• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    [email protected]
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    "Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
    Cicero "De re publica"

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

Judyta

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
eka

Judyta

#11 Post autor: eka » 02 mar 2021, 19:57

:)
nienażarty pisze:
01 mar 2021, 15:08
krzyk zastygł na ustach przerażone oczy
:) Nie bij.... a może lepiej:
na ustach krzyk zastygł/przerażone oczy

Bo tutaj: krzyk zastygł/ na ustach przerażone oczy - bezwiednie (akcent + składnia) średniówkę można wbić po trzech sylabach.

:kofe:

nienażarty

Judyta

#12 Post autor: nienażarty » 03 mar 2021, 11:22

mimo wszystko zostawię ten krzyk na początku wersu. On jest bardzo istotny. Holofernes na moment się przebudził, ale już był zbyt słaby aby jakikolwiek krzyk wydać. On wielki wódz w oka mgnieniu pojmuje podstęp i beznadziejne swoje położenie - jeszcze chce krzyknąć aby obudzić straże, ale już jest za późno.
Pozdrawiam:))
:vino:

Awatar użytkownika
eka

Judyta

#13 Post autor: eka » 03 mar 2021, 13:07

Przekonałeś, dzięki za dialog. : )

:kofe:

nienażarty

Judyta

#14 Post autor: nienażarty » 03 mar 2021, 14:56

Ja również dziękuję za dialog :))))
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
eka

Judyta

#15 Post autor: eka » 03 mar 2021, 18:17

A dlaczego wziąłeś obraz Caravaggio za temat? Zdradzisz okoliczności powstania wiersza? :myśli:

nienażarty

Judyta

#16 Post autor: nienażarty » 03 mar 2021, 20:07

Kilka lat temu postanowiłem zgłębić tajniki Biblii (ostatecznie to nasza kolebka cywilizacyjna). Przeczytałem ją jeden raz w całości. Bomba!!! kryminał opowieść obyczajowa super! Świetne tempo akcji morderstwa intrygi, zdrady kłamstwa!!! Chyba nikt tak dobrego kryminału wraz częścią pouczającą by nie napisał.
Przeczytałem po raz drugi!! Jakiż to wielki moralitet i doskonałe podpatrzenie obecnego społeczeństwa. Obecna mentalność wypisz wymaluj z tamtych czasów. Nic się nie zmieniło - schematy myślowe te same. Jak nie pasuje do naszych oczekiwań - to ośmieszyć zdyskredytować i na krzyż (obecnie giną w okolicznościach niewyjaśnionych).
Stwierdziłem, że to nie to!!!! Zacząłem uczęszczać na kurs z biblistyki prowadzony przez biblistów i oglądać Uniwersytet Biblijny w Trwam.
W kontekście historycznym Biblia nabrała zupełnie innego znaczenia. Księga Judyty jakże bogata treściowo a jeszcze Caravaggio bezbłędnie zilustrował.
I tak powstał powyższy tekst.
Przy okazji ponarażałem się strasznie okolicznym proboszczom pytając: Dlaczego tacy Jehowici po każdym spotkaniu niedzielnym mają godzinę wykładu na tematy biblijne a katolicy co najwyżej mogą się pomodlić przed ołtarzem. W odpowiedzi padało pytanie kto poza Panem by przychodził? Część z nich ledwo tę godzinę wytrzymuje, potem pędzi na niedzielny obiadek (Pan Bóg swoje już dostał - teraz micha dla mnie a na deserek napiszą o paciorku dla psa) Reszta - szkoda gadać.

Serdecznie pozdrawiam :vino:

Awatar użytkownika
eka

Judyta

#17 Post autor: eka » 04 mar 2021, 22:18

Pięknie dziękuję za tak obszerne naświetlenie genezy.
Biblia jest chyba wciąż najczęściej wydawaną pozycją.
A i warto podkreślić ponad tysiącletni czas jej pisania. Mega dzieło.
Pozdrawiam:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „TRADYCYJNE FORMY RYMOWANE”