• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    [email protected]
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    "Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
    Cicero "De re publica"

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

artefakty

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Hosanna

artefakty

#31 Post autor: Hosanna » 19 sie 2019, 00:19

Waldemarze
wszyscy bylibyśmy lepszymi ludźmi w blasku naszej własnej mądrości której nie umiemy stosować :) ;):)
w realu poeci nie okazują się jednak tacy wrażliwi na innych , moraliści tak cnotliwi a muzycy subtelni :)

eka
jesteśmy drogą jesteśmy celem
oczywiście jako cząstki - cząstkowa droga i cząstkowym celem - co nie powinno martwić bo któż poza całością - tak naprawdę chciałby dźwigać całość przez wieczność. To pole i powstające w nim cząstki to niesamowita sprawa. Nicość jako potencjalna wylęgarnia. Wraz ze stygnięciem wszechświata mogą wyłaniać sie coraz to inne byty. Nuda nam nie grozi. :)

Waldemar Kubas

artefakty

#32 Post autor: Waldemar Kubas » 19 sie 2019, 12:37

To prawda, Beato.

Miłego dnia:)

Awatar użytkownika
eka

artefakty

#33 Post autor: eka » 19 sie 2019, 20:31

Hosanna pisze:
19 sie 2019, 00:19
Nicość jako potencjalna wylęgarnia.
Trochę inaczej to widzę:)

baśń

dawno dawno temu
przed zaczątkiem gniazd
(kiedy nawet czasu i miejsca nie było)

w niemą pustkę wbił się kat
podniósł bat
(z równań szach
tworzy świat)
warknął – mat
i tak
nicość się wszędzie skończyła

Uściski:)

Hosanna

artefakty

#34 Post autor: Hosanna » 21 sie 2019, 23:51

miało być gwiazd czy gniazd ?

lubię się wciąż zdumiewać jak CZASU mogło nie być

wiem że tak jest najprawdopodobniej - ale nie ogarniam
stoją pod ta wiedzą jak pod kosmosem

a z tym katem to ... jeśli to możliwe to proszę o wyjaśnienie co symbolizuje kat ?

końcówka o nicości która w wyniku mata nagłe się cała skończyła , rozbawiło mnie i bardzo mi się podoba

Awatar użytkownika
eka

artefakty

#35 Post autor: eka » 22 sie 2019, 00:48

Gniazd (czegokolwiek:)

Matematycznie (w mechanice kwantowej) czas jest odwracalny - podobno:)
Ja też, mózg w końcu jako organ wykształcił się w czasie i w przestrzeni, więc taka abstrakcja jest mega niepojęta.

Kat dla nicości to Ten Który ją przekreślił, stwarzając świat/światy.

W założeniu - dokładnie tak było, wyczułaś:)
Dzięki za rozmowę.

Awatar użytkownika
Toyer
artefakty

#36 Post autor: Toyer » 22 sie 2019, 18:34

Bardzo ciekawa dyskusja, dlatego zabiorę również głos, chociaż czuję, że daleko mi do intelektu przedmówców.
Moim zdaniem słowo "wina" nierozerwalnie jest związane z wolną wolą. Mogłoby być to przyczyna, ale uważam, że nią nie jest. Istnieje coś takiego jak wina pośrednia i bezpośrednia. Kto jest bardziej winny sam winowajca czy ktoś nad nim co nakłonił go do złego? Świat jest jaki jest i sam jest sobie winien, ale pracował nad tym tysiąclecia. Konsekwencją winy jest kara i świat, też taką ponosi, a świat to ludzie. Ale jednym żyje się dobrze innym źle, jedni są bezkarni w swoich winach inni cierpią za niewinność. Tutaj zadajesz pytanie globalne a nie personalne, ale w domyśle świata widzę człowieka. Nie napisałaś jaki masz stosunek do tego świata, czy jest dobry czy tez zły. Myślę, że wina nie musi zawsze oznacza czegoś negatywnego.
Między przyczyną a skutkiem jest jeszcze wiele zmiennych, wracając do winy, to pierwsze słowo z którym się ona kojarzy to słowa kara. Odczytuję to tak: Przyczyna to wina, skutek to kara. Jedni są ukarani za swe winy inni nie, sprawiedliwość w tej kwestii czasem jest a czasem jej nie ma.

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”