-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
[email protected]
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad.
Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może bronić się przed demokratycznie podjętą decyzją.
Benjamin Franklin
UWAGA!
KONKURS NA TEKST DISCO POLO ROZSTRZYGNIĘTY!
Jeżeli tylko będziecie zainteresowani, idea konkursów powróci na stałe.
A oto wyniki
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
do Różewicza III
-
wiesz…
z tego co czytam
czasem miewałeś nadzieję
pisałeś do ludożerców
próbowałeś tłumaczyć
ci słabsi to też ludzie
nawet dzisiaj można usłyszeć
podwyższony puls w każdej strofie
teraz kiedy na nich patrzę
wiem…
będą zawsze plecami
do tych wolniej idących
z dorabianymi kończynami
narzucą tempo
i będą już tylko
wyprzedzać zdobywać
i tak dalej i tak dalej
kochani ludożercy
na mecie będzie czekał
pewien poeta
powie
tu nie ma żadnego piekła
tu nie ma żadnego nieba
tu jest koniec taki do samego
końca
z tego co czytam
czasem miewałeś nadzieję
pisałeś do ludożerców
próbowałeś tłumaczyć
ci słabsi to też ludzie
wiem…
będą zawsze plecami
do tych wolniej idących
z dorabianymi kończynami
narzucą tempo
i będą już tylko
wyprzedzać zdobywać
i tak dalej i tak dalej
kochani ludożercy
na mecie będzie czekał
pewien poeta
powie
tu nie ma żadnego piekła
tu nie ma żadnego nieba
tu jest koniec taki do samego
końca
- eka
do Różewicza III
Szczerze? Tylko ten fragment zostawiłabym, jest dopracowany, od pomysłu do rytmu.
Kochani ludożercy z łatwością naprowadzają na inspirację.
Kochani ludożercy z łatwością naprowadzają na inspirację.
-
- eka
do Różewicza III
Szanuję Twoją wolę, i okey 

-
do Różewicza III
Krokus
Zgadzam się się z Eką. Pozdrawiam

Zgadzam się się z Eką. Pozdrawiam

-
do Różewicza III
Krokusie, ano dlatego że:
wiesz…
z tego co czytam
czasem miewałeś nadzieję
pisałeś do ludożerców
próbowałeś tłumaczyć
ci słabsi to też ludzie
Niezbyt fortunny zwrot do adresata: wiesz w 1. wersie, jeżeli w 2. stosujesz frazeologizm: z tego co czytam. Narzuca się wręcz łączność: wiem, z tego co czytam. Oczywiste, że Poeta wie, skoro słowa, które czyta podmiot liryczny wyszły spod jego ręki.
Dalej, w kolejnych wersach, pokrótce streszczasz "List do ludożerców." Czyli wiesz, o czym traktuje Różewiczowskie wezwanie. Całe szczęście, że wiesz : ))) no i ten mylący czasownik w zwrocie do adresata. W sumie tylko drugi i dwa ostatnie wersy zasługują na uwagę.
wiem…
będą zawsze plecami
do tych wolniej idących
z dorabianymi kończynami
teraz kiedy na nich patrzę - na tych "ludożerców" z czasu genezy wiersza - inspiracji? Czy współczesnych nieempatów?
A może podmiot kiedyś inaczej patrzył, może ich mentalne braki nie były mu obce? Byłeś takim ludożercą? Sorry za pytania, ale brak precyzji je wywołuje.
Dalej konkluzja: wiem, że... zakończona "dorabianymi kończynami" - zgrzytnęło mi tu i to mocno. Dorobić kończynę można lalce, robotowi, czemuś sztucznemu. Jak dla mnie bardzo niefortunny, odhumanizowujący zwrot.
narzucą tempo
i będą już tylko
wyprzedzać zdobywać
i tak dalej i tak dalej
Komu narzucą tempo? Tym z dorobioną kończyną? Poprzedzający wers jakby to sugeruje.
A owe itd. , itd. - to już totalne pójście na łatwiznę.
Reasumując: niechlujne, mało przemyślane wersy.
Mam nadzieję, że uzasadniłam wystarczająco swoją opinię.

wiesz…
z tego co czytam
czasem miewałeś nadzieję
pisałeś do ludożerców
próbowałeś tłumaczyć
ci słabsi to też ludzie
Niezbyt fortunny zwrot do adresata: wiesz w 1. wersie, jeżeli w 2. stosujesz frazeologizm: z tego co czytam. Narzuca się wręcz łączność: wiem, z tego co czytam. Oczywiste, że Poeta wie, skoro słowa, które czyta podmiot liryczny wyszły spod jego ręki.
Dalej, w kolejnych wersach, pokrótce streszczasz "List do ludożerców." Czyli wiesz, o czym traktuje Różewiczowskie wezwanie. Całe szczęście, że wiesz : ))) no i ten mylący czasownik w zwrocie do adresata. W sumie tylko drugi i dwa ostatnie wersy zasługują na uwagę.
wiem…
będą zawsze plecami
do tych wolniej idących
z dorabianymi kończynami
teraz kiedy na nich patrzę - na tych "ludożerców" z czasu genezy wiersza - inspiracji? Czy współczesnych nieempatów?
A może podmiot kiedyś inaczej patrzył, może ich mentalne braki nie były mu obce? Byłeś takim ludożercą? Sorry za pytania, ale brak precyzji je wywołuje.
Dalej konkluzja: wiem, że... zakończona "dorabianymi kończynami" - zgrzytnęło mi tu i to mocno. Dorobić kończynę można lalce, robotowi, czemuś sztucznemu. Jak dla mnie bardzo niefortunny, odhumanizowujący zwrot.
narzucą tempo
i będą już tylko
wyprzedzać zdobywać
i tak dalej i tak dalej
Komu narzucą tempo? Tym z dorobioną kończyną? Poprzedzający wers jakby to sugeruje.

-
No wiesz... wydaje mi się, że to taka rozmowa z poetą i to wiesze ma swoją wymowę, tak samo jak "wiem". Natomiast, narzucić tempo, odnosi się do czegoś ponadczasowego, ludzi którzy światu narzucają tempo, ludzi, którzy nie oglądają się na innych, słabszych, nie martwią się o ich los, a w rzeczywistości nawet dla niech jest to wykańczające, taki wyścig, który do niczego nie prowadzi, a ci kulawi, cóż byli jakimś rozwiązaniem. Przecież wiesz, że świat gna coraz szybciej, a ludożercy coraz bardziej coraz bardziej je podkręcają, oni zawsze są i będą, tylko, że jeszcze teraz mamy jakiś tam na nich wpływ( być może) jeżeli nie, nie przeżyjemy, oni również.eka pisze: ↑26 paź 2024, 12:13Krokusie, ano dlatego że:
wiesz…
z tego co czytam
czasem miewałeś nadzieję
pisałeś do ludożerców
próbowałeś tłumaczyć
ci słabsi to też ludzie
wiem…
będą zawsze plecami
do tych wolniej idących
z dorabianymi kończynami
narzucą tempo
i będą już tylko
wyprzedzać zdobywać
i tak dalej i tak dalej
![]()
-
co do tego: i tak dalej i tak dalej, może masz rację, ale wydawało mi się to zgodne z rytmem wiersza, a być może się myliłem, muszę przemyśleć.
- eka
do Różewicza III
Ja tylko chciałam konkretem wypełnić swoją opinię, boże broń naciskać na cokolwiek