• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    [email protected]
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    "Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
    Cicero "De re publica"

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

Perły to łzy

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Gajka

Perły to łzy

#1 Post autor: Gajka » 06 maja 2025, 22:47

biegać w białej sukience
gdzie miedza rozczochrana
rosie w głowie zamącić
czy mogę

pszenica w słońcu dojrzewa
skrywa chabry błękitne
ja chcę
jeszcze zaśpiewać

poczuć się chłodnym deszczem
zrywać boki ze śmiechu
gdy wiatr
wplata mnie w tęczę

świtem
pobiec przez łąkę
nanizać z rosy korale
perły srebrne rozdawać
ale ...

Awatar użytkownika
eka

Perły to łzy

#2 Post autor: eka » 07 maja 2025, 15:15

Cześć, Gajko, miło Cię widzieć :)

perły srebrne rozdawać
ale ...

Perły to łzy

W tej klamrze finału i tytułu jest clou wiersza. Cztery piękne, beztroskie, radosne, pełne wolności obrazy w strofach, trochę niepokojące dla czytelnika pytanie (czy mogę) i podsumowująca wiersz klamra.
Wiesz, ja myślę że zawsze można, wystarczy nie myśleć a chłonąć, zatopić się w świeżości i energii natury.

Bardzo delikatnie podany smutek. W dodatku z tymi perłami, patrząc stricte naturalistycznie, realne cierpienie małż się wiąże.
Piękno w cierpieniu. Łzy.

:kofe:

zimny grog

Perły to łzy

#3 Post autor: zimny grog » 07 maja 2025, 17:12

żeby tak dało się odwrócić strzałkę kierunkową czasu i nazad do dziewczyńskich i chłopińskich lat powrócić. jeszcze raz przeżyć te pyszności na przełomie dziecka i podlotka (chłopak podroślaka) może w innym życiu, na innej planecie, bo tu ino grzybienie zostało. no i grzybobranie nieodwołalne.

:vino: a co? nie można za te łany falujące, drzewa szumiące, rosy perlące, łąki sianem pachnące. ee chyba trza mi skończyć tę "litanię" bo i tak nie będzie wysłuchana.

Gajka

Perły to łzy

#4 Post autor: Gajka » 07 maja 2025, 19:58

Ekuś :) :rosa:

Taka jest rzeczywistość - czasem, a nawet bardzo często ludaski dla własnej satysfakcji i pychy uśmiercają niewinne istoty, ot życie...

Pozdrawiam

Gajka

Perły to łzy

#5 Post autor: Gajka » 07 maja 2025, 20:05

Zimny grog :)

Nie bądź takim pesymistą - zawsze można letnią porą zanurzyć się po pas, po szyję w rozwichrzonych kłosach zbóż i pobiec przez pola kwitnących chabrów i słoneczników. Ja tak mam... i jest mi z tym bardzo dobrze. :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
tabakiera
Perły to łzy

#6 Post autor: tabakiera » 08 maja 2025, 07:20

Perły to łzy, no i w dodatku jak wygląda ich hodowla...

W przyrodzie, jeśli uda się zachować choćby jej fragmenty, zawsze można znaleźć pocieszenie. Już sam jej cykl, to że po zimie nadchodzi wiosna, daje nadzieję.

Dobrze, że ją mamy, a "ale" minie.
Jeśli nie minie, człowiek uczy się z nim żyć, albo...
przemijać.

:rosa:

zimny grog

Perły to łzy

#7 Post autor: zimny grog » 08 maja 2025, 10:40

Gajka pisze:
07 maja 2025, 20:05
Nie bądź takim pesymistą - zawsze można letnią porą zanurzyć się po pas, po szyję w rozwichrzonych kłosach zbóż i pobiec przez pola kwitnących chabrów i słoneczników. Ja tak mam... i jest mi z tym bardzo dobrze.
drobne ino, że. współczesne zboża kombajniane to już nie dawne kosowo-snopowe. fajnie z tym odnajdywaniem się w świecie umaszynionym. mnie jednakowoż co jakiś czas nostalgia zycha ;)

Gajka

Perły to łzy

#8 Post autor: Gajka » 09 maja 2025, 23:18

Zimny grog :)

Można się delektować do woli łanami słoneczników, nawet jeśli ta ziemia nosi kombajny i inne cuda techniki tylko NIE podczas zbiorów. Ja mam nawet foto na takim olbrzymim polu słoneczników, bo czegoś innego nie było w pobliżu. Mamy z moim ślubnym takiego hopla na punkcie natury, to czasem śmigamy po Bieszczadach, wtedy raj dla oczu sięga zenitu. Niestety takich łanów orkisza i innych zielonych atrakcji jest coraz mniej, wszystko zurbanizowane i pozostało tylko szukać wiatru w polu. Pozdrawiam i kawusię stawiam :) :kofe:

Gajka

Perły to łzy

#9 Post autor: Gajka » 09 maja 2025, 23:22

tabakiera pisze:
08 maja 2025, 07:20
Perły to łzy, no i w dodatku jak wygląda ich hodowla...

W przyrodzie, jeśli uda się zachować choćby jej fragmenty, zawsze można znaleźć pocieszenie. Już sam jej cykl, to że po zimie nadchodzi wiosna, daje nadzieję.

Dobrze, że ją mamy, a "ale" minie.
Jeśli nie minie, człowiek uczy się z nim żyć, albo...
przemijać.

:rosa:

Tabakiera :)

Cóż musimy się godzić na wszystko, bo czas, ten zdrajca nie chce zatrzymać się nawet na chwilę.

Pozdrowionka :) i kawusia :kofe:

Gajka

Perły to łzy

#10 Post autor: Gajka » 09 maja 2025, 23:27

eka pisze:
07 maja 2025, 15:15
Cześć, Gajko, miło Cię widzieć :)

perły srebrne rozdawać
ale ...

Perły to łzy

W tej klamrze finału i tytułu jest clou wiersza. Cztery piękne, beztroskie, radosne, pełne wolności obrazy w strofach, trochę niepokojące dla czytelnika pytanie (czy mogę) i podsumowująca wiersz klamra.
Wiesz, ja myślę że zawsze można, wystarczy nie myśleć a chłonąć, zatopić się w świeżości i energii natury.

Bardzo delikatnie podany smutek. W dodatku z tymi perłami, patrząc stricte naturalistycznie, realne cierpienie małż się wiąże.
Piękno w cierpieniu. Łzy.

Ekuś :) :rosa:

Tak to już jest, człowiek dla przyjemności, a może jednak z chciwości nie ogląda się za siebie, fundując niejednokrotnie cierpienie niewinnym stworzeniom. Pozdrawiam :) :kofe:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”