• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    [email protected]
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad.
    Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może bronić się przed demokratycznie podjętą decyzją.

Benjamin Franklin

UWAGA!
    KONKURS NA TEKST DISCO POLO ROZSTRZYGNIĘTY!

Jeżeli tylko będziecie zainteresowani, idea konkursów powróci na stałe.
    A oto wyniki

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

Czarcia debata

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Alicja Jonasz
Czarcia debata

#11 Post autor: Alicja Jonasz » 27 paź 2024, 18:07

fr. 4
Nie ma się więc co dziwić, iż ten i ów, słysząc nazbyt śmiałe słowa Olbiny, zadrżał jak osika na wietrze. On zaś stał niewzruszony pośrodku biesiadnej izby tuż obok Mefista niby sławetny Dawid na wprost Goliata gotów w każdej chwili zmierzyć się z przeznaczeniem. Zdawał się nie dostrzegać, jak wielkie poruszenie wśród pobratymców wywołała jego przemowa.
— Kamraci, daliście mi twardy orzech do zgryzienia… — westchnął ciężko książę ciemności i począł mierzyć zebranych przenikliwym spojrzeniem swych lodowatych ślepiów w nadziei, iż któryś wisus, jak to bywało już nieraz, w pijackiej malignie wybełkocze imię zwycięzcy dyskursu, inni zaś podchwycą je, wybawiając tym samym władcę od przykrej czynności podejmowania decyzji.
Zapewne czekałby wiek cały albo i dłużej, dla zabicia czasu dłubiąc pazurem w misce pełnej kaszy, gdyby nie dotkliwy ból głowy, który okrutnie dawał mu się ostatnio we znaki. Nie pomagał okład z czosnku ani kurzych łapek, nie pomagał garniec naparu z dziegciu pity na czczo ani też maść ze świńskiego bagna wcierana w czerep o świtaniu. Łeb jak łupał tak łupał, nie do wytrzymania, jakby kowal Jaśko z Dzięciołów wbijał weń rozgrzane w palenisku gwoździe. Jedyne co przynosiło krzynkę ulgi, to cisza, ale tej w piekle tyle co kot napłakał.
— Mefistofelesie, twierdzisz, iż jeśli tobie przypadną rządy w nadprośniańskiej krainie, piekło wypełni się jękiem dręczonych dusz? — zapytał, pocierając skronie jadem żmii w nadziei na jakąkolwiek ulgę w cierpieniu.
— Tak, panie! – odrzekł Mefisto z triumfem. — Potępionych duszyczek dostarczę tyle, ile w piekle jeszcze nie było.
— Eh… — jęknął Lucyfer i zwrócił się do adwersarza.
— Olbino, powiadasz, iż tak będziesz gospodarzył w owej krainie, abym mógł tam w ciszy odpocząć po trudach znęcania się nad światem?
— Nie inaczej, panie… — odrzekł czart, skłoniwszy się po raz wtóry przed pryncypałem.
Czy już się domyślasz, drogi czytelniku, komu przypadła buława rządów w nadprośniańskiej głuszy? O tak, celnie miarkujesz! Po dziś dzień gospodarzy tam czart Olbina i tak jak przyobiecał, dba, aby nikt nie zakłócał panującej w lesie ciszy, bo ona niby dotyk ukochanej matuli, koi wszelki ból, wszelki smutek, ale i też przyklaskuje szczęściu.
Niech więc trwa po wsze czasy!
Alicja Jonasz

"A kiedy przyjdzie także po mnie
Zegarmistrz światła purpurowy
By mi zabełtać błękit w głowie
To będę jasny i gotowy"
Tadeusz Woźniak

Awatar użytkownika
eka

Czarcia debata

#12 Post autor: eka » 29 paź 2024, 16:44

No i proszę, Mefistofeles podziemiony :jez:
Olbina ma naszą dozgonną wdzięczność, proszę mu przekazać, Alicjo :)
Mądry czort, wie że urlop od pracy nawet szefowi piekieł się należy, a że ból głowy bywa bardzo dokuczliwy, to jedynie pomyślne zrządzenie losu.
Cieszę się, że finał dysputy jest taki a nie inny.

Świetnie się czytało! Widzę tę historię na deskach teatru lub na wielkim ekranie.
Pozdrawiam serdecznie :kofe:

Awatar użytkownika
Alicja Jonasz
Czarcia debata

#13 Post autor: Alicja Jonasz » 30 paź 2024, 19:07

eka pisze:
29 paź 2024, 16:44
Widzę tę historię na deskach teatru lub na wielkim ekranie.
co po mojej śmierci pewnie się stanie :jez: póki co jestem na etapie pisania kolejnej części baśni brzezińskich :)
dziękuję, eko, za pokrzepienie i zapraszam na :kofe:
Alicja Jonasz

To będę jasny i gotowy"
Tadeusz Woźniak

Awatar użytkownika
eka

Czarcia debata

#14 Post autor: eka » 31 paź 2024, 14:03

Zaraz po śmierci... wysyłaj gdzie się da, niemożliwe że ja mam aż taki inny gust.
Do roboty! :)

Awatar użytkownika
Alicja Jonasz
Czarcia debata

#15 Post autor: Alicja Jonasz » 31 paź 2024, 20:30

7 baśni spośród opublikowanych tutaj znalazło się na podium Ogólnopolskiego Konkursu Literackiego im. Jana Pocka, znaczna część trafiła do książki "O czym szumią drzewa nad Prosną"; teraz piszę kolejną część...
Alicja Jonasz

To będę jasny i gotowy"
Tadeusz Woźniak

Awatar użytkownika
eka

Czarcia debata

#16 Post autor: eka » 03 lis 2024, 12:27

Dzięki, An, za info.
:kofe: