• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    [email protected]
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    "Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
    Cicero "De re publica"

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

kolory i cienie

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Lucile
kolory i cienie

#11 Post autor: Lucile » 24 paź 2025, 23:25

Strood pisze:
24 paź 2025, 12:08
Bywa, że życie to jest pogoń za rekordami chłodu.
„Życie, jako pogoń za rekordami chłodu” – niezły tytuł wiersza.
Non quivis, qui vestem gestat tigridis, audax

[email protected]

Strood

kolory i cienie

#12 Post autor: Strood » 24 paź 2025, 23:43

albo płońta nieszczęśniki :)

Awatar użytkownika
eka

kolory i cienie

#13 Post autor: eka » 25 paź 2025, 13:05

Lucile pisze:
16 paź 2025, 13:33
Dla Ewy - Salvator Dali i ja.jpg
Ewo, tym razem także zobrazowany (fragmentem dzieła Salvatora Dali "Trwałość pamięci") ciąg dalszy naszej rozmowy o cieniu.
A o tym - jakie cienie rzuca na nas nieuchronny "cień czasu" najlepiej roztrząsa się przy :kofe:
Od Dalego rozpoczął się mój romans z surrealizmem, a tego obrazu nigdy nie zapomnę, oczywiście zaraz obok "Płonąca żyrafa" : )

Lu, można polemizować z "produktem ubocznym czasu" i to nawet po bardzo gorzkich doświadczeniach. Wydaje mi się, że niezwykłą umiejętnością jest redefiniowanie szczęścia w zależności od miejsca i aktualnej sytuacji.
A cień? Cóż, ten nasz prastary artefakt mentalny, jest jaki jest. Powielany, modyfikowany w czasie.
Czas rzuca cień? Jak ma się naście lat... wręcz przeciwnie : )
Dla mnie cień to po prostu efekt zderzenia światła z przeszkodą na jego drodze. Np. chmury i cień na łące. W upalny dzień bardzo pożądany.
Fascynująca jest jego niematerialność. To tylko niezamierzony efekt uboczny, a tylu ludzi, w tym wielu twórców maści wszelakiej, swoje myśli jemu poświęca. (tak wiem, to nieprawda:)

:kofe: :kofe:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”