-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
[email protected]
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
WSZYSTKIM UŻYTKOWNIKOM ÓSMEGO PIĘTRA ŻYCZYMY POGODNYCH I RADOSNYCH ŚWIĄT ORAZ SAMYCH PIĘKNYCH CHWIL W NOWYM 2026 ROKU
DOSIEGO!
Eviva l'arte
https://www.youtube.com/watch?v=xWjl4wQuWAc
Cicero "De re publica"
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
teatr cieni
- eka
teatr cieni
Pojmiemy na miarę dostępnych/podarowanych nam wymiarów i rozszerzania się wiedzy na ich temat. Co prawda WSZYSTKIEGO o naszym Wszechświecie też nie dowiemy się nigdy. Ilośc czynników wpływających na zmiany status quo jest w mega skali jest nie do przewidzenia, i dobrze.AS*** pisze: ↑08 sty 2026, 12:12przezacna Eko
wyobraź sobie, że jesteś istotą dwuwymiarową, żargonowo zwaną "płaszczakiem";
inaczej mówiąc - nie masz daru postrzegania trzeciego wymiaru;
czy możesz być istotą inteligentną, co więcej - istotą posiadającą świadomość?
zmiennowymiarowe kody QR, czy nawet proste kody kreskowe
każą na to pytanie odpowiedzieć twierdząco;
jesteś postacią na obrazie:
wiesz, kiedy jest jasno a kiedy ciemno,
odczuwasz kiedy jest ciepło a kiedy zimno;
a jednak
nie mając zielonego pojęcia o słońcu, żarówce czy kaloryferze
nie jesteś w stanie stworzyć jakiejkolwiek sensownej teorii ciepła i światła;
stworzysz jedynie hipotezy nie mające żadnego sensu, w które inni będą wierzyć albo nie;
i nawet - gdyby ktoś Ci powiedział prawdę o tym co to jest światło i ciepło
nie będziesz w stanie jej pojąć...
tak samo my, trójwymiarowcy
nigdy nie pojmiemy prawdy o Wszechświecie...
![]()
Hm, ASIE, a matematyka nie jest jednowymiarowa?
-
AS***
teatr cieni
jest 
i to jej wystarczy żeby istnieć;
ale nawet liczby nie opiszą tego co dla nas nie istnieje
i to jej wystarczy żeby istnieć;
ale nawet liczby nie opiszą tego co dla nas nie istnieje
-
AS***
teatr cieni
nawet w Biblii jest taki zapis, że "to czego nie ma nie da się policzyć" (Koh 1:15);
istota dwuwymiarowa nie policzy żarówek w muzeum, bo dla niej żarówki nie istnieją...
istota dwuwymiarowa nie policzy żarówek w muzeum, bo dla niej żarówki nie istnieją...
- eka
teatr cieni
Liczby same nic nie policzą, ale wiesz, że względu na ich służebną rolę w logice, posłużyły do ułożenia równań (oczywiście przez człowieka), które opisywały coś, co dla nas wtedy nie istniało, vide lata 60-te: matematyczna zapowiedź "czarnej dziury", zaobserwowanej lata później.
Im większa wiedza, tym obszar do odkrycia się poszerza. Mnóstwo "obiektów i praw" teraz jeszcze dla nas nie istnieje.

-
AS***
teatr cieni
jest jeszcze inna możliwość:
dlaczego rozmiary Wszechświata są tak ogromne?
komu zależało na tym, żebyśmy nigdy nie dotarli do najbliższej gwiazdy?
dlaczego nie jest (i nigdy nie będzie) możliwe empiryczne sprawdzenie innych układów planetarnych?
więc może żyjemy w symulacji?
nawet na zapytanie wysłane w stronę Proximy Centauri musielibyśmy czekać prawie 9 lat...

dlaczego rozmiary Wszechświata są tak ogromne?
komu zależało na tym, żebyśmy nigdy nie dotarli do najbliższej gwiazdy?
dlaczego nie jest (i nigdy nie będzie) możliwe empiryczne sprawdzenie innych układów planetarnych?
więc może żyjemy w symulacji?
nawet na zapytanie wysłane w stronę Proximy Centauri musielibyśmy czekać prawie 9 lat...

- eka
teatr cieni
Niewykluczone, ale... bardzo, bardzo nie chcę w to wierzyć, czyli dla mnie dobrze, że dowodu brak.
Wiesz, ASIE, nigdy jeszcze nie zdołałam sobie wyobrazić nieskończoności, pewnie dlatego, że żyję/żyjemy w ramach, w granicach czegoś tam.
Voyger 1 wysłany w latach 70-tych niedawno przekroczył nasz Układ słoneczny, a dopiero w listopadzie tego roku minie od jego startu JEDEN dzień słoneczny... szok, nie? A gdzie tu owe 4 lata świetlne do Proxima Centauri?!
Kto mógłby być autorem tej symulacji? Ile czasu zajęłaby mu obserwacja obiektów oddalonych o miliardy lat świetlnych?
Fajne tematy poruszasz
Wiesz, ASIE, nigdy jeszcze nie zdołałam sobie wyobrazić nieskończoności, pewnie dlatego, że żyję/żyjemy w ramach, w granicach czegoś tam.
Voyger 1 wysłany w latach 70-tych niedawno przekroczył nasz Układ słoneczny, a dopiero w listopadzie tego roku minie od jego startu JEDEN dzień słoneczny... szok, nie? A gdzie tu owe 4 lata świetlne do Proxima Centauri?!
Kto mógłby być autorem tej symulacji? Ile czasu zajęłaby mu obserwacja obiektów oddalonych o miliardy lat świetlnych?
Fajne tematy poruszasz
-
AS***
- tabakiera
Teatr cieni.
Świetna dopełniaczówka, niezapomniany teatr.
Światło gaśnie, cienie zostają - w nas.
Dzięki światłu.
Dobrych snów, AS-ie.
Mam nadzieję, że przeczytałeś ostatni mój wpis, tylko nie zdążyłeś odpowiedzieć.

Świetna dopełniaczówka, niezapomniany teatr.
Światło gaśnie, cienie zostają - w nas.
Dzięki światłu.
Dobrych snów, AS-ie.
Mam nadzieję, że przeczytałeś ostatni mój wpis, tylko nie zdążyłeś odpowiedzieć.