• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    [email protected]
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    "Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
    Cicero "De re publica"

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

"Ekspres do kawy" cz. XXIII - Talent

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Alicja Jonasz

#1 Post autor: Alicja Jonasz » 26 cze 2018, 07:51

do początku
do poprzedniego
- Szkoda cię, Alka. Jesteś utalentowana... Trzon zespołu - mówi do mnie półgłosem, mocno akcentując trzecie słowo. Głaszcze opuszkami palców powierzchnię kartki, pieszczotliwie wygładza rogi.
W powietrzu unosi się jakiś zapach, przyjemny, delikatny, znajomy. Zapach maciejki? Maciejki z ogrodu w Sarniej Dolinie! Rosła tuż przy werandzie! Po ścianie maszeruje pająk. Ma wyjątkowo długie nogi. Dziadek zawsze powtarzał, że pająki to nasi przyjaciele. Przyjaciół się nie zabija...
- Alka? Dobrze się czujesz?
Drugi egzemplarz dokumentu leży na biurku, obok fotografii, na której dziewczynka z kucykami wtula się w misia.
- Dobrze. Dzięki... Gdzie mam podpisać? - wykrztuszam.
Alka? Nie znoszę, gdy tak zmiękcza moje imię. Wiem, że robi to specjalnie, z premedytacją. Ma do tego talent.
- Takie czasy. Tracę z zespołu najlepszych... - Jej głos lekko drży. Czyżby bała się, że zapomni wyuczoną formułkę? A może jest wściekła? Głupio jej? - Te ciągłe zmiany. Sama wiesz... Bałagan! Mam związane ręce. Nic nie mogę zrobić!
Tyle niepotrzebnych słów. Dziewczynka z kucykami uśmiecha się.
- Gdzie mam podpisać? - pytam ze spokojem. Nie, nie jestem zdenerwowana. Przygotowałam się. Skrupulatnie odrobiłam pracę domową. Punkt po punkcie. Nic mnie nie zaskoczy.
Boję się jednego.
A co jeśli moje skrzydła dłużej nie wytrzymają, otworzą się nagle jak automatyczny parasol, otworzą się i mnie uniosą?
do następnego
Ostatnio zmieniony 26 sie 2018, 19:09 przez Alicja Jonasz, łącznie zmieniany 2 razy.
Alicja Jonasz

"A kiedy przyjdzie także po mnie
Zegarmistrz światła purpurowy
By mi zabełtać błękit w głowie
To będę jasny i gotowy"
Tadeusz Woźniak

Awatar użytkownika
eka

#2 Post autor: eka » 26 cze 2018, 14:39

Przymiarka do korpo... ale poprzednie 'ekspresy' serwowały metaforyczność z innej przestrzeni.
Uogólniając: dobro (przeszłość w Sarniej Dolinie) i zło (dojrzałość poza nią).

Obojętnie jak jest, skrzydła jako symbol wyobcowania z ludzkiej przestrzeni wciąż obecne.

Pozdrawiam, Alicjo.
Bardzo lubię Twoją prozę.

:kofe:

Awatar użytkownika
Alicja Jonasz

#3 Post autor: Alicja Jonasz » 26 cze 2018, 15:34

Dziękuję, eka :rosa: no takie coś mi wychodzi :D
Alicja Jonasz

"A kiedy przyjdzie także po mnie
Zegarmistrz światła purpurowy
By mi zabełtać błękit w głowie
To będę jasny i gotowy"
Tadeusz Woźniak

Awatar użytkownika
Gorgiasz

#4 Post autor: Gorgiasz » 26 sie 2018, 21:22

Przeczytałem. Idę dalej (znaczy wstecz). ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ekspres do kawy”