• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    [email protected]
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    "Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
    Cicero "De re publica"

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

Sto Druhów

Reprodukcje Waszych obrazów i rysunków
ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Lucile
Sto Druhów

#1 Post autor: Lucile » 03 sie 2025, 18:12

mój druh.jpg

Sto Druhów
Rok temu na zaproszenie Bogdana Sarwińskiego, znanego polskiego fotografika, zostałam zaproszona do projektu „100 DRUHÓW". Pomysł polegał na tym, aby różni artyści (w tym ja, amatorka) − nie tylko z Polski – „przerobili" otrzymany kultowy aparat fotograficzny DRUH, produkowany w Polsce w latach 60. XX wieku w dzieło sztuki. Na tę inicjatywę odpowiedziało szereg znakomitych twórców. Liczba zrealizowanych projektów znacznie przekroczyła założoną na początku setkę. Autorskich Druhów powstało około 200. Bogdanowi gratuluję wspaniałego, „ożywczego" przedsięwzięcia. I ja miałam przyjemność zostać zaproszona do tego ambitnego projektu. Od początku wiedziałam, że „mój Druh" musi być krakowski i powinny na nim znaleźć się; ukochane przeze mnie: Collegium Maius, siedziba Muzeum Uniwersytetu Jagiellońskiego − miejsce mojej kustoszowsko-kuratorskiej pracy przez wiele lat − wieże kościoła Mariackiego górujące nad Rynkiem Głównym, a także krakowskie zaułki i kamieniczki malowane przez mnie od dłuższego czasu w cyklu obrazów "Powrót do miasta". Plon oryginalnego i inspirującego pomysłu Bogdana Sarwińskiego ukoronowany został ekspozycją – w dwóch odsłonach z powodu bogactwa zrealizowanych prac − w Galerii Sztuki Grunwaldzkiej. Wystawa nosi tytuł "Na początku był DRUH".
Mój krakowski Druh prezentowany będzie na tej wystawie w okresie od 6 sierpnia do 30 września br. To dla mnie zaszczyt, radość i duma znaleźć się w tak znakomitym międzynarodowym towarzystwie Twórców Sztuki.

Bardzo dziękuję Bogdanowi Sarwińskiemu za możliwość udziału w tym ambitnym przedsięwzięciu, a „mojemu Druhowi” życzę dobrego odbioru wśród zwiedzających tę niecodzienną ekspozycję.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Non quivis, qui vestem gestat tigridis, audax

[email protected]

ODPOWIEDZ

Wróć do „MALARSTWO I RYSUNEK”