Całe piękno zgubić w morowym podmuchu
nowej ery szczęśliwości.
Mrowie zbitych cieni smutne oczy teatralne pozy,
to wierni postępowej obsesji,
w pokłonie dla złotych symboli,
nasyceni pustką wolnomyślicieli,
gubią dziedziczną estymę
dla stuku dzierżawnych podków.
Kim będziemy ?
Diamentem skały tej ziemi,
czy pyłem tonącym w oceanie
krótkich wzruszeń, goniąc wiatr próżności.
-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
[email protected]
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad.
Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może bronić się przed demokratycznie podjętą decyzją.
Benjamin Franklin
UWAGA!
KONKURS NA TEKST DISCO POLO ROZSTRZYGNIĘTY!
Jeżeli tylko będziecie zainteresowani, idea konkursów powróci na stałe.
A oto wyniki
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
Na rozdrożu
- eka
Na rozdrożu
Rozdroże umożliwia wybór, czyli powołuje do działania wolę. Jest więc potrzebne... czy nie?
Przekaz z tych uniwersalizujących byt.
Zmierzyłeś się z wielkim tematem w wierszu.
Moje refleksje.
1 zwrotka. Jaka była stara era szczęśliwości? Czym się charakteryzowała?
2. zwrotka. Narzekanie starych na współczesność jest zapewne stare jak świat ludzi, że przypomnę: O tempora, o mores
A jednak średnia życia znacząco się podniosła z kiedyś obowiązującego poziomu 30-stu, 40-stu lat. Tudzież jest powszechne zapotrzebowanie na działające prawo, etykę, wiedzę, sztukę, materialny poziom życia. Dla wszystkich. To źle?
3. zwrotka. Diamenty czy piasek? Co jest/było bardziej potrzebne ludzkości w rozwoju cywilizacji?
No takie tam myśli me... : )
Pozdrawiam, Wrzeborze.
Przekaz z tych uniwersalizujących byt.
Zmierzyłeś się z wielkim tematem w wierszu.
Moje refleksje.
1 zwrotka. Jaka była stara era szczęśliwości? Czym się charakteryzowała?
2. zwrotka. Narzekanie starych na współczesność jest zapewne stare jak świat ludzi, że przypomnę: O tempora, o mores

A jednak średnia życia znacząco się podniosła z kiedyś obowiązującego poziomu 30-stu, 40-stu lat. Tudzież jest powszechne zapotrzebowanie na działające prawo, etykę, wiedzę, sztukę, materialny poziom życia. Dla wszystkich. To źle?
3. zwrotka. Diamenty czy piasek? Co jest/było bardziej potrzebne ludzkości w rozwoju cywilizacji?
No takie tam myśli me... : )
Pozdrawiam, Wrzeborze.
-
Na rozdrożu
Eko. Dziękuję za obecność i komentarz.
Bardzo celnie to Eko napisałaś, dalej mamy możność wyboru, w którą stronę mamy się udać i trzeba wybrać tą właściwą stronę.
Nie można dać się omamić postępowością i obiecankami wiecznej szczęśliwości która jest nieosiągalna.Z nowoczesnej technologii należy korzystać, ale nie można jej traktować jako religi.
Pozdrawiam serdecznie
Bardzo celnie to Eko napisałaś, dalej mamy możność wyboru, w którą stronę mamy się udać i trzeba wybrać tą właściwą stronę.
Nie można dać się omamić postępowością i obiecankami wiecznej szczęśliwości która jest nieosiągalna.Z nowoczesnej technologii należy korzystać, ale nie można jej traktować jako religi.
Pozdrawiam serdecznie

- eka
Na rozdrożu
Wszeborze, a któż tak mami? Do mnie zewsząd docierają alarmujące, wręcz katastroficzne perspektywy dla naszej cywilizacji.
Chętnie zapoznałabym się z jakimś guru optymistą. Wizją technologicznej Arkadii.
Daj namiar, proszę.

Chętnie zapoznałabym się z jakimś guru optymistą. Wizją technologicznej Arkadii.
Daj namiar, proszę.

-
Na rozdrożu
.
Eko jak sama zauważasz ludzie czują, że coś z naszą cywilizacją źle się dzieje, a ja lubię słuchać ludzi i rozmyślam nad tym co mówią i może przez to mam taki pogląd na zmiany, których jesteśmy świadkami.
A z optymizmem patrzący na świat uważam, że przyjdzie tak moment gdy ludzkość przejrzy na oczy i zbuntuje się przeciwko ogólnemu zakłamaniu I wszech obecnej hipokryzji doceniając to co jest ważne oraz piękne w życiu.
Już nie raz tak bywało w dziejach ludzkości.
Dla ciekawości podaje link do godnego uwagi tekstu.
https://www.facebook.com/10002387678237 ... 612786154/
Wszystkiego dobrego.