https://naukowo.net/2022/08/21/jak-wiel ... z-niczego/

4hc pisze: ↑19 wrz 2024, 17:33Ogólnie to nadal bez różnicy, bo jak zauważa Twój artykuł ten zastygły wszechświat to materia, więc Twoje pierwsze fotony nadal wystrzeliwują z materii
[/quot]
Przy Twoim założeniu, że najpierw zaistniała, czyli pierwszą była, czarna dziura : )
To nie przeze mnie postawione pytanie, jakbyś chociaż poczytał komentarze pod nie Twoimi tekstami, wiedziałbyś, że nwg mnie (i nie tylko wg mnie) nicości nie było.
(nie będzie mnie na 8-mym do poniedziałku, masz czas
Tym komentarzem się zasugerowałem. Bo jest on odpowiedzią na to, że ja stwierdziłem, że wszystko jest z materii. Twoje, a może sugeruje, że próbujesz to zanegować. Natomiast czarna dziura to skondensowana energia do tego stopnia, że jej grawitacja pochłania światło. Więc jeżeli wszystko wyszło z czarnej dziury, to tym bardziej wszystko ma początek w skondensowanej materii.eka pisze: ↑19 wrz 2024, 16:30Na razie w pytaniach podstawowych, np. - dlaczego raczej jest coś niż nic - musimy wybierać z propozycji filozofów nauki.
A najlepiej niech to będzie fizyk, kosmolog, filozof w jednej osobie. Tych pytać.
Czy materia była pierwsza? A może jednak to energia dała impuls wszystkiemu. Wydostały się z czarnej dziury rozbrykane, chaotyczne fotony i się zaczęło.