-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
[email protected]
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad.
Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może bronić się przed demokratycznie podjętą decyzją.
Benjamin Franklin
UWAGA!
KONKURS NA TEKST DISCO POLO ROZSTRZYGNIĘTY!
Jeżeli tylko będziecie zainteresowani, idea konkursów powróci na stałe.
A oto wyniki
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
Miły, Owalny Gabinet
- Hardy
Ktoś z agresora czyni partnera,
a do ofiary: „Słuchaj tresera!”.
…i znów czuć Jałtą, w niej korzenie tkwią.
„Jednak pieniądze śmierdzą ludzką krwią”.
a do ofiary: „Słuchaj tresera!”.
…i znów czuć Jałtą, w niej korzenie tkwią.
Ostatnio zmieniony 01 mar 2025, 15:31 przez Hardy, łącznie zmieniany 1 raz.
- eka
Miły, Owalny Gabinet
Długość cytatu niekompatybilna z poprzedzającym wersem, warto ten problem rozwiązać, bo rytm pada na pysk.
- Hardy
Zgadza się, że rytm "pada", gdyż przesunięty jest akcent, ale długość wersu jest identyczna. W deklamacji daje się zatuszować, w czytaniu nie.
Zmieniam "...i zapachniało mi drugą Jałtą" na:
...i znów czuć Jałtą, w niej korzenie tkwią.
---
© Zdzisław Brałkowski
Ostatnio zmieniony 02 mar 2025, 21:38 przez Hardy, łącznie zmieniany 2 razy.
- eka
Miły, Owalny Gabinet
Lepiej.
A co do treści. Mentzena i Trumpa i ich akolitów, gdyby np. głodnych, zakrwawionych wyrzucono z samochodu obok moich drzwi, zapytałabym najpierw o aktualną zawartość portfela. Ewentualnie mogliby podpisać ze mną umowę o przekazaniu mi co najmniej 50% swoich zasobów materialnych.
A co do treści. Mentzena i Trumpa i ich akolitów, gdyby np. głodnych, zakrwawionych wyrzucono z samochodu obok moich drzwi, zapytałabym najpierw o aktualną zawartość portfela. Ewentualnie mogliby podpisać ze mną umowę o przekazaniu mi co najmniej 50% swoich zasobów materialnych.
- Hardy
Eka, masz rację. Tak z nimi bym też postąpił. Wyzuci są z wartości ogólnoludzkich i moralności, dla nich liczy się tylko kasa.
"Jak Kuba Bogu...".
"Jak Kuba Bogu...".
- eka
Miły, Owalny Gabinet
Hm, człek odpowiedzialny, rad nierad postawionym warunkom, musi optować za pokojem.
Pytanie: kogo bardziej można przycisnąć owymi "koniecznościami" - czyli, która ze stron aktualnie bardziej go teraz potrzebuje. Ukraina czy Rosja?
A trzeci, gdzie dwóch się bije, wiadomo, skorzysta.
Pytanie: kogo bardziej można przycisnąć owymi "koniecznościami" - czyli, która ze stron aktualnie bardziej go teraz potrzebuje. Ukraina czy Rosja?
A trzeci, gdzie dwóch się bije, wiadomo, skorzysta.
- Hardy
Eka, podsumowując - niestety, zaczęliśmy żyć w ciekawych czasach. Cholernie niebezpiecznych. Zobaczymy, jak się historia potoczy. My nie mamy wpływu, możemy tylko obserwować... i oby nie było gorzej.
- eka
Miły, Owalny Gabinet
Aż w takie szaleństwo jak III wojna światowa nie wierzę, dyktatorzy nie są jeszcze na nią gotowi. Starcie lokalne a globalne... hm, no ale, fakt, te największe od czegoś mniejszego zawsze się zaczynały.
- Hardy
II w.św. zaczęła się od ustępowania Hitlerowi. Wpierw Francja i Anglia nie zareagowały na ponowną militaryzację Nadrenii, potem na anschluss Austrii, następnie (po Monachium i rozbiorze Czechosłowacji, rok przed wojną), premier W. Brytanii wołał, po powrocie na lotnisku w Londynie: "Przywiozłem wam pokój!". Potem Francuzi nie chcieli "umierać za Gdańsk", więc wojna później do nich przyszła...
Każde ustępowanie agresorowi tak się kończy. On nigdy nie ma dość, żadne umowy się dla niego nie liczą, każde ustępowanie bandyckiemu państwu - wzmacnia go. Przeciwstawiać się trzeba jak najszybciej, dopóki nie urośnie zbytnio w siłę...
Ostatnio zmieniony 08 mar 2025, 16:57 przez Hardy, łącznie zmieniany 1 raz.
- eka
Miły, Owalny Gabinet
Jeżeli Trump nie przyciśnie ekonomicznie Rosji, pokoju się nie doczeka, a więc i Nobla.
Chiny oferują pomoc Europie. Co to się porobiło, nowe rozdania? Próba rozbicia BRICS-u? A może wzmocnienia.
Jak by nie było, szlag mnie trafia, bo w totalnym pacyfizmie upatrywałam nadzieję na zmianę praw ewolucji psychicznie i ekonomicznie wbitej w człowieka.
Ludzkość szoruje po dnie dalej.
Chiny oferują pomoc Europie. Co to się porobiło, nowe rozdania? Próba rozbicia BRICS-u? A może wzmocnienia.
Jak by nie było, szlag mnie trafia, bo w totalnym pacyfizmie upatrywałam nadzieję na zmianę praw ewolucji psychicznie i ekonomicznie wbitej w człowieka.
Ludzkość szoruje po dnie dalej.