zapalił jak również zgasi
oby płonęła jak najdłużej
niebo szare czy błękitne
zawsze pozostanie niebem
w górze czeka wieczność
pod stopami potępienie
brzydotę myślę że ludzie wymyślili
tylko kim jest ona
dlaczego cenisz siebie wyżej
odpowiedź znajdź w sobie
nie ogarnę
i nie chcę
ponieważ głowa pęknie
-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
[email protected]
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad.
Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może bronić się przed demokratycznie podjętą decyzją.
Benjamin Franklin
UWAGA!
KONKURS NA TEKST DISCO POLO ROZSTRZYGNIĘTY!
Jeżeli tylko będziecie zainteresowani, idea konkursów powróci na stałe.
A oto wyniki
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
?
- lczerwosz
?
Pozwolę sobie na same pytania
gabriel123 PLUS LCz pisze: ↑24 gru 2020, 15:29zapalił jak również zgasi
oby płonęła jak najdłużej <--co zapalił i co zgasi, życie? świeczkę, ogień? Kto, Bóg? Moim zdaniem, to niedopowiedziane za mocno, normalnie w wierszach mamy przegadanie. Tu jest problem, bo jeśliby dopowiedzieć, to zrobią się truizmy
niebo szare czy błękitne
zawsze pozostanie niebem<-- zawsze - nie wiem, to jest jednak kwestia dyskusyjna, jako ewentualnie fikcja literacka. Gdyby napisać, że pokój niebiański został zburzony, że nawet tam rozpętała się hybrydowa wojna, to taki przekaz, oprócz pewnego wstrząsu, mógłby podważyć autorytety, odbrązowić. Zabieg często stosowany, nie tylko jako fikcja, ale w rzeczywistości, w końcu rewolucje, demonstracje, strajki występują. Niezależnie od ich celu, sensu, czy skuteczności
w górze czeka wieczność
pod stopami potępienie <--odwołujesz się do stereotypu nieba i piekła, nad głowami i pod ziemią
brzydotę myślę że ludzie wymyślili
tylko kim jest ona <-- czym, pisanie kim ma złamać zasady gramatyki, które wykorzystujesz to budowy tekstu. Jeśli je łamiesz, to z tego wynika także niejednoznaczność reszty tekstu, czytelnik musi zwrócić na to uwagę, żeby nie opierać na sprawdzonych pewnikach. Jak użyjesz formy wskazującej płeć, wiek, to zawsze jest to jednoznaczne. Oczywiście dopuszczenie 56 płci znosi taki pewnik, od tej pory trzeba inaczej postrzegać konstrukcję tekstu, która musi istnieć, bez podparcia.
dlaczego cenisz siebie wyżej
odpowiedź znajdź w sobie <--wyższa ocena własnej osoby niż innej bywa wielką wadą, ale też, zwłaszcza w sytuacjach kryzysowych, pozwala przełamać opór innych, zwyciężyć, przezwyciężyć strach. Odwoływanie się w przemyśleniach do własnego doświadczenia, nie musi być skuteczne, mówię, o leczeniu z samouwielbienia. Takiemu komuś trzeba pokazać, że jego mniemanie jest fałszywe, przy okazji można stracić przyjaciela, który nas nie zrozumie.
nie ogarnę
i nie chcę
ponieważ głowa pęknie <--poddajesz się, stawiasz problem i uciekasz od jego rozwiązywania, nie mówię od rozwiązania. Ogarnięcie to kwestia uważnej analizy, diagnozy. A chęć? Nie zniechęcaj się.