Osioł, głowę wznosząc,
dumnie się pochwalił:
„Ja się ciągle uczę,
z tegom w świecie znany”.
Na to mu odparsknął
koń, grzebiąc kopytem:
„Uczyć, a nauczyć…
Pojmij choć różnicę”.
-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
[email protected]
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
"Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
Cicero "De re publica"
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
O oślej nauce (bajka)
- eka
O oślej nauce (bajka)
No racja : )
Zastanawiam się nad przecinkiem w przedostatnim wersie. Chyba niepotrzebny, bo kontrast ma mocno wybrzmieć w tym zestawieniu. Btw, różnica może również dotyczyć umiejętności belferskich.
Zastanawiam się nad przecinkiem w przedostatnim wersie. Chyba niepotrzebny, bo kontrast ma mocno wybrzmieć w tym zestawieniu. Btw, różnica może również dotyczyć umiejętności belferskich.
- Hardy
Eka, przecinek potrzebny. Ten wers: Uczyć, a nauczyć" (w domyśle: Uczyć się, a nauczyć się). Przecinka przed "a" nie stawiamy, jeśli można go zastąpić spójnikiem "i" lub jest dawną konstrukcją łączną, np. między młotem a kowadłem, wielki a wspaniały, dwa a dwa jest cztery. Jeśli nie można (w bajce łączy zdania przeciwstawne) - to stawiamy przecinek.
- eka
- Hardy
Jednak nie. Tam nie może być spójnika "i", gdyż występuje przeciwieństwo - są tacy, co się "ciągle uczą, a i tak się nic nie nauczą". Takie jest moje przesłanie.
Pozdrawiam

- eka
O oślej nauce (bajka)
Jestem pewna, że mam rację. Bo żeby się nauczyć, najpierw trzeba się krócej lub dłużej uczyć. Oba wyrazy są porównywalne w zakresie desygnatów. To jeden z trzech przypadków niestosowania przecinka przed spójnikiem - a - 

- Hardy
Eka - tu jest wyjątek - wciąż się uczy, a i tak się nie nauczył. Znaczy przeciwieństwo
Czuję, że profesor Miodek będzie musiał rozstrzygnąć, kto z nas ma rację

Czuję, że profesor Miodek będzie musiał rozstrzygnąć, kto z nas ma rację

- eka
O oślej nauce (bajka)