Jest taki fragment podwórza, podwórek
zdeptany nóżkami, chyba miliarda mrówek,
że weź tam sprobuj wbić szpadel.
A przecież to piach tylko.
Tylko ziemia.
Z cyklu: ZIEMIA. CHMURA. HAK.
28.05.2022.
Marcin Lenartowicz.
-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
[email protected]
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
"Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
Cicero "De re publica"
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
Kruchość.
- tabakiera
Ten wiersz bardzo, ale to bardzo do mnie trafia i mnie rozczula, uderza w delikatne struny.
Dlaczego - nie umiem wyrazić prozą i właśnie dlatego cenię ten tekst.
Być może, a nawet z całą pewnością rozumiem go inaczej, niż życzyłby sobie autor, ale trudno.
A obraz jest taki - maleńkie dziecięce nóżki wydeptujące dróżki na podwórku przy starym, rodzinnym, wielopokoleniowym domu.
Nie da się zakopać, zniszczyć, zmiażdżyć dorobku i siły pokoleń.
Bo ziemia to nie tylko piach.
Ale nie zagrałam poruszającą melodią w komentarzu, po prostu czuję ten wiersz i obrazy Wyspiańskiego odtwarzają mi się w głowie.
Dlaczego - nie umiem wyrazić prozą i właśnie dlatego cenię ten tekst.
Być może, a nawet z całą pewnością rozumiem go inaczej, niż życzyłby sobie autor, ale trudno.
A obraz jest taki - maleńkie dziecięce nóżki wydeptujące dróżki na podwórku przy starym, rodzinnym, wielopokoleniowym domu.
Nie da się zakopać, zniszczyć, zmiażdżyć dorobku i siły pokoleń.
Bo ziemia to nie tylko piach.
Ale nie zagrałam poruszającą melodią w komentarzu, po prostu czuję ten wiersz i obrazy Wyspiańskiego odtwarzają mi się w głowie.
Kruchość.
Ależ to jest również o tym.
Tylko trzeba te dziecięce nóżki jeszcze przełożyć nie na dorobek, a odnieść do tytułu.
Między innymi.
Nadal jestem strasznie zaskoczony. Ale i wdzięczny.
Póki co.
Bo skoro już uznałem, że to początek nowego cyklu, to wydaje mi się, że to nie skończy się tak sielankowo.
Ale będę z tym walczył!
Tylko trzeba te dziecięce nóżki jeszcze przełożyć nie na dorobek, a odnieść do tytułu.
Między innymi.
Nadal jestem strasznie zaskoczony. Ale i wdzięczny.
Póki co.
Bo skoro już uznałem, że to początek nowego cyklu, to wydaje mi się, że to nie skończy się tak sielankowo.
Ale będę z tym walczył!
Jagoda Mornacka.