-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
[email protected]
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
"Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
Cicero "De re publica"
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
Znaki
- abandon
Bez żmudnych studiów nad hemistychami dzięki za zaszufladkowanie do antycznych pieśni, bo stamtąd wywodzi się sylabotonizm. Co prawda kiedyś wersy podzielone były na mory z długimi i krótkimi zgłoskami, ale po ucywilizowaniu na polski jazyk mory zastąpiły stopy z głoskami akcentowanymi i nie.
Melodię jak melodię, ale na pewno różne stopy, to różne metrum (rytmika), które można dobrać do treści wiersza. Czyli współgranie formy z treścią.
Ja cię, mógłbym robić za antycznego wykładowcę;)
Dobra, koniec wykładu z mchu i paproci;)
Melodię jak melodię, ale na pewno różne stopy, to różne metrum (rytmika), które można dobrać do treści wiersza. Czyli współgranie formy z treścią.
Ja cię, mógłbym robić za antycznego wykładowcę;)
Dobra, koniec wykładu z mchu i paproci;)
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2024, 11:57 przez abandon, łącznie zmieniany 1 raz.
Piszę, kiedy nie mam nic do powiedzenia.
- eka
Znaki
A ponoć w prasłowiańskim był iloczas, głoski długie i krótkie : )
A było się silić na te stopy i akcenty? Ileż czasu zaoszczędziliby studenci filologii polskiej? Ile islamów zorganizowali, sylabotoników napisali, kierując piękną melodią polszczyzny

- abandon
Możliwe, nie wiem, aż tak długo nie żyję;)
Zaraz wyjdzie, że prasłowiański jest kolebką kultury basenu morza bałtyckiego;)
Te stopy i akcenty toż sól na język naszych czasów

Ale i tak mówi się, że rosyjski bardziej śpiewny. Ach te poplątania języków;)
- abandon
Tak, tak... powiedziałbym językoznawstwo techniczne;) Pewnie stąd ta dyscyplina wiersza rymowanego pod akcentowym nadzorem;)
Poza tym, nie znoszę w języku wyjątków od wyjątków z wyjątkami. Po co tak sobie rzucać kłody?
Trudno przesadzić stare drzewo...