• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    [email protected]
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    "Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
    Cicero "De re publica"

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

nach Osten

Utwory zaangażowane politycznie, religijnie, światopoglądowo, oraz inne, poświęcone aktualnym wydarzeniom, rocznicom, bądź osobom
ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
nienażarty

nach Osten

#1 Post autor: nienażarty » 27 sty 2024, 14:13

Kto kogo ostatnio zastraszał;
w redakcjach jest cisza i spokój.
Dziennikarz tyrady wygłasza
już nikt nie wyrywa laptopów.

Choć nieraz wskazane by było,
przetrzepać te media niemieckie,
co polskim władają na siłę,
niweczą dialogu przestrzeń.

To błąd - że w imię wolności
na brudy nie było reakcji!
A dzisiaj już jawnie się głosi
„Polakom nie wolno mieć racji”

Bo przecież śmietnikiem są Niemców
Lotnisko niech mają w Berlinie
Pozbawić ich własnych pieniędzy
Niech wymrą wyjadą lub zginą.

Zadawać nie wolno im pytań.
Jak już poprawne i proste,
by tryby unijne nie sypać
bo może znów będzie „…nach Osten!!!

Awatar użytkownika
eka

nach Osten

#2 Post autor: eka » 27 sty 2024, 14:33

:( Współczuję Ci, Nienażarty.
Nie przyjąć budżetu, rozwiązać sejm, i rozpisać nowe, zwycięskie dla przegranych wybory. Cała nadzieja w Panie Prezydencie. I nowo-starych mediach partyjnych.

:kofe:

nienażarty

nach Osten

#3 Post autor: nienażarty » 27 sty 2024, 15:37

znów usiłujesz mi wmówić to, czego nie powiedziałem. Ja tylko piszę o faktach!!!!
:(

Awatar użytkownika
eka

nach Osten

#4 Post autor: eka » 28 sty 2024, 07:19

nienażarty pisze:
27 sty 2024, 15:37
znów usiłujesz mi wmówić to, czego nie powiedziałem. Ja tylko piszę o faktach!!!!
:(
Jedynym faktem w moim komentarzu było wyrażenie współczucia dla podmiotu zgrabnej rymowanki (naprawdę dobre rymy!). Reszta bowiem to propozycje, przewidywania, które z faktami nie mogą się utożsamiać z oczywistego wszak powodu.
Btw, gwałt na faktach miał, ma, i będzie miał miejsce. W postaci z reguły nieobiektywnych opinii.
Trzeba by przełożyć politykę na język teoretycznej matematyki, jakieś twarde algorytmy w chmurze się mi marzą :)

:kofe:

Awatar użytkownika
Hardy
nach Osten

#5 Post autor: Hardy » 25 mar 2024, 10:37

No popatrz... a tyle małych, dużo mniejszych krajów od Polski (chociażby w naszym rejonie, vide: Litwa, Łotwa, Estonia, Słowacja...) - walutę euro już przyjęło i nie narzekają, nie zginęło, nie zatraciło się w "Niemczech", mimo że to w kierunku "nach Osten".

Wiesz, co to jest ahistoryczność? To bezpośrednie przenoszenie dawnych zdarzeń, uprzedzeń i lęków w czasy współczesne, jeśli całkowicie są zmienione warunki polityczne. Warto myśleć i świat widzieć w rzeczywistości, a nie przez pryzmat swoich okularów, nieważne jak są szkła zabarwione - na różowo czy na czarno.

Sam zaś wiersz jest dobrze skomponowany.

ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAANGAŻOWANE”