rezydenci ekskluzywnych noclegowni
w lepszych dzielnicach
postrzegali go jako ekscentrycznego mesjasza
(bo nie brata który pokutował za czyjeś)
niektórzy jojczyli kiedy podawał późne wieczerze
józek pachnący cyprysem mówił że wino
pochodziło z taniego dyskontu
kiedy już podchmielili
w głowach zaroiły pikantne szczególiki
żywota naczelnego żurnala z gołymi dupami
(zakasał rękawy by obmyć im nogi)
czynność zdejmowania armaniaków sprawiała ból
woda z ogólnodostępnych kranów
parzyła między palcami
dla ochłody weszli
do zdobionego ledową iluminacją ogrójca
krótka drzemka na łonie natury regenerowała nadwątlenie
(jeżeli chcesz zabierz ode mnie ten kielich)
z irytacją przechodzili obok niego na centralny plac
by obejrzeć szoł topowego fircyka
o niedookreślonym miłosierdziu
-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
[email protected]
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
"Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
Cicero "De re publica"
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
oto miasto
-
oto miasto
Ostatnio zmieniony 28 sie 2020, 19:05 przez zimny grog, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lucile
Dobre, dobre, a nawet odważne.
Takie zapętlenie czasów biblijnych ze współczesnymi – dla niektórych – także „biblijnymi, czyli ostatecznymi”.
No tak to jest; świat teraz ma inne świątynie, innych bogów, inne cele i inne odkupienia.
Smutno mi.
Pozdrawiam
L
Takie zapętlenie czasów biblijnych ze współczesnymi – dla niektórych – także „biblijnymi, czyli ostatecznymi”.
No tak to jest; świat teraz ma inne świątynie, innych bogów, inne cele i inne odkupienia.
Smutno mi.
Pozdrawiam
L
-
- eka
oto miasto
Miłosierdzie musi być dookreślone? Wybiórcze? Wydaje mi się, że albo okazuje się serce komuś, albo nie.zimny grog pisze: ↑27 sie 2020, 20:58by obejrzeć szoł topowego fircyka
o niedookreślonym miłosierdziu
A wiersz gorzki. Krytycyzm po całości dokonań w mieście wskazywanym palcem. W każdym większym.
Małe miasteczka i wsie zapewne lepsze. Niezepsute. O naiwności:(
-
oto miasto
wydaje mi się, że prawdziwe miłosierdzie okazują dobrzy ludzie i to z całego serca. i tu pełna zgoda
ale istnieją taż ludzie mniej dobrzy i ci jak najbardziej stosują miłosierdzie niedookreślone, z rożnych powodów. już to do zabajerowania frajera, jako działanie mające przynieść korzyść dla okaziciela tegoż niedookreślonego miłosierdzia w dłuższej perspektywie czasowej.
zakładam, że naświetliłem mniej więcej o co mi idzie.
żyją też ludzie zupełnie źli którzy upozorowanym miłosierdziem, grają jak z nut.
nie wskazywałem na miasto ni większe, ni mniejsze, użyłem go jako symbolu świata. gdybym zaczął jojczyć ogólnoświatowym obrazkiem łacno o wpadniecie w patos i jeremiadowanie.
a gdzież tam. tryndy wszędzie te same. bo i ludzie, ci wielkomiejscy szybciej, ci mniejszomiejscy wolniej, wiejscy najwolniej podlegają przemianom w modus vivendi i laicyzacji a dokąd to doprowadzi i do czego, któż to wie.
oj tam oj tam z tym imputowaniem naiwności nie szafowałbym. jaki qń każdy widzi.
pozdrawiam.
-
oto miasto
Świetne, odważne połączenie i mocny, obrazowy wiersz.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.