soros wymyślił dla nas wszystkich świat inny, w jego mniemaniu lepszy, bo pozbawiony narodów, tradycji, religii, za to oparty na nieustannych spekulacjach gospodarczych.

Awatar użytkownika
eka

Rycerze Okrgłego Stołu

#2 Post autor: eka » 22 mar 2026, 16:57

Fajny tytuł w zderzeniu z treścią : )

:myśli:
Czy ewentualnie narrator tych zapisków może wymienić powody utożsamiające "lewactwo" z teokratyczną polityką Iranu?

Strood

Rycerze Okrgłego Stołu

#3 Post autor: Strood » 23 mar 2026, 20:22

Trump był, jest i będzie wrogiem lewactwa. Teokratyczna polityka Iranu, jest od czapy. Tam się nic nie zmieni w kwestii religii. Trumpowi idzie o to, żeby fundamentaliści nie urośli zbytnio w siłe /atom?/ A finansowane I dozbrajane przez nich organizacie terrorystyczne nie przeniosły się z celami np, do Europy. Czternasta Republika Rad zwana UE, gwijąca od wewnątrz, pozbawiona instynktu samozachowczego, nie zapewni nikomu bezpieczeństwa. Urzędasy się nachapali, mogą się ewakuować choćby do Rosji.

Awatar użytkownika
Lucile
Rycerze Okrągłego Stołu

#4 Post autor: Lucile » 23 mar 2026, 21:29

Strood, ja w sprawie technicznej. Pozwoliłam sobie wstawić brakujące "ą" w tytule.
Mam nadzieję, że nie masz mi tego za złe.

Spodobała mi się ta historyjka i spowodowała melancholijny, gorzki cień uśmiechu nad - wydaje się, bo jest wiele symptomów - nieuchronnym losem Europy... wszak natura nie lubi próżni.
Non quivis, qui vestem gestat tigridis, audax

[email protected]

Strood

Rycerze Okrągłego Stołu

#5 Post autor: Strood » 24 mar 2026, 00:45

Dzięki za czujność i nie tylko.

Awatar użytkownika
eka

Rycerze Okrągłego Stołu

#6 Post autor: eka » 24 mar 2026, 08:12

eka pisze:
22 mar 2026, 16:57
Czy ewentualnie narrator tych zapisków może wymienić powody utożsamiające "lewactwo" z teokratyczną polityką Iranu?
:myśli: Demencja chyba.
Przepraszam, Witka, za nieuzasadnioną treść tego pytania. Brak przecież przesłanek w Twoim tekście do jego sformułowania. :(

ODPOWIEDZ

Wróć do „OKRUCHY PROZATORSKIE”