- użyto cytatu z literatury polskiej
.
Panicz do panny przyjechał w oględy
- usiadł sobie z boku i ocenia wzrokiem.
Co Ty - zamierzasz tu śpiewać kolędy,
czy rozbierzesz ją tylko swoim, łzawym okiem?
.
-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
[email protected]
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
"Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
Cicero "De re publica"
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
bronmus45/1
- pallas
bronmus45/1
Józef Ignacy Kraszewski, Złote Jabłko "Panicz do panny przyjechał w oględy".
Porzućcie wszelką nadzieję, którzy tu wchodzicie.
/Dante Alighieri - Boska Komedia/
Nie patrzcie na człowieka, jeno na jego uczynki.
/Władysław Stanisław Reymont - Chłopi/
bronmus45/1
Nie jestem pewien, czy możliwym jest, aby przedstawiony przez Ciebie cytat znajdował się w dwóch różnych utworach. Moje źródło jest wierszem, napisanym ok. 1600 r. (to i tak dużo wcześniej, niż na świat przyszedł Józef Ignacy Kraszewski), więc musi być pierwowzorem. Nie uznaję więc tej odpowiedzi, mając przed sobą tekst wiersza, razem z nazwiskiem autora.pallas pisze: ↑25 wrz 2018, 19:44Józef Ignacy Kraszewski, Złote Jabłko "Panicz do panny przyjechał w oględy".
- pallas
bronmus45/1
Masz rację. Moja pomyłka.
Porzućcie wszelką nadzieję, którzy tu wchodzicie.
bronmus45/1
Dzięki, że tak szybko ją wyprostowałeś. Oby tak wszyscy czynili ...pallas pisze: ↑25 wrz 2018, 20:19Masz rację. Moja pomyłka.

.
P.S - na wszelki wypadek przygotowałem fotkę części tego wiersza z nazwiskiem autora u góry, no i oczywiście tym cytatem. W warunkach domowych - bez użycia lampy błyskowej - ale doskonale czytelna. I wkleję ją tutaj, jak zajdzie taka potrzeba.
bronmus45/1
A, pal licho - ujawniam szczegóły i proszę kogoś z administracji, aby zablokował po jakimś czasie możliwość dalszych wpisów.
...
Anonim Protestant - O przywilejach - cytat - "Panicz do panny przyjechał w oględy" i wspomniana fotka:
.

...
kliknij w fotkę to powiększysz obraz
.
P.S - zaznaczam, że autor jest znany w Google, wystarczy wpisać hasło Anonim Protestant
...
Anonim Protestant - O przywilejach - cytat - "Panicz do panny przyjechał w oględy" i wspomniana fotka:
.

...
kliknij w fotkę to powiększysz obraz
.
P.S - zaznaczam, że autor jest znany w Google, wystarczy wpisać hasło Anonim Protestant
- Lucile
Rozwiązanie zagadki (zgodnie z regulaminem) podane przez autora.
Temat zamknięty.
Temat zamknięty.