• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    [email protected]
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad.
    Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może bronić się przed demokratycznie podjętą decyzją.

Benjamin Franklin

UWAGA!
    KONKURS NA TEKST DISCO POLO ROZSTRZYGNIĘTY!

Jeżeli tylko będziecie zainteresowani, idea konkursów powróci na stałe.
    A oto wyniki

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

Zaproszenie

Utwory rekomendowane do przeczytania, bądź obejrzenia w każdym miesiącu
ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Lucile
Zaproszenie

#1 Post autor: Lucile » 18 lut 2025, 22:26

Z przyjemnością informuję, a przede wszystkim serdecznie zapraszam na spotkanie autorskie i promocję mojej najnowszej książki „Wyznania muzealniczki. Historie – wspomnienia – impresje”.
Wydarzenie, organizowane przez Muzeum Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Maius, na które zapraszają Jego Magnificencja rektor UJ, prof. dr hab. Piotr Jedynak i dyrektor Muzeum UJ, prof. dr hab. Krzysztof Stopka, odbędzie się w historycznej Sali Librarii (kolebki Biblioteki Jagiellońskiej)
4 marca 2025 r. o godz. 16:00.
Gdyby kogoś z Państwa pomyślne wiatry sprowadziły w tym czasie do Krakowa, powitam serdecznie w murach najstarszego gmachu Uniwersytetu Jagiellońskiego znajdującego się w centrum miasta przy ul. Jagiellońskiej 15.

Lucyna Bełtowska (Lucile)
lucy_zaproszenie_media (4).jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Non quivis, qui vestem gestat tigridis, audax

[email protected]

Awatar użytkownika
eka

Zaproszenie

#2 Post autor: eka » 22 lut 2025, 13:20

Świetna informacja :)
Gratulacje, Lucynko!
:rosa: :rosa: :rosa:

Bardzo bym chciała przyjechać, więc może tym razem: do zobaczenia : )

Awatar użytkownika
Lucile
Zaproszenie

#3 Post autor: Lucile » 22 lut 2025, 22:32

eka pisze:
22 lut 2025, 13:20

Bardzo bym chciała przyjechać, więc może tym razem: do zobaczenia : )
Serdeczne zapraszam, a i przedwiosenny Kraków ma swoje uroki (chociaż drzewa na Plantach nadal bez zielonych sukienek)
:rosa:

[email protected]

Awatar użytkownika
Lucile
Zaproszenie

#4 Post autor: Lucile » 23 lut 2025, 12:27

LB Wyznania muzealniczki.jpg
„Wyznania muzealniczki. Historie – wspomnienia – impresje” to książka, która powstała z potrzeby serca i chęci złożenia hołdu Twórcy Muzeum UJ prof. Karolowi Estreicherowi młodszemu, a także Jego Kontynuatorom, następcom na stanowisku dyrektora Collegium Maius: prof. Stanisławowi Waltosiowi i prof. Krzysztofowi Stopce oraz Wszystkim - na przestrzeni wielu lat - Opiekunom tego niezwykłego miejsca na kulturalnej i naukowej mapie Krakowa. Rok 2024 obfitował w rocznice związane z prof. Karolem Estreicherem i Muzeum Uniwersytetu Jagiellońskiego: 40. rocznica śmierci Profesora, 60. udostępnienia Muzeum UJ dla zwiedzających, 660. ustanowienia Krakowskiej Wszechnicy (12 maja 1364 r.), a także moja osobista. Do pracy w Collegium Maius przyjął mnie (kiedy byłam jeszcze studentką) prof. Estreicher w 1974 r. Tak się szczęśliwie i wyjątkowo złożyło, że jestem jedyną osobą, która miała zaszczyt współpracować ze wszystkimi – wyżej wymienionymi − dotychczasowymi dyrektorami Muzeum UJ Collegium Maius.

Muzeum UJ nie zapomniało o swoim Twórcy; cały ubiegły rok pełen był ważnych wydarzeń związanych z tymi jubileuszami. I ja także zapragnęłam dołożyć swoją skromną cegiełkę.

Lucyna Bełtowska

Ps. Spotkanie odbędzie się dokładnie w 119 rocznicę urodzin prof. dr. hab. Karola Estreichera młodszego (4 marca 1906- 29 kwietnia 1984)

[email protected]

Awatar użytkownika
eka

Zaproszenie

#5 Post autor: eka » 23 lut 2025, 15:44

Cenne informacje, dzięki, Lu.
Wiesz, zazdroszczę Ci miejsca pracy, jak i napisanej książki.
Brawa raz jeszcze!

Awatar użytkownika
Lucile
Zaproszenie

#6 Post autor: Lucile » 25 lut 2025, 13:53

Ewo, idzie wiosna, Kraków skapany słońcem jest piękny, a w podziemiach Muzeum UJ Collegium Maius w kawiarni "U Pęcherza" (nie pamiętam, bym tu na portalu wyjaśniała etymologię tej dziwnej, niebanalnej jak na kawiarnię, nazwy) serwują pyszną kawę.

Zapraszam :kofe:

[email protected]

Awatar użytkownika
eka

Zaproszenie

#7 Post autor: eka » 25 lut 2025, 15:28

:) Kuszenie Ewy.

Obiecuję, na pewno Kraków odwiedzę, uwielbiam to miasto od zawsze, od pierwszego pobytu.

:kofe: :rosa:

Awatar użytkownika
eka

Zaproszenie

#8 Post autor: eka » 04 mar 2025, 14:02

Droga! Będzie wspaniale! Jestem tego pewna!

_______
Nie udało się wyrwać do królewskiego miasta : (
Mam nadzieję, że wrażeniami podzielisz się z nami.
Dobre myśli wysyłam.

Awatar użytkownika
Lucile
Zaproszenie

#9 Post autor: Lucile » 06 mar 2025, 23:54

Rzeczywiście, promocja książki i spotkanie w jednej z najważniejszych i najpiękniejszych Sal Uniwersytetu Jagiellońskiego, Librarii, było dla mnie niezwykłym przeżyciem. Moja Alma Mater perfekcyjnie przygotowała to wydarzenie, pełne zaskakujących i wzruszających niespodzianek - w tym koncert dla mnie, a nawet film przypominający różne momenty mojej kustoszowskiej i kuratorskiej muzealnej roboty (wizyty znakomitych gości, przy których asystowałam, prace nad wystawami muzealnymi, wernisaże itp.).
Było, i jest to dla mnie najlepszą i najwyższą zapłatą za kilkadziesiąt lat muzealnej służby.
Po spotkaniu w Librarii - z aktywną interakcją ze strony licznie przybyłych Gości - Muzeum UJ przygotowało także przysłowiową lampkę wina i małe co nieco w mieszczącej się w podziemiach Collegium Maius kawiarni "U Pęcherza" w najstarszej gotyckiej "Sali u Kazimierza" (oczywiście, nazwanej tak na cześć fundatora Akademii Krakowskiej króla Kazimierza Wielkiego. Data promocji nie była przypadkowa: 4 marca; imieniny założyciela najstarszej polskiej wyższej uczelni; imieniny moich śp. Rodziców, a także 119 rocznica urodzin mojego Mentora Profesora Karola Estreichera młodszego).
Fotorelacja z wydarzenia jest na moim FB.
Tu zamieszczam tylko:
1. zdjęcie stoiska z moimi książkami w westybulu Librarii, co - nie ukrywam - napawa mnie prawdziwą dumą, przecież to właśnie ta sala, ten gmach, wzniesiony początkiem XVI w., jest kolebką księgozbioru Biblioteki Jagiellońskiej.
2. tytuł wspomnianego filmu wyświetlanego na wielkim ekranie.
Zobaczyć w tym miejscu swoje książki... to jest niezwykłe przeżycie.

To może tyle chwalipięctwa.
Ewo, dziękuję i serdecznie pozdrawiam :rosa: :kofe:
Moje książki w Librarii Muzeum UJ Collegium Maius.jpg
481809175_10223060154931772_5822087075382468519_n.jpg

[email protected]

Awatar użytkownika
eka

Zaproszenie

#10 Post autor: eka » 08 mar 2025, 11:44

:) Ojejku, chciałabym tak czuć się, Lu. Spełnienie przez docenienie rzadka sytuacja, przynajmniej w moim przypadku.
Poczucie bycia częścią, ważną częścią tej przebogatej, kulturowej kolebki... musi być mega satysfakcjonujące.
Gratulacje, Lucynko!

:rosa: :rosa: :rosa: :rosa: :rosa: :rosa: :rosa:

Dzięki za podzielenie się tym wspaniałym czasem.

:kofe: :kofe:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WARTO PRZECZYTAĆ”