Dzięki za przemyślenia
szczepantrzeszcz pisze: ↑13 sie 2022, 19:05
Szczepan się rozdrabnia, ponieważ jest dziecięciem swojej epoki, konkretnie holocenu (jeżeli dobrze z geografii pamiętam) i przeżył już kilka (większe kilka) dekad na tym świecie. Mimo, że szósty krzyżyk na karku (dobiega końca), Szczepan nie potrafi przyjąć Koheletowej postawy, choć nie wątpi w jej wartość.
Epoka w jakiej żyje Szczepan nie ma nic do rzeczy. Prawdopodobnie w innych epokach istniały cywilizacje i jak wielu podejrzewa znacznie wyżej stojące i upadły. Szósty krzyżyk - Szczepan jest młody. Głodny zaczął rozważać powyższe zagadnienia mając siódmy krzyżyk i doszedł do wniosku że pojęcie czy jest się wierzącym to jakaś bzdura.
szczepantrzeszcz pisze: ↑13 sie 2022, 19:05
Tym którzy wiarą mogą góry przenosić lżej iść. Szczepana wiara wątła, Szczepan ciągle poszukuje, ale słowa Głodnego dla Szczepana są dobre. Szczepan chciałby wierzyć mocniej
Szczepan źle trafił, ponieważ Głodny postanowił całkowicie nie wierzyć. Doszedł do wniosku, że mówienie "Panie ja w Ciebie wierzę i Ty bądź tam w górze mi nie przeszkadzaj jako i ja Tobie staram się nie przeszkadzać" to jakieś nieporozumienie.
A teraz niech Szczepan wytęży szare komórki i weźmie głęboki oddech - i co jest lepiej. Szczepan oddycha tlenem, którego nie widzi. Czy Szczepan wierzy w tlen -
nie, bo Szczepan wie, że tlen jest. A teraz Szczepan czyta wypociny Głodnego i rozumie co czyta. Czy już samo to nie wystarczy aby krzyknąć
Panie, ja widzę, kojarzę, oddycham, to znaczy, że ja wiem - Ty jesteś we mnie - bez Ciebie by mnie nie było.
Jakie to przykre, że istnienie tlenu jest pewnikiem a istnienie Boga sprowadzamy do wiary,
Jak może stworzenie podważać istnienie swojego Stwórcy Szczepanie pora najwyższa przestać wierzyć i raz na jutro przyjąć, że
On jest zawsze ze mną
Kończąc ten przydługi wywód Głodny przypomni wspaniałe słowa ojca Dolindo Ruotolo:
Trzeba łapać każdą okazję,aby wyznawać i wychwalać Boga we wszystkich jego dziełach, pamiętając, że On jest Stwórcą wszystkiego i że to od Jego woli zależy każda rzecz