-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
[email protected]
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad.
Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może bronić się przed demokratycznie podjętą decyzją.
Benjamin Franklin
UWAGA!
KONKURS NA TEKST DISCO POLO ROZSTRZYGNIĘTY!
Jeżeli tylko będziecie zainteresowani, idea konkursów powróci na stałe.
A oto wyniki
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
Człowiek nowoczesny
-
Człowiek nowoczesny
Płonące znicze w zadrach sumienia,
mętna prawda,ludzkiej wysokiej klasy,
gruzem pylistym strzaskane marzenia,
wielkie brednie - są takie czasy.
Zatykasz swe uszy szczelnie,
na skrzyp - bólu istnienia,
na wszelką podłość zerkasz biernie,
nucąc pieśń - świat się zmienia.
Modnej brzydocie kwieciem sypiesz drogę,
odpływając w przestrzeń fałszywej nicości,
niszcząc piękno,kochając ludzką trwogę
ze wszech stron oczadzony dymem ciemności.
mętna prawda,ludzkiej wysokiej klasy,
gruzem pylistym strzaskane marzenia,
wielkie brednie - są takie czasy.
Zatykasz swe uszy szczelnie,
na skrzyp - bólu istnienia,
na wszelką podłość zerkasz biernie,
nucąc pieśń - świat się zmienia.
Modnej brzydocie kwieciem sypiesz drogę,
odpływając w przestrzeń fałszywej nicości,
niszcząc piękno,kochając ludzką trwogę
ze wszech stron oczadzony dymem ciemności.
- lczerwosz
Człowiek nowoczesny
A nie było tak zawsze. Jak pamiętam stare pokolenia zawsze pomstowały na młodzież do cna zepsutą. A jednak żyjemy. Co nie oznacza, że nie należy ostrzegać i przestrzegać.
-
Człowiek nowoczesny
Masz racje konflikt pokoleń zawsze istniał od kiedy istnieje życie.
Powiem nawet ,że jest on konieczny do rozwoju ludzkości i wprowadzania nowego sposobu myślenia w sferze duchowej,praktycznej,technicznej,itd.
Ale moim zdaniem w tym pędzie do nowoczesności, nie można pogubić dobrych już wypracowanych przez wcześniejsze pokolenia wartości.
Wszystkie te dobre wartości trzeba pielęgnować, przekazywać, a także uczyć ich doceniać.
I tak jak Napisałeś ostrzegać, że ten obrany kierunek drogi nie jest dobry, tym bardziej gdy posiada się już jakieś doświadczenie życiowe.
A jednym z powołań poetów ,literatów i innych twórców jest ukazywanie ludziom zastępów istniejącego dobra i zła w naszym życiu.
Niby jest to prosta rzecz a bywa tak bardzo skomplikowana i tu jest ogromna przestrzeń, którą artyści powinni swoją twórczością zapełniać.
Pozdrawiam serdecznie.
Powiem nawet ,że jest on konieczny do rozwoju ludzkości i wprowadzania nowego sposobu myślenia w sferze duchowej,praktycznej,technicznej,itd.
Ale moim zdaniem w tym pędzie do nowoczesności, nie można pogubić dobrych już wypracowanych przez wcześniejsze pokolenia wartości.
Wszystkie te dobre wartości trzeba pielęgnować, przekazywać, a także uczyć ich doceniać.
I tak jak Napisałeś ostrzegać, że ten obrany kierunek drogi nie jest dobry, tym bardziej gdy posiada się już jakieś doświadczenie życiowe.
A jednym z powołań poetów ,literatów i innych twórców jest ukazywanie ludziom zastępów istniejącego dobra i zła w naszym życiu.
Niby jest to prosta rzecz a bywa tak bardzo skomplikowana i tu jest ogromna przestrzeń, którą artyści powinni swoją twórczością zapełniać.
Pozdrawiam serdecznie.
-
Człowiek nowoczesny
Dziękuję za dobre rady i czas poświęcony na przeczytanie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Leon Gutner
Człowiek nowoczesny
Trochę brakuje wierszowi aby go pochwalić. Rymy nie najlepszej jakości ale to można łatwo zmienić .
Podobnie jak można nadać wersom większą przejrzystość w sposób wyjątkowy, inny, niż to się na czubek języka nawija. Chodzi o takie zestawienia jak niszcząc piękno, nucąc pieśń, wielkie brednie, gruz pylisty, mętna prawda. Aż woła coś aby je czymś zastąpić . Mniej jednoznacznym i oczywistym.
Wielki potencjał drzemie w powyższych wersach.
Z ciekawością i ukłonem L.G.
Podobnie jak można nadać wersom większą przejrzystość w sposób wyjątkowy, inny, niż to się na czubek języka nawija. Chodzi o takie zestawienia jak niszcząc piękno, nucąc pieśń, wielkie brednie, gruz pylisty, mętna prawda. Aż woła coś aby je czymś zastąpić . Mniej jednoznacznym i oczywistym.
Wielki potencjał drzemie w powyższych wersach.
Z ciekawością i ukłonem L.G.
-
Człowiek nowoczesny
Leonie Gutner Bardzo dziękuje za poświęconą uwagę, będę się starał wprowadzać Twoje rady w moje pisanie.
Tylko nie wiem na ile mi się to uda.
Pozdrawiam.
Tylko nie wiem na ile mi się to uda.
Pozdrawiam.
- EdwardSkwarcan
Człowiek nowoczesny
Popieram zdanie Leo 

- skaranie boskie
- Admin
Człowiek nowoczesny
Poczytałem sugestie przedmówców i zdecydowanie się z nimi zgadzam.
Od siebie dodam, że sam temat na pewno fascynujący i wart opisywania. Dobrze, gdyby to samo dało się powiedzieć o sposobie opisania.
Na pewno wart, by go zmyć strumieniem chłodnego

Od siebie dodam, że sam temat na pewno fascynujący i wart opisywania. Dobrze, gdyby to samo dało się powiedzieć o sposobie opisania.
Ból istnienia to - według mnie - koszmarek wyeksploatowany w poezji do granic absurdu, choć przyznaję, że i mnie się onegdaj przytrafiał.
Na pewno wart, by go zmyć strumieniem chłodnego

Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.
Człowiek nowoczesny
Skaranie boskie. Dziękuję bardzo za Twoją uwagę i słowo, nad sposobem pisania cały czas pracuję.
a nawet czymś bardziej krzepkim.
Pozdrawiam.
Pewnie co do tego Masz rację, ale jak człowieka coś takiego złapie, to warto go czasem jak Sam napisałeśskaranie boskie pisze: ↑17 lis 2020, 17:33Ból istnienia to - według mnie - koszmarek wyeksploatowany w poezji do granic absurdu

Pozdrawiam.