„Tobie pierwszy raz w życiu się oddałam”.
Nie skłamała. Z nim po raz pierwszy spała.
-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
[email protected]
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
"Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
Cicero "De re publica"
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
Prawdomówna
- eka
Prawdomówna
No... całkiem fajna gra językiem. Warto tu podumać o znaczeniu szyku wyrazów w zdaniu. O jego roli. Gdyby w tym wypowiedzeniu:
Pierwszy raz w życiu tobie się oddałam.
- żądełko fraszki byłoby prawie pozbawione jadu, nieprawdaż?:)
Cudny ten nasz język ojczysty, ileż możliwości w zestawie.
Możliwe, że bohaterka skorzystała z tej Autorskiej prawdy:
(...) jakżeś dorosły, kochaj się często, człeku. - która częściowo 'usprawiedliwia' niezachowanie wierności pierwszemu amatorowi jej wdzięków:)
- zmienić położenie zaimka osobowego:
Pierwszy raz w życiu tobie się oddałam.
- żądełko fraszki byłoby prawie pozbawione jadu, nieprawdaż?:)
Cudny ten nasz język ojczysty, ileż możliwości w zestawie.
Możliwe, że bohaterka skorzystała z tej Autorskiej prawdy:
(...) jakżeś dorosły, kochaj się często, człeku. - która częściowo 'usprawiedliwia' niezachowanie wierności pierwszemu amatorowi jej wdzięków:)
- Hardy
Oczywiście, że przy zmianie szyku wyrazów w zdaniu fraszka byłaby pozbawiona "żądełka"
Jak pewnie już zauważyłaś, lubię bawić się kontekstem i zmianą znaczenia słów 

- Liliana
Prawdomówna
Ilość zgłosek jednakowa, ale dystych niedobrze się czyta. Rytm jest zaburzony. Trzeba tak ułożyć słowa (dobrze byłoby zwrócić uwagę na średniówkę i rozłożenie akcentów), żeby wersy płynęły lekko i zgrabnie, np.:
"Pierwszy raz w życiu się tobie oddałam".
Prawdę mówiła, z nim pierwszy raz spała.
Czytałam i czytam Twoje wiersze, ale widzę, że źle reagujesz na uwagi, więc rzadko się wpisuję. Pomysły masz dobre, ale wykonanie szwankuje.
Powodzenia, Liliana
- Hardy
Liliano,można i tak, jak podałaś. Tak, średniówka jest przesunięta.
Natomiast na uwagi reaguję raz dobrze, raz nie, w zależności od tego, czy się z nimi zgadzam, czy nie. Do tego ma prawo komentator, ma prawo również autor.. A to nie podpada pod pejoratywne "źle reaguję".
Pozdrawiam.
Natomiast na uwagi reaguję raz dobrze, raz nie, w zależności od tego, czy się z nimi zgadzam, czy nie. Do tego ma prawo komentator, ma prawo również autor.. A to nie podpada pod pejoratywne "źle reaguję".
Pozdrawiam.
- tabakiera
Z uporem maniaka twierdzę, że w akcie seksualnym nikt nikomu się nie oddaje.
Każda ze stron może nadal pozostać wolna.
I każda czerpie taką samą przyjemność.
Chyba, że przechodzimy do dawnych epok albo do sfer, gdzie ubija się w ten sposób interesy.
Każda ze stron może nadal pozostać wolna.
I każda czerpie taką samą przyjemność.
Chyba, że przechodzimy do dawnych epok albo do sfer, gdzie ubija się w ten sposób interesy.
- Hardy
Tabakiero, a w tym pełna zgoda.
Jednak dawne określenia jeszcze długo będą obecne w życiu.Wynikał z narzucanej kultury "oddała mu swoją cnotę". Powoli będzie zanikać.
Jednak dawne określenia jeszcze długo będą obecne w życiu.Wynikał z narzucanej kultury "oddała mu swoją cnotę". Powoli będzie zanikać.