-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
[email protected]
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
"Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
Cicero "De re publica"
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
Na morskich wybrzeżach - Rabindranath Tagore
- eka
Na morskich wybrzeżach - Rabindranath Tagore
Na morskich wybrzeżach
Na wybrzeżach bezkresnych światów spotykają się dzieci.
Nieskończone niebo trwa bez ruchu nad głową, a nie znająca spoczynku woda wciąż się burzy. Na morskich wybrzeżach światów dzieci spotykają się, krzycząc i tańcząc.
Wznoszą z piasku swoje budowle i bawią się pustymi muszlami. Z opadłych liści robią łódeczki i ze śmiechem puszczają je na ogromną topiel. Dzieci bawią się na wybrzeżach światów.
Nie umieją pływać, nie umieją zarzucać sieci. Poławiacze nurkują po perły, kupcy płyną na swych żaglowcach, a dzieci zbierają kamyczki i znowu je rozrzucają. Nie szukają ukrytych skarbów, nie umieją zarzucać sieci.
Morze wzbiera ze śmiechem i połyskuje blady uśmiech plaży. Śmiercionośne fale śpiewają dzieciom niezrozumiałe ballady, całkiem jak matka, kołysząca w hamaku niemowlę. Morze bawi się z dziećmi i połyskuje blady uśmiech plaży.
Na wybrzeżach bezkresnych światów spotykają się dzieci. Burza błądzi w bezdrożach nieba, okręty giną w bezdrożach wód, śmierć krąży, a dzieci się bawią. Na wybrzeżach bezkresnych światów odbywa się wielkie spotkanie dzieci.
Rabindranath Tagore
Na wybrzeżach bezkresnych światów spotykają się dzieci.
Nieskończone niebo trwa bez ruchu nad głową, a nie znająca spoczynku woda wciąż się burzy. Na morskich wybrzeżach światów dzieci spotykają się, krzycząc i tańcząc.
Wznoszą z piasku swoje budowle i bawią się pustymi muszlami. Z opadłych liści robią łódeczki i ze śmiechem puszczają je na ogromną topiel. Dzieci bawią się na wybrzeżach światów.
Nie umieją pływać, nie umieją zarzucać sieci. Poławiacze nurkują po perły, kupcy płyną na swych żaglowcach, a dzieci zbierają kamyczki i znowu je rozrzucają. Nie szukają ukrytych skarbów, nie umieją zarzucać sieci.
Morze wzbiera ze śmiechem i połyskuje blady uśmiech plaży. Śmiercionośne fale śpiewają dzieciom niezrozumiałe ballady, całkiem jak matka, kołysząca w hamaku niemowlę. Morze bawi się z dziećmi i połyskuje blady uśmiech plaży.
Na wybrzeżach bezkresnych światów spotykają się dzieci. Burza błądzi w bezdrożach nieba, okręty giną w bezdrożach wód, śmierć krąży, a dzieci się bawią. Na wybrzeżach bezkresnych światów odbywa się wielkie spotkanie dzieci.
Rabindranath Tagore
-
Na morskich wybrzeżach
okręty giną w odmętach wód ?
Być może poprawiam noblistę.
Być może poprawiam noblistę.
Nie bój się snów, dzielić się tobą nie będę. - Eka
- eka
Na morskich wybrzeżach
Powtórzenia w utworze są dominantą stylistyczną.
Nie mam pojęcia, kto tłumaczył ten tekst i czy popełnił błąd, ale chyba odmęty od bezdroży dzieli spora różnica znaczeniowa.
Dzięki za uważne czytanie.
Na morskich wybrzeżach
Masz może jakiś namiar na oryginał?
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.
Na morskich wybrzeżach
Nie mam, niestety. Jeśli znajdę, wkleję.
- EdwardSkwarcan
- eka
Na morskich wybrzeżach
Tagore świetnie pisał, a tego babola nie zauważyłam, zaraz poprawię, dzięki:)
-
Na morskich wybrzeżach
Czyta się jak jakąś przypowieść, tekst ma jakieś drugie dno, chętnie bym poczytał eka. Z jakiej to publikacji polskiej?
- eka
Na morskich wybrzeżach
Nie mam pojęcia. Korzystałam ze zbiorów biblioteki. Zapewne jakaś antologia poezji hinduskiej albo samodzielny tomik Tagore, nie pamiętam.
A teraz niedawno natknęłam się w internecie, niestety bez podania adresu bibliograficznego.
Miejsce gdzie przebywają dzieci po śmierci. Ja tak ten tekst odczytuję, drugiego dna nie widząc.