-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
[email protected]
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad.
Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może bronić się przed demokratycznie podjętą decyzją.
Benjamin Franklin
UWAGA!
KONKURS NA TEKST DISCO POLO ROZSTRZYGNIĘTY!
Jeżeli tylko będziecie zainteresowani, idea konkursów powróci na stałe.
A oto wyniki
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
11 Listopada
- Hardy
Choć to jesień, była wiosną,
dla Polaków wręcz radosną.
Sto sześć lat w tym roku mija…
ta tradycja sercu miła.
Mimo sporów, dokąd dążyć,
w święto dobrze je odłożyć.
Każdy inny, lecz kraj wspólny…
a ten dzień w roku szczególny.
Świat jest wielki, tam Polacy
też mieszkają, mają pracę.
Kto patriotą, w sercu ciśnie…
„Dziś myślą jestem w Ojczyźnie”.
dla Polaków wręcz radosną.
Sto sześć lat w tym roku mija…
ta tradycja sercu miła.
Mimo sporów, dokąd dążyć,
w święto dobrze je odłożyć.
Każdy inny, lecz kraj wspólny…
a ten dzień w roku szczególny.
Świat jest wielki, tam Polacy
też mieszkają, mają pracę.
Kto patriotą, w sercu ciśnie…
„Dziś myślą jestem w Ojczyźnie”.
- eka
11 Listopada
Mnie tu ciśnie arytmiczność, i nie tylko.
- Hardy
Trudno, Eka. Każdy inaczej odbiera. Dla mnie jest zachowana rytmiczność, wyraźnie zaakcentowana po średniówce. Trochę jak muzyczne staccato. Tak napisałem, aby nie był jednym z tysięcy patetycznych (dla dorosłych) czy naiwnych (dla dzieci) wierszyków na to święto.
- eka
11 Listopada
Średniówka pojawia się w wersach więcej niż ośmiosylabowych, oczywiście można i tu próbować, ale z pewnych względów to bardzo trudne, chociażby dlatego, że w czterosylabowym hemistychu trzeba zamknąć zdanie lub powtarzający się w klauzulach sąsiadujących wersów tzw. zestrój akcentowy.
Mam tutaj wrażenie pisania tekstu na przysłowiowym kolanie. Temat wymagający, przynajmniej dla autentycznego patrioty, i absolutnie eliminujący patos.
Jeśli chcesz mi udowodnić "swoją rację," proszę o rozpisanie sylab w wersach i zaznaczenie tych akcentowanych, np.
(akcentowane w nawiasach kwadratowych)
____
A i jeszcze, Hardy, już w 1. wersie masz błąd interpunkcyjny, czyli nieuprawnione umieszczenie przecinka.

Mam tutaj wrażenie pisania tekstu na przysłowiowym kolanie. Temat wymagający, przynajmniej dla autentycznego patrioty, i absolutnie eliminujący patos.
Jeśli chcesz mi udowodnić "swoją rację," proszę o rozpisanie sylab w wersach i zaznaczenie tych akcentowanych, np.
[__] __ [__] __ [__] __ [__] __
(akcentowane w nawiasach kwadratowych)
____
A i jeszcze, Hardy, już w 1. wersie masz błąd interpunkcyjny, czyli nieuprawnione umieszczenie przecinka.

- Hardy
Eka, nie jestem specjalistą-zawodowcem od zestrojów, tylko amatorem. Piszę tak, aby mi melodyka i rytm przy deklamacji nie zgrzytały. Staram się trzymać reguł, ale nie sztywno. Życie i poezja też żyje i się zmienia.
Oczywiście, masz prawo do swojego spojrzenia i oceny.
---
Uważam, że przecinek w 1. wersie jest uprawniony. Zastosowałem inwersję, a przed "choć" stawia się przecinek. Do tego "była wiosną" jest tu wtrąceniem, zdaniem podrzędnym.
Oczywiście, masz prawo do swojego spojrzenia i oceny.
---
Uważam, że przecinek w 1. wersie jest uprawniony. Zastosowałem inwersję, a przed "choć" stawia się przecinek. Do tego "była wiosną" jest tu wtrąceniem, zdaniem podrzędnym.
- eka
11 Listopada
Zgrzyta, nawet podczas deklamacji, szczególnie ostatnia zwrotka, no chyba że Twój akcent wyrazowy i zdaniowy mija się z naszym polskim.
No ale dzięki za prawo do oceny, lepiej się poczułam.

Taa... jasne : ) Akurat akcent to efekt osłuchania. Dziecię z mej rodzinki, w szwajcarskim żłobku podłapało inny i śmieszy mnie na maksa, przenosząc jego zasady wymowy na polszczyznę.
No ale dzięki za prawo do oceny, lepiej się poczułam.

- eka
11 Listopada
A, jeszcze poprawność 1. i 2. wersu...
2. Błąd poczyniony: masz tu ewidentny konflikt czasów: równoważnik ująłeś w czasie teraźniejszym: to (jest) jesień (...), natomiast zdanie (była wiosną) w czasie przeszłym.
3. Usuńmy z wypowiedzenia zdanie wtrącone:
Choć to jesień, (...), dla Polaków wręcz radosną.
Zgrzyta forma gramatyczna, użyty zaimek wskazujący: -to- wymusza: to jesień (jaka?) radosnA.
Czyli owo: była wiosną, nie może być zdaniem wtrąconym, lecz częścią zdania bez przecinka:
Choć to jesień była wiosną (...).
Ale, ale dalej mamy tutaj konflikt dwóch czasów.
Proponuję zatem:
Tamta jesień była wiosną, dla Polaków wręcz radosną.

1. To nie jest zdanie złożone, ale wypowiedzenie, złożone z równoważnika zdania (Choć to jesień (...) dla Polaków wrećz radosną) oraz zdania (była wiosną).
2. Błąd poczyniony: masz tu ewidentny konflikt czasów: równoważnik ująłeś w czasie teraźniejszym: to (jest) jesień (...), natomiast zdanie (była wiosną) w czasie przeszłym.
3. Usuńmy z wypowiedzenia zdanie wtrącone:
Choć to jesień, (...), dla Polaków wręcz radosną.
Zgrzyta forma gramatyczna, użyty zaimek wskazujący: -to- wymusza: to jesień (jaka?) radosnA.
Czyli owo: była wiosną, nie może być zdaniem wtrąconym, lecz częścią zdania bez przecinka:
Choć to jesień była wiosną (...).
Ale, ale dalej mamy tutaj konflikt dwóch czasów.
Proponuję zatem:
Tamta jesień była wiosną, dla Polaków wręcz radosną.

- Hardy
Mam inne zdanie. Zastosowałem zrozumiałe skrótowce:
"Choć to (była) jesień, była wiosną" (w znaczeniu: była jak wiosna)
"Choć to (była) jesień, była wiosną" (w znaczeniu: była jak wiosna)
- eka
- Hardy
Trudno. Pozostaniemy przy swojej ocenie. Możesz spisać protokół rozbieżności