-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
[email protected]
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
"Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
Cicero "De re publica"
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
2
- Olgierd Jaksztas
2
Ko
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2024, 19:30 przez Olgierd Jaksztas, łącznie zmieniany 6 razy.
Proszę nie pisać i nie dzwonić.
- eka
Kochanowski THREN I
Fajnie, że za pół tysiąclecia, o ile współczesne nośniki zapisu tekstu i dźwięku przetrwają (tudzież Polacy, jak i ludzkość), zapis przez nas wymawianych głosek i ich wymowa nie będzie zagadką : )
Ambitny cel sobie postawiłeś. Czasy Jana, jak i te o wiek wcześniejsze to przełomowy okres zapisu polskiej mowy. Niestety tak dawna fonetyka nawet w gwarach nie przetrwała bez przeinaczeń. Język ciągle ewoluuje.
Podzieliłbyś się informacją, skąd inspiracja do takiej śpiewnej recytacji trenu, wymowy, akcentowania. To bardzo interesujące.
Moje wrażenie jest takie, że z trenu uczyniłeś utwór sakralny. Kochanowski odszedł od starożytnej normy gatunku.
Brawa za podjęcie tak trudnego tematu.

Ambitny cel sobie postawiłeś. Czasy Jana, jak i te o wiek wcześniejsze to przełomowy okres zapisu polskiej mowy. Niestety tak dawna fonetyka nawet w gwarach nie przetrwała bez przeinaczeń. Język ciągle ewoluuje.
Podzieliłbyś się informacją, skąd inspiracja do takiej śpiewnej recytacji trenu, wymowy, akcentowania. To bardzo interesujące.
Moje wrażenie jest takie, że z trenu uczyniłeś utwór sakralny. Kochanowski odszedł od starożytnej normy gatunku.
Brawa za podjęcie tak trudnego tematu.

- Olgierd Jaksztas
Kochanowski THREN I
Mam cie w dupie
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2024, 19:04 przez Olgierd Jaksztas, łącznie zmieniany 1 raz.
- eka
Kochanowski THREN I
Dzięki za obszerną odpowiedź.
: ) no trochę tak, "postarzyłeś" Mistrza, msz. Iloczas zanikł prawdopodobnie wiek wcześniej. Skądinąd byłam kiedyś b.zdziwiona, że w ogóle był w polszczyźnie.
O! Spora ambicja! Polskie prawdziwe metrum? Jeden człowiek nie narzuci nawet najbardziej kuszącej opcji. Szczególnie teraz, kiedy autorytety w totalnym odwrocie. Może jako chwytliwy influencer dla młodszego pokolenia poetów : )
Ciekawe rozważania. No tak, zapis nigdy nie jest doskonały. Może gdyby porzucić alfabet łaciński i stworzyć nowy, oddający wszystkie niuanse polskiej wymowy głosek... no może
Wiesz, są dobre wiersze, i są dobre wiersze śpiewane. Te tylko zapisane też mają wewnętrzną melodię, i to słychać nawet bez głośnego czytania.
Skończyłeś filologię?
: ) no trochę tak, "postarzyłeś" Mistrza, msz. Iloczas zanikł prawdopodobnie wiek wcześniej. Skądinąd byłam kiedyś b.zdziwiona, że w ogóle był w polszczyźnie.
O! Spora ambicja! Polskie prawdziwe metrum? Jeden człowiek nie narzuci nawet najbardziej kuszącej opcji. Szczególnie teraz, kiedy autorytety w totalnym odwrocie. Może jako chwytliwy influencer dla młodszego pokolenia poetów : )
Ciekawe rozważania. No tak, zapis nigdy nie jest doskonały. Może gdyby porzucić alfabet łaciński i stworzyć nowy, oddający wszystkie niuanse polskiej wymowy głosek... no może

Wiesz, są dobre wiersze, i są dobre wiersze śpiewane. Te tylko zapisane też mają wewnętrzną melodię, i to słychać nawet bez głośnego czytania.
Skończyłeś filologię?
- Olgierd Jaksztas
Kochanowski THREN I
Jeszcze tu jesteś?
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2024, 19:05 przez Olgierd Jaksztas, łącznie zmieniany 1 raz.
- Olgierd Jaksztas