• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    [email protected]
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    "Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
    Cicero "De re publica"

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

MAGIA ŚWIĄT

Komedia, tragedia, nawet burleska i opera mydlana - wszystko, co można przenieść na scenę
ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Ryszard Sziler

MAGIA ŚWIĄT

#1 Post autor: Ryszard Sziler » 22 gru 2020, 08:24

Kabarecik „Bies teatru” zaprasza na wzruszającą polską wigilię Anno Domini 2020.

/ Polski dom, w nim rodzina : matka, ojciec, synek. Ostatnie przygotowania do wigilii. /

Synek : No mamooo, długo jeszcze ? No powieeedz!
Matka : Pawełku chwilę jeszcze. Przecież widzisz , co robię.
Ojciec : Najlepiej stań przy oknie i wypatruj gwiazdki.
Synek : Tato, przecież śnieg pada.
Ojciec : Nooo teraz pada, ale jak się bardziej ściemni , to miedzy chmurami da się ją może zobaczyć, bo emituje mocne światło.
Synek : Eee…Wy to tak zawsze. Patrz za gwiazdką, umyj ręce, uczesz się i takie tam. Co roku tak. A ja głodny jestem i już.
Ojciec : Nie nudź. Widzisz przecież, że matka spieszy się jak może. / patrzy w okno /Ależ śnieżyca, świata nie widać.
Synek : Właśnie, a ty mi każesz gwiazdki szukać.
Ojciec : Przecież nie dosłownie… Chociaż ta jest wyjątkowa, bo koniunkcja i w ogóle...Duży już jesteś, więc powinieneś wiedzieć, że to w gruncie rzeczy tylko taki symbol, jak na przykład Mikołaj. Tradycja taka.
Matka : Myśmy też wypatrywali gwiazdki. Ileż w tym było radości. Zobaczysz z jakim rozrzewnieniem będziesz to kiedyś wspominał.
Synek : A co tu wspominać ?
Ojciec : Tak mówisz, bo jeszcze nie pojmujesz wartości wspomnień.
Synek : E tam.
Ojciec : Pożyjesz zobaczysz. No.
Matka : Nie, nie! Komputera i telewizora dziś nie włączaj. Niech choć jeden wieczór będzie wolny od hałasu.
Synek : To co ja mam robić? I dlaczego nie mogę zjeść teraz, kiedy jestem głodny?
Ojciec : Bo taka jest tradycja.
Matka : Święta są.
Synek : Jakie?
Ojciec : Dorośniesz to zrozumiesz.
Matka / puszcza kolędy /
Synek : No jeszcze te nudne piosenki, z waszego dzieciństwa… Pełny obciach. Jeść mi się chce!
Matka : Synku, przecież ty zupełnie nie czujesz magii świąt!
Synek : A co tu czuć? Chociaż fakt, coś ci się przypala…
Matka : O Matko Boska!
Synek : Hehehe
/… /

Awatar użytkownika
Ryszard Sziler

MAGIA ŚWIĄT

#2 Post autor: Ryszard Sziler » 22 gru 2020, 10:11

Dzieło to żadne, ale wydaje mi się, że oddaje nijakość "postępowców" i zagubienie dzieciaków, które niczego z tego " dorosłego świata" nie rozumieją. / Dzięki starym bałwanom oczywiście. 🙁 / Potem one mają dzieci i...i tak toczy się światek / jak zwykł mawiać Wolter / skoncentrowany głównie na przyjemnościach i mimochodem "tworzący" / w cudzysłowie, bo zło nie tworzy, a niszczy, często pozorując działania twórcze/antykulturę. Czego jesteśmy mimowolnymi świadkami.

Awatar użytkownika
lczerwosz

MAGIA ŚWIĄT

#3 Post autor: lczerwosz » 22 gru 2020, 22:56

Ciekawe jest poznawanie, czy rozpoznawanie magii świąt przez rosnące dziecko, nastolatka. Zmienia się świadomość, postrzeganie. Prezenty i dobre jedzenie, jako jedyny magnes. A jednak wiele osób z tego wyrasta w zupełnie poprawny sposób zamieniając zachłanność brania w czar dawania.

Awatar użytkownika
Ryszard Sziler

MAGIA ŚWIĄT

#4 Post autor: Ryszard Sziler » 23 gru 2020, 05:00

To co utracono ( być może bezpowrotnie ) to uroczystość Świąt.

ODPOWIEDZ

Wróć do „UTWORY DRAMATYCZNE”