• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    [email protected]
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad.
    Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może bronić się przed demokratycznie podjętą decyzją.

Benjamin Franklin

UWAGA!
    KONKURS NA TEKST DISCO POLO ROZSTRZYGNIĘTY!

Jeżeli tylko będziecie zainteresowani, idea konkursów powróci na stałe.
    A oto wyniki

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

Pokora w miłości

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Toyer
Pokora w miłości

#1 Post autor: Toyer » 10 paź 2023, 08:48

Klękam przed Tobą Boże
a Ty klęczysz we mnie
dwie polówki równe
równe miłosierdzie

Modlę się do Ciebie Boże
a Ty się modlisz do Mnie
nasze myśli są równe
święte natchnione

Idę z Tobą Boże
a Ty idziesz we mnie
Nasze kroki są dobre
niewinne wędrowanie

Pozbawiłem win sam siebie
stałem się naszym Bogiem
dzięki Świętej pokorze
i Miłości za rogiem

Awatar użytkownika
eka

Pokora w miłości

#2 Post autor: eka » 11 paź 2023, 18:13

Ładny tu i ówdzie rytm, postęp :)

A co do treści... nie czuję się uprawniona do jej oceny.
Wiara, jej przejawy, o ile nie przynoszą cierpienia innym, to prywatna, by nie rzec - intymna, sfera.

:kofe:

Awatar użytkownika
Toyer
Pokora w miłości

#3 Post autor: Toyer » 12 paź 2023, 06:53

zGADZAM SIĘ Z tOBĄ CHOCIAŻ NIE W PEŁNI. dOBRZE ZAZNACZYŁAŚ ŻE ŻĄDNA WIARA NIE POWINNA PRZYNOSIĆ CIERPIENIA - WIĘC DLACZEGO NIE MA TO TEŻ DZIAŁAŚ W DRUGĄ STRONĘ? wIARA W ZŁO NIE JEST PRYWATNA TAK SAMO JAK WIARA W DOBRO. ZARAZ cI WYTŁUMACZĘ O CO MI CHODZI - pierwszy przykład pewnie sam byś znalazła - jak morderca zabija ludzi bo wierzy że coś mu to daje - ulgę spełnienie czy coś innego to już nie jest jego prywatność bo wpływa to na innych i należy to potępić - ale spójrzmy w drugą stronę - ktoś czyni dobre nie ważne w jakiś sposób ale wierzy np. że dobro wraca - czy ta wiara jest prywatna? - Nie bo wiele ludzi o tym wie - jedyne co jest prywatne w wierze to to że do wiary nie można zmuszać - Na całym świecie nigdy nie było i nie ma człowieka który w nic nie wierzy - myślę że możesz tutaj się zgodzić. Nawet ateiści w coś wierzą - ale nie nazywają tego Bogiem. Dla mnie Bóg=Miłość - Więcej osób wierzy w Boga czy Miłość? - zostawiam tutaj Tobie odpowiedź - w każdym razie prywatność intymność wiary - może przejawiać się wewnątrz - w myślach których nie mówimy na głos - a każdy przejaw wiary na zewnątrz nie jest już prywatny bo działa na innych ludzi - nie wiem czy rozumiesz o co mi chodzi - przepraszam że początek wypowiedzi jest z dużych liter- coś mi się kliknęło - i za bardzo nie wiem jak to zmienić.

Awatar użytkownika
eka

Pokora w miłości

#4 Post autor: eka » 15 paź 2023, 14:22

Toyer, absolutnie nie neguję prawa do mówienia o swojej wierze, przede wszystkim religijnej, duchowej.
Ale spójrz na historię i na teraźniejszość. Nasz gatunek do wojen o terytoria (zysk) już bardzo dawno dołączył religie.
Nasza jest najsłuszniejsza i tyle. Często przemoc religijna jest przykrywką tej o materialne bogacenie.
Wojny krzyżowe, wojny islamskie (terroryzm) na przykład.

Dlatego uważam, że niech istnieje powszechne ludzkie prawo do swobodnego wypowiadania się o swojej wierze, swoim Bogu.
I nie komentujmy tego, wiara jest niesprawdzalna naukowo. Wierzę, czyli empirycznie nie jestem w stanie udowodnić istnienia mojego Boga. Czyjaś wiara nie powinna być dla mnie płachtą na byka, dopóki ktoś w imię tej swojej wiary nie krzywdzi innych, nie zabija. Niech wiara każdego człowieka (czy brak takowej) jest prywatną sprawą.
Uniknie się w ten sposób stosów, podrzynania gardeł, czy ostracyzmu.

Ktoś kto stworzył Wszechświat, musi być wolny od próżności, od narzucania swoim wyznawcom walki o jego wielkość, jedyną słuszność etc.

Awatar użytkownika
Toyer
Pokora w miłości

#5 Post autor: Toyer » 16 paź 2023, 06:29

Nasza nie jest najsłuszniejsza - wszystkie są równie słuszne - to co pisz to racja - wszystkie wojny w których giną ludzie w tym też terroryzm który też jest wojną - oczywiście są złe - ale czy wiesz skąd się biorą? - wydaje mi się że nie - więc już w dużym skrócie tłumaczę - każda wojna jaka była lub jest - wywodzi się ze złego słowa i myśli - te słowa i myśli gromadziły się nieskończonymi latami - każda myśl i słowo - ma moc sprawczą - wiarę można też wyjaśnić naukowo - Ty nie jesteś w stanie udowadniać istnienia Boga - bo w to nie wierzysz - a ja wierzę że jestem w stanie - i próbuję to udowadniać - i tu pojawie się kwestia wiary - bo żeby coś udowodnić ktoś musi w to uwierzyć - wiara to prywatna sprawa - tutaj w pełni się nie zgadzam tylko częściowo - za to w pełni się zgadzam że żadna wiara nie powinna krzywdzić innych - w tym tez innej wiary - może napisze tak - każda wiara to wybór - ale żaden wybór wiary nie powinien prowadzić do złych skutków - a tak często się obecnie i wcześniej też działo i dzieje
eka pisze:
15 paź 2023, 14:22
Ktoś kto stworzył Wszechświat, musi być wolny od próżności, od narzucania swoim wyznawcom walki o jego wielkość, jedyną słuszność etc.
Jeśli piszesz Ktoś i to z wielkiej litery( tak wiem początek zdania) - w każdym razie w tej wypowiedzi umieściłaś w moim odczuciu Boga - nie napisałeś Jeśli przez Ktoś - czyli podałaś prawdę w którą wierzysz - i myślę że większość ludzi na Ziemi w to wierzy - że świat nie powstał sam z siebie tylko Ktoś go stworzył - możesz sobie tutaj pomyśleć o wielkim wybuchu i teorii naukowej - i w tej teorii też jest Bóg - Bóg jest wolny od próżności - i wszystkiego co złe - nie narzuca Swoim wyznawcom walki - to oni ją wybierają - podobnie jest ze słusznością - dwoma słowami wolna wola :kofe:

Awatar użytkownika
eka

Pokora w miłości

#6 Post autor: eka » 17 paź 2023, 17:38

Dzięki za obszerną wypowiedź. Masz rację albo nie masz :)
Pozdrawiam serdecznie.

Awatar użytkownika
Toyer
Pokora w miłości

#7 Post autor: Toyer » 18 paź 2023, 09:12

W każdym razie nie zaprzeczyłaś mojej racji - czyli chociaż w niewielkim stopniu możesz przyznać mi rację :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”