-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
[email protected]
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad.
Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może bronić się przed demokratycznie podjętą decyzją.
Benjamin Franklin
UWAGA!
KONKURS NA TEKST DISCO POLO ROZSTRZYGNIĘTY!
Jeżeli tylko będziecie zainteresowani, idea konkursów powróci na stałe.
A oto wyniki
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
Na haju w tramwaju
-
Na haju w tramwaju
Olgierdzie, nie o to chodzi, że nie wolno. Oczywiście, że wolno. Problem w tym, że do jednego trafi, do drugiego nie.
Do mnie wierszydło trafiło.
Mało wymagające rymy mają swój niezaprzeczalny urok, tym bardziej, że w treści znalazłem fajnie ujętą codzienność. To wcale nie jest takie latwe - fajnie ująć codzienność.
Zazgrzytały mi (całkiem solidnie zazgrzytały) dwa wersy pod koniec:
I ty też pojedziesz tramwajem
Któregoś dnia, wolny jak ptak;
Napisałbym:
ty także pojedziesz tramwajem
któregoś dnia - wolny ptak.
Mało wymagające rymy mają swój niezaprzeczalny urok, tym bardziej, że w treści znalazłem fajnie ujętą codzienność. To wcale nie jest takie latwe - fajnie ująć codzienność.
Napisałbym:
- Olgierd Jaksztas
Na haju w tramwaju
Może skorzystam. Mój błąd że nie przejrzałem starego textu. Detektywi rymów to generalnie ludzie bez gustu, za to z przesądami.szczepantrzeszcz pisze: ↑28 cze 2022, 17:19Olgierdzie, nie o to chodzi, że nie wolno. Oczywiście, że wolno. Problem w tym, że do jednego trafi, do drugiego nie.
Napisałbym:
"Ty także" brzmi o wiele lepiej, dziękuję
Pozdrawiam !!
Proszę nie pisać i nie dzwonić.
-
Na haju w tramwaju
Z tym bym się nie zgodził. Detektywi rymów, to ludzie obdarzeni dodatkową porcją wrażliwości, której brak czasami odczuwam. Natomiast co do przesądów... poezja pozwala godzić przesądy i rzeczywistość... raz z lepszym, innym razem z gorszym skutkiem. Niewielki bagaż przesądów bywa poetom przydatny.Olgierd Jaksztas pisze: ↑28 cze 2022, 22:00Detektywi rymów to generalnie ludzie bez gustu, za to z przesądami.
- Olgierd Jaksztas
Na haju w tramwaju
No to masz odmienne zdanie, spoko.szczepantrzeszcz pisze: ↑28 cze 2022, 22:41Detektywi rymów, to ludzie obdarzeni dodatkową porcją wrażliwości, której brak czasami odczuwam. Natomiast co do przesądów... poezja pozwala godzić przesądy i rzeczywistość... raz z lepszym, innym razem z gorszym skutkiem. Niewielki bagaż przesądów bywa poetom przydatny.
Pozdrawiam
- Leon Gutner
Na haju w tramwaju
Oczywiście że wolno.
Odbiór takiego rymowania to kwestia upodobania - podobnie jak disco polo
Pozdrawiam L.G.
Odbiór takiego rymowania to kwestia upodobania - podobnie jak disco polo

Pozdrawiam L.G.
- Olgierd Jaksztas
Na haju w tramwaju
Porównać Leśmiana do disco polo to objaw tego bezsmaku, o którym mówiłem. Wolę zresztą disco polo od poezji śpiewanej, więc w sumie może być.Leon Gutner pisze: ↑02 lip 2022, 12:35Oczywiście że wolno.
Odbiór takiego rymowania to kwestia upodobania - podobnie jak disco polo![]()
Pozdrawiam L.G.
- Olgierd Jaksztas
Na haju w tramwaju
Wie Pan, ja właściwie tutaj przyszedłem, żeby przekonać się, czy mistrz błazna i idiotki portalowej z mojego obecnego portalu, MartynyM, też jest kretynem. No i nie myliłem się. Jesteś Pan. Idę stąd oczywiście, żegnam.Leon Gutner pisze: ↑02 lip 2022, 12:35Oczywiście że wolno.
Odbiór takiego rymowania to kwestia upodobania - podobnie jak disco polo![]()
Pozdrawiam L.G.
- Leon Gutner
Na haju w tramwaju
Poszukiwanie kretynów dla zaspokojenia własnych przekonań idzie ci świetnie Olgierdzie
Napisanie dobrego wiersza to już o wiele trudniejsza sztuka.
Powodzenia w dalszych poszukiwaniach bo jak mniemam na Leonie się nie skończy
Z uszanowaniem L.G.

Napisanie dobrego wiersza to już o wiele trudniejsza sztuka.
Powodzenia w dalszych poszukiwaniach bo jak mniemam na Leonie się nie skończy

Z uszanowaniem L.G.
- lczerwosz
Na haju w tramwaju
ostrzegam, że obrażanie innych w celu poprawienia własnego samopoczucia jest TU nietolerowane.Olgierd Jaksztas pisze: ↑02 lip 2022, 18:35czy mistrz błazna i idiotki portalowej z mojego obecnego portalu, MartynyM, też jest kretynem. No i nie myliłem się. Jesteś Pan. Idę stąd oczywiście, żegnam.
- Olgierd Jaksztas
Na haju w tramwaju
O, nie pamiętałem już, że aż tak pojechałem. Rzeczywiście przesada, ze względu na Martynę, którą zaocznie proszę o wybaczenie, szczególnie że później nabrałem do Niej szacunku na tle ogólnego fałszu.
Ale: czy obrażanie w innym celu niż poprawa samopoczucia jest dopuszczalne? Trochę dziwne, moje obrażanie wypływa z zasad, samopoczucie nie ma tu nic do rzeczy, mam nadzieję, że Twoje samopoczucie poprawiło się po tej obrazie mnie. Tak czy tak przepraszam za obrażenie osoby nieobecnej, to było poniżej.
Ale: czy obrażanie w innym celu niż poprawa samopoczucia jest dopuszczalne? Trochę dziwne, moje obrażanie wypływa z zasad, samopoczucie nie ma tu nic do rzeczy, mam nadzieję, że Twoje samopoczucie poprawiło się po tej obrazie mnie. Tak czy tak przepraszam za obrażenie osoby nieobecnej, to było poniżej.