• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    [email protected]
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    "Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
    Cicero "De re publica"

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

krótki film o krótkim filmie

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
eka

#21 Post autor: eka » 19 wrz 2024, 17:07

Awatar użytkownika
4hc

#22 Post autor: 4hc » 19 wrz 2024, 17:33

Ogólnie to nadal bez różnicy, bo jak zauważa Twój artykuł ten zastygły wszechświat to materia, więc Twoje pierwsze fotony nadal wystrzeliwują z materii :)
moje zdanie to moje zdanie

nie lubię poezji - lubię placki

Awatar użytkownika
4hc

#23 Post autor: 4hc » 19 wrz 2024, 17:41

To co Ty nazywasz nic, to jest ściśnięte i skondensowane wszystko. To, że galaktyki to czarne dziury, które się rozpadły jest logiczne, skoro w centrum każdej galaktyki znajduje się czarna dziura, pytanie jak zawsze jest w jakim słoiku i na jakiej półce stał słoik z nimi i jaki kot je zrzucił z półki, że się rozpadły i rozlewają po podłodze i kiedy przyjdzie właściciel kota, żeby to posprzątać ;)

Awatar użytkownika
eka

#24 Post autor: eka » 19 wrz 2024, 20:16

4hc pisze:
19 wrz 2024, 17:33
Ogólnie to nadal bez różnicy, bo jak zauważa Twój artykuł ten zastygły wszechświat to materia, więc Twoje pierwsze fotony nadal wystrzeliwują z materii :)
[/quot]

Przy Twoim założeniu, że najpierw zaistniała, czyli pierwszą była, czarna dziura : )
To nie przeze mnie postawione pytanie, jakbyś chociaż poczytał komentarze pod nie Twoimi tekstami, wiedziałbyś, że nwg mnie (i nie tylko wg mnie) nicości nie było.

(nie będzie mnie na 8-mym do poniedziałku, masz czas :)

Awatar użytkownika
4hc

#25 Post autor: 4hc » 19 wrz 2024, 20:36

eka pisze:
19 wrz 2024, 16:30
Na razie w pytaniach podstawowych, np. - dlaczego raczej jest coś niż nic - musimy wybierać z propozycji filozofów nauki.
A najlepiej niech to będzie fizyk, kosmolog, filozof w jednej osobie. Tych pytać.
Czy materia była pierwsza? A może jednak to energia dała impuls wszystkiemu. Wydostały się z czarnej dziury rozbrykane, chaotyczne fotony i się zaczęło.
Tym komentarzem się zasugerowałem. Bo jest on odpowiedzią na to, że ja stwierdziłem, że wszystko jest z materii. Twoje, a może sugeruje, że próbujesz to zanegować. Natomiast czarna dziura to skondensowana energia do tego stopnia, że jej grawitacja pochłania światło. Więc jeżeli wszystko wyszło z czarnej dziury, to tym bardziej wszystko ma początek w skondensowanej materii.
Twoja sugestia, że powinienem poczytać inne komentarze, żeby móc z Tobą rozmawiać doprowadzi jedynie do tego, że nie będę z Tobą rozmawiać, bo to by znaczyło, że albo nie potrafię Cię zrozumieć i ta rozmowa jest bez sensu, albo Ty nie potrafisz się komunikować - efekt ten sam.
Tako RZECZE Grześ.
Do kiedyś w takim razie, nie wiem czy nie zniknę na kilka miesięcy jak to mam w zwyczaju. Powodzenia

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”