-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
[email protected]
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad.
Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może bronić się przed demokratycznie podjętą decyzją.
Benjamin Franklin
UWAGA!
KONKURS NA TEKST DISCO POLO ROZSTRZYGNIĘTY!
Jeżeli tylko będziecie zainteresowani, idea konkursów powróci na stałe.
A oto wyniki
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
GPS
- eka
GPS
– po co zawróciłeś – zapytał Głos – wpisano wam kierunek i ląd
– to głupek – odezwało się Potężniejsze od każdego końca
i początku Systemu
nie żałowali człowieczka gdy sechł na lichej tratwie
z pragnienia miłości jaśniejszej od swojej
i tak marł marł na słonych pastwiskach
(nawigacja wśród fal praoceanu każdego zawodzi) aż umarł
wśród ludzi
– to głupek – odezwało się Potężniejsze od każdego końca
i początku Systemu
nie żałowali człowieczka gdy sechł na lichej tratwie
z pragnienia miłości jaśniejszej od swojej
i tak marł marł na słonych pastwiskach
(nawigacja wśród fal praoceanu każdego zawodzi) aż umarł
wśród ludzi
-
GPS
Bardzo mocno walnęłaś na koniec, tylko to "marł" - ? jaki to język?:) może konał, umierał?
-
GPS
pierwszy objaw wolnej woli, jest to zarazem pierwszy bunt przeciw regułom. dalej pójdzie już masowo.
jest i reakcja siły stwórczej, nazwanie wprost maleńkości i ograniczonej wiedzy stworzenia. jednakowoż jest uszanowanie podjętej przez istotę próby pójścia po swojemu przez niepoznane rejony.
odtąd jest panem własnych decyzji. zdany na erzac miłości, zawsze w ostatecznym rozrachunku poczuje jej nie pełnię. miłość absolutna nie może tu zaistnieć. czym bardziej szukał prawdziwej miłości, zbliżał się w krąg jej oddziaływania tym gęściej otaczały go azymuty skażone większym, lub tylko leciutkim fałszem.
łatwo w tym gąszczu wzburzonych fal życiowych przeoczyć rzucone koło ratunkowe, ten jedyny prawdziwy dżipies. raz będzie ono na grzbiecie fali, dobrze widoczne, to znowu zapadnie się w głęboką bruzdę. czy buntownik skorzysta? zapewne kiedy zrozumie głębię wolności która jest przestrzenią bez kresu, zimnym obszarem bez uczuć będzie ze wszystkich sił uchwycić choćby linkę tegoż koła.
w oceanie ludzkim tak na prawdę każdy umiera w samotności. wszelki bunt staje się złudzeniem.
tak misie Ewo pofilozofowało przy Twoim wierszu. nawet jeżeli całkiem kulą w płot to i tak warto było.
pozdrawiam serdeczno.
- eka
GPS
Od prasłowiańskiego merti (rdzeń:mer- śmierć)trudne dzieciństwo pisze: ↑18 paź 2018, 09:36tylko to "marł" - ? jaki to język?:) może konał, umierał?
Rzeczownik - marcie.
Czasownik (nieprzechodni, niedokonany) - mrzeć.
Fakt, rzadko używany.
Dzięki za lekturę i opinię, TD:)
- biegnąca po fali
GPS
Pomarudzę nad tytułem. Zbyt oczywisty jak na TAKI wiersz. Swoją drogą świetna forma. I wiersza i Autorki;)
i przeszłość
dopóki widać ślady
AS...
za zamknięciem powiek wolność
o której nie umiem myśleć
witka
dopóki widać ślady
AS...
za zamknięciem powiek wolność
o której nie umiem myśleć
witka
-
GPS
Bardzo dobry pomysł i świetne wykonanie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- tetu
GPS
Ja nie będę marudzić nad tytułem. Jest ok.
GPS - Głos, Potężniejsze, System.
Kto wie, może Ekosystem, którego jesteśmy częścią.
Myślę, że to składa się na tytuł.
Bardzo sprytnie Ewo.
Po przeczytaniu nasuwa się wiele refleksji.
Jedną z nich jest (nie)wiara. Bóg - człowiek. Poszukiwania.
Drugą, ukierunkowanie człowieka, czyli taka "nawigacja" - wytyczne, wskazywanie ścieżek którymi można podążać. Szukanie swojego miejsca na Ziemi. I tu jawi się kwestia wyborów, wahania, rozterki itd. Zdarza się, że nie umiemy wybrać i wtedy niejednokrotnie się izolujemy, wycofujemy nie dopuszczając do siebie drugiego człowieka. Choć prawdę mówiąc paradoks polega na tym, że skazując się na samotność (a często tak jest) usychając w samotności owego wyboru dokonaliśmy.
Trzecią kwestią jest niedostrzeganie człowieka przez człowieka. Pozostawienie go samemu sobie na tej lichej tratwie i słonych pastwiskach, a przecież potrzebna jest bratnia dusza.
Następnie
Skojarzyło mi się też z Tetydą - praoceanem, to stamtąd wzięło się życie na Ziemi. Powstały lądy i kierunki, a w tym wszystkim my, ludzie.
Zatrzymał mnie Twój wiersz Eko, pozdrawiam.
GPS - Głos, Potężniejsze, System.
Kto wie, może Ekosystem, którego jesteśmy częścią.
Myślę, że to składa się na tytuł.
Bardzo sprytnie Ewo.
Po przeczytaniu nasuwa się wiele refleksji.
Jedną z nich jest (nie)wiara. Bóg - człowiek. Poszukiwania.
Drugą, ukierunkowanie człowieka, czyli taka "nawigacja" - wytyczne, wskazywanie ścieżek którymi można podążać. Szukanie swojego miejsca na Ziemi. I tu jawi się kwestia wyborów, wahania, rozterki itd. Zdarza się, że nie umiemy wybrać i wtedy niejednokrotnie się izolujemy, wycofujemy nie dopuszczając do siebie drugiego człowieka. Choć prawdę mówiąc paradoks polega na tym, że skazując się na samotność (a często tak jest) usychając w samotności owego wyboru dokonaliśmy.
Trzecią kwestią jest niedostrzeganie człowieka przez człowieka. Pozostawienie go samemu sobie na tej lichej tratwie i słonych pastwiskach, a przecież potrzebna jest bratnia dusza.
Następnie
i tu można się zastanowić idąc w kierunku bardziej filozoficznym czym jest początek i koniec? czy w ogóle istnieją?
Skojarzyło mi się też z Tetydą - praoceanem, to stamtąd wzięło się życie na Ziemi. Powstały lądy i kierunki, a w tym wszystkim my, ludzie.
Zatrzymał mnie Twój wiersz Eko, pozdrawiam.

- eka
GPS
Wiesz, gdy ten tytuł jest, wydaje się być oczywistym:)biegnąca po fali pisze: ↑19 paź 2018, 22:32Pomarudzę nad tytułem. Zbyt oczywisty jak na TAKI wiersz. Swoją drogą świetna forma. I wiersza i Autorki;)
Ale pomyślę, dzięki.
Tetu, to raczej ucieczka bohatera od ekosystemu.
Z konsekwencjami, które w Twojej interpretacji się pojawiły.
Ogromnie jestem Ci wdzięczna za poświęcony czas i podzielenie się odczytem.
Pozdrawiam.