(homonimy w układzie moich "schodzianków" - każdy kolejny wers w strofach o sylabę krótszy)
Za bary z życiem się bierzmy,
więc do nalewki bieżmy
i za nią się weźmy.
Życiem się cieszmy.
Jakem wróżbita, dziś wróżę:
po nalewce - ty w różę
się zmienisz - tak tuszę.
Nie pójdzie w tuszę.
Ja, po nalewce, się wzmogę,
Czuję, że dużo mogę,
sił mi ona wzmoże.
Mocarz ja!... może.
Myśl mnie zaczęła rozpierać –
czas już Lodzię rozbierać,
czy wpierw słowa dobrać?
Potem się dobrać.
Z nalewki już resztka kapie,
czas nam, by lec na kapie,
więc miast flaszki w łapie…
cną Lodzię łapię.
Mnie gna. Obejmuję ją wpół,
gdyż na zegarze już w pół
do trzeciej. Jest warta
przy niej ma warta.
„Zdecydowani są pierwsi”!
Poczułem jędrne piersi
a stwardniała pyta:
„Już czas?” – się pyta.
.
Wtem: „Muszę iść” – Lodzia gada.
Żmija! Z niej kawał gada!
Zostałem na lodzie
z chętką na Lodzię.
-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
[email protected]
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
"Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
Cicero "De re publica"
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
Nalewka z homonimem
- eka
Nalewka z homonimem
Hm. Nie wiem, szczerze mówiąc, czy homonimami nie muszą być wyłącznie pojedyncze wyrazy? Owszem, różne części mowy identyczne w brzmieniu, niekoniecznie w pisowni, jak najbardziej, ale: wróżę: w różę?

- Hardy
Homonimy są szerokim pojęciem. Dzielimy je na: homofony i homogramy (jest jeszcze dalszy, węższy podział, ale to już specjaliści tym się bawią). Tak że - zastosowałem ogólnie: homonimy 

- eka
Nalewka z homonimem
Taa... nam wystarczy Wiki

Mój drogi, podaj link do wiarygodnego źródła, gdzie są przykłady homonimów niejednowyrazowych. I nie będzie podstaw do kwestionowania.

- Hardy
Eka, w Google byś poszukała, to byś znalazła, ale ok. Chcesz źródło:
Władysław Kopaliński "Słownik wyrazów obcych i zwrotów obcojęzycznych z almanachem" Warszawa 2000, str.216: "jęz. wyrazy dźwiękowo identyczne, ale odmienne pod względem pisowni, pochodzenia i znaczenia..."
Widzisz tu zawężenie do "tylko jednego wyrazu"?
Władysław Kopaliński "Słownik wyrazów obcych i zwrotów obcojęzycznych z almanachem" Warszawa 2000, str.216: "jęz. wyrazy dźwiękowo identyczne, ale odmienne pod względem pisowni, pochodzenia i znaczenia..."
Widzisz tu zawężenie do "tylko jednego wyrazu"?

- eka
Nalewka z homonimem
Chwila...
homonim wyraz posiadający identyczną formę językową z innym wyrazem, ale inne znaczenie (np.rola aktora, rola uprawna)
Słownik współczesnego języka polskiego, t.I, str.300
homofon wyraz dźwiękowo identyczny z innym wyrazem, odrębny jednak pod względem pisowni i treści (np. może i morze)
Słownik wyrazów obcych, PWN, str.285
homogram wyraz pisany jak inny wyraz, ale inaczej wymawiany
j.w., str. 285
homonimia:jednakowe brzmienie dwóch wyrazów mających różne znaczenie
j.w., str. 286
(podkreślenia moje)
Zestawione w parę DWA wyrazy, a nie trzy, jak u Ciebie: wróżę - w różę, już rozumiesz skąd moja wątpliwość?
Co prawda wyrażenie przyimkowe - w różę - składa się z wyrazu niesamodzielnego (przyimka) w i rzeczownika, ale zawsze to są dwa wyrazy ustawione przez Ciebie w homonimię z jednym: wróżę.
Nie mam pojęcia, czy tak można rozszerzyć definicję homonimii
Czy np. wlej (wodę) i w lej ( wpadła piłka) to homonimy, czy może tylko jest nimi para: wlej (wodę) i wlej (mu manto)?
Albo: tama (budowa) i ta ma (fioła) to homonimy?
Znajdziesz przykład y takowych, to daj znać. Nota bene również w necie są bardzo wiarygodne źródła wiedzy.
To Ty trójwyrazowe pary poczyniłeś homonimami, więc na Ciebie spada ciężar poprawnościowego uwiarygodnienia w naukowych publikacjach.

homonim wyraz posiadający identyczną formę językową z innym wyrazem, ale inne znaczenie (np.rola aktora, rola uprawna)
Słownik współczesnego języka polskiego, t.I, str.300
homofon wyraz dźwiękowo identyczny z innym wyrazem, odrębny jednak pod względem pisowni i treści (np. może i morze)
Słownik wyrazów obcych, PWN, str.285
homogram wyraz pisany jak inny wyraz, ale inaczej wymawiany
j.w., str. 285
homonimia:jednakowe brzmienie dwóch wyrazów mających różne znaczenie
j.w., str. 286
(podkreślenia moje)
Zestawione w parę DWA wyrazy, a nie trzy, jak u Ciebie: wróżę - w różę, już rozumiesz skąd moja wątpliwość?
Co prawda wyrażenie przyimkowe - w różę - składa się z wyrazu niesamodzielnego (przyimka) w i rzeczownika, ale zawsze to są dwa wyrazy ustawione przez Ciebie w homonimię z jednym: wróżę.
Nie mam pojęcia, czy tak można rozszerzyć definicję homonimii

Czy np. wlej (wodę) i w lej ( wpadła piłka) to homonimy, czy może tylko jest nimi para: wlej (wodę) i wlej (mu manto)?
Albo: tama (budowa) i ta ma (fioła) to homonimy?
Znajdziesz przykład y takowych, to daj znać. Nota bene również w necie są bardzo wiarygodne źródła wiedzy.
To Ty trójwyrazowe pary poczyniłeś homonimami, więc na Ciebie spada ciężar poprawnościowego uwiarygodnienia w naukowych publikacjach.