• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    [email protected]
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad.
    Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może bronić się przed demokratycznie podjętą decyzją.

Benjamin Franklin

UWAGA!
    KONKURS NA TEKST DISCO POLO ROZSTRZYGNIĘTY!

Jeżeli tylko będziecie zainteresowani, idea konkursów powróci na stałe.
    A oto wyniki

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

Ułan i armata

Miejsce na wszelką satyrę pisaną wierszem - fraszki, limeryki, tudzież dłuższe formy prześmiewcze
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Hardy
Ułan i armata

#11 Post autor: Hardy » 13 sie 2024, 22:07

Oj, Eka, Eka... - Ty chcesz poprawiać moją wiedzę z historii wojskowości?
Indywidualnie ułani byli uzbrojeni w: szable, lance, karabinki. Dodatkowo pułk (w Grudziądzu stacjonował 18 Pułk Ułanów Pomorskich, który wykonał szarżę pod Krojntami 1 września 1939) był wspierany przez oddawany do dyspozycji dywizjon artylerii konnej (taka artyleria stacjonowała też w Grudziądzu).
Masz jeszcze pytania co do wojska w Grudziądzu? Chętnie odpowiem :)
PS. Moją pracą magisterską (na ponad 200 stron formatu A4) była "Repolonizacja miasta Grudziądza w okresie II Rzeczypospolitej". Nasiedziałem się w przedwojennych archiwach przez prawie trzy lata. Bardzo duży wkład wniosło w "repolonizację" właśnie Wojsko Polskie. Tak że... :smoker: :)

Awatar użytkownika
eka

Ułan i armata

#12 Post autor: eka » 14 sie 2024, 06:55

Hardy pisze:
13 sie 2024, 22:07
był wspierany przez oddawany do dyspozycji dywizjon artylerii konnej (taka artyleria stacjonowała też w Grudziądzu).
Kawalerię wtedy tworzyli ułani, strzelcy konni i artylerzyści konni.
Ułani to jazda lekka, bezarmatnia -że tak nazwę kolokwialnie. Pod Krojantami szarża grudziądzkich ułanów odbyła się na piechotę niemiecką i początkowo odniosła sukces, ale ukryte oddziały pancerne wroga zniszczyły 50% stanu osobowego 18 Pułku.
Szable przeciwko czołgom... i żaden dak grudziądzkich ułanów wtedy nie wspierał.

Awatar użytkownika
Hardy
Ułan i armata

#13 Post autor: Hardy » 14 sie 2024, 21:05

Jak rzekłem - ułani byli często wspierani przez dak (artylerię). Nie pisałem, że pod Krojantami. Jeżeli już - to poczytaj sobie o bitwie wrześniowej pod Mokrą.
Puenta zaś prosta. Dla Ciebie - w domyśle do ostatniego wersu dodaj słowo "strzelać".
Natomiast na ataki ad personam o moim "tchórzostwie" - nie odpowiem i nie skomentuję. Gdybyś była chłopem, odpowiedziałbym dosadnie.
Na tym zamykam z mojej strony. Reszta byłaby tylko dalszym biciem piany.

Awatar użytkownika
eka

Ułan i armata

#14 Post autor: eka » 15 sie 2024, 11:57

Nie boisz się pisać erotomańskich (ciut zakamuflowanych) kawałków, ale masz opory, by je interpretować.
No o czym to świadczy? : )
Piskorz lepiej się wije.

Awatar użytkownika
tabakiera
Ułan i armata

#15 Post autor: tabakiera » 16 sie 2024, 08:16

Jeśli studia historyczne doprowadzają do mylenia artylerii z husarią ( a może wojsko było niezwykle koleżeńskie i użyczało sprzętu?), a postęp w literaturze i obyczajowości zatrzymują na etapie Jana z Czarnolasu to ja się cieszę, że jednak, mimo zapędów, wybrałam inny kierunek.

Ułani dają się pobawić sprzętem artylerzystów również pięknym dziewczętom? A jak która ładniejsza, nie wie co wtedy począć?
A, i to jest ten wysublimowany żart, no absurdalne waść zaiste i to dopiero jest nadinterpretacja, ale służę pomocą, Hardy.

Drugi wers:
"Jak z nich strzelać celnie, z natury wiedzieli" - nie sądzisz, że gramatycznej?

:be: :smoker:

Awatar użytkownika
abandon
Ułan i armata

#16 Post autor: abandon » 16 sie 2024, 10:30

Chińskie przysłowie mówi: nie myl historii z historykiem.
Historia mówi, co się wydarzyło, historyk bada, co mogło się wydarzyć.
Piszę, kiedy nie mam nic do powiedzenia.

Awatar użytkownika
Hardy
Ułan i armata

#17 Post autor: Hardy » 17 sie 2024, 10:22

Eka, to twoje spostrzeżenie? Twoja sprawa, nie moja.
Pozdrawiam :smoker:

Awatar użytkownika
Hardy
Ułan i armata

#18 Post autor: Hardy » 17 sie 2024, 10:28

Tabakiera - chcesz mnie uczyć historii? Trochę tafiłaś kulą w płot. Co do międzywojennych ułanów i ich współpracy z artylerią - można poczytać (chociażby o bitwie pod Mokrą we wrześniu 1939).
Wybrałaś inny kierunek? Każdego to prawo. Ja wybrałem inny - wolę fraszkopisanie - i to też moje prawo.
Dzięki za poprawę 2. wersu. Tak lepiej brzmi, poprawię w oryginale (z leciutką zmianą na: "jak strzelać z nich celnie" - dla utrzymania rytmu czytania).

Awatar użytkownika
Hardy
Ułan i armata

#19 Post autor: Hardy » 17 sie 2024, 10:39

abandon pisze:
16 sie 2024, 10:30
Nie całkiem się zgodzę. Historyk interpretuje historię po swojemu. Jedno uwypukla pozytywnie, inne negatywnie, coś wyolbrzymia, inne pomija. Dobrym, rodzimym przykładem są: Gall Anonim i Długosz.
Wysuwanie przypuszczeń "co by się stało. gdyby wydarzenia/decyzje były inne" - to już bardziej domena "polityków historycznych" - jak ich nazywam.

Awatar użytkownika
eka

Ułan i armata

#20 Post autor: eka » 17 sie 2024, 13:16

abandon pisze:
16 sie 2024, 10:30
W punkt! Dlaczego oni sa tacy mądrzy :myśli:

ODPOWIEDZ

Wróć do „RADOSNA TWÓRCZOŚĆ”