Zastanawiam się, czy nie chodziło Ci o symbolikę liczb, np. wg. Biblii - Starym i Nowym Testamencie (gdzie często się pojawiają, choćby już w Księdze Rodzaju, czy Apokalipsie wg. św. Jana):
dziesięć - dziesięć przykazań, ale też dziesięciu sprawiedliwych w Gomorze i Sodomie,
dziewięć - dziewięć chórów anielskich, ale też, co wprost wskazałeś - liczba boska potrójnie zwielokrotniona,
trzy - Trójca Święta (jeden Bóg w trzech postaciach),
osiem - osiem błogosławieństw podczas Kazania na Górze, ale też napisana w poziomie - symbol nieskończoności,
siedem - symbol doskonałości, pełni. W Nowym Testamencie św. Piotr pyta Jezusa -
ile razy mam przebaczyć [...], czy aż siedem razy? Jednocześnie to liczba magiczna, bardzo ważna w wielu religiach i historii, np. siódemka ważną rolę odgrywa w Apokalipsie wg. św. Jana, Rzym założono na siedmiu wzgórzach, siedem dni tygodnia itp... A ileż baśni rozpoczyna się zdaniem: za siedmioma górami...
Wymieniłeś pięć liczb - czyżby to też miało odniesienie do Biblii, a właściwie Nowego Testamentu: Jezus nakarmił pięć tysięcy ludzi pięcioma bochenkami chleba.
Oczywiście, można sięgnąć do mitów związanych z symboliką liczb różnych narodów i na przestrzeni tysiącleci, ale chyba nie o to Ci chodziło.
Zbliża się koniec roku,czyli czas sprzyjający nie tylko podsumowaniu, ale wszelkiego rodzaju przepowiedni i horoskopów.
A jak się będzie miał rok 2022 w numerologii? Sprawdźmy:
2+0+2+2 = 6 (chyba dobrze odczytałam, nie jestem biegła w te klocki).
Szóstka - w Nowym Testamencie czytamy, że w Kanie Galilejskiej Jezus wodę w sześciu stągwiach zamienił w wino. Bóg stwarzał świat przez sześć dni. Taka niepełna siódemka.
Jednak w numerologii to właśnie szóstka jest symbolem: równowagi, stabilności, ochrony, miłości, empatii, uczciwości, zdolności do kompromisu, harmonii, wytrwałości, opieki, współczucia - i niech choćby cząstka z tego się sprawdziła, a będzie pięknie.
Tak mnie zadana lektura zastanowiła i poniosła.
Pozdrawiam wielokrotnie