• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    [email protected]
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    "Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
    Cicero "De re publica"

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

Sekretne życie (z dzienników pana Zdzisia)

Na pograniczu prozy i wiersza
ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Marcin Sztelak

#1 Post autor: Marcin Sztelak » 02 wrz 2021, 19:19

Na przykład wszystkich, którzy nic innego nie potrafią. Zapewne nie nauczono ich śmierci, ale w końcu to przyjdzie samo, niechciane, lecz niezbędne.
Niczym deszcz, który też prędzej czy później przemija.

Wyszło poważnie, a miało być o przedmiotach odrzuconych, więc do rzeczy:
chodzi o te przedmioty, które zakurzone spoczywają w czeluściach szuflad (jeszcze całkiem dobrze), pawlaczy (też nieźle), piwnic (kiepsko). Leżą w tych miejscach z odroczenem wyroku, w strachu oczekując dnia egzekucji, który niezaprzeczalnie nadejdzie. Wtedy powędrują na śmietniki, z nich na wysypiska, później – cóż, całkowita destrukcja. A przecież kiedyś były tak niezbędne swoim właścicielom, tak cieszyły. Dziś – ech, kolejny przykład ludzkiej niewdzięczności. Pociesza mnie nieco, że przynajmniej w moim przypadku nie mają się czego biedactwa obawiać. Nie wyrzucam, często odwiedzam, zawsze z dobrym słowem.
Tyle ich życia ile mojego, więc dbają o mnie jak mogą. Takie porozumienie – dziękuję moje drogie, nieco przechodzone, przedmioty.

Awatar użytkownika
eka

#2 Post autor: eka » 17 wrz 2021, 08:23

Mimo szczypty ironii, wzruszasz.
Dziękuję.

:kofe:

ODPOWIEDZ

Wróć do „PROZA POETYCKA”