-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
[email protected]
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad.
Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może bronić się przed demokratycznie podjętą decyzją.
Benjamin Franklin
UWAGA!
KONKURS NA TEKST DISCO POLO ROZSTRZYGNIĘTY!
Jeżeli tylko będziecie zainteresowani, idea konkursów powróci na stałe.
A oto wyniki
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
Sezonowa niepłodność
- Lucile
już za chwilę rozpanoszy się niezakłamany listopad*
dobiegnie do każdego ledwo wypowiedzianego słowa
ogryzając je do kości
zmarznę
na jaw wyjdą wszystkie letnie kłamstewka
i może pogodzę się z tym
że nic sensownego nie napiszę
do wiosny
* fraza Eki
dobiegnie do każdego ledwo wypowiedzianego słowa
ogryzając je do kości
zmarznę
na jaw wyjdą wszystkie letnie kłamstewka
i może pogodzę się z tym
że nic sensownego nie napiszę
do wiosny
* fraza Eki
- mirek13
Sezonowa niepłodność
Zawsze możesz go namalować, tylko trochę inny koloatur barwny.
To wielki dar natury, tudzież Boga.
Ja pyndzela nie mam w samochodzie
Fajne.
To wielki dar natury, tudzież Boga.
Ja pyndzela nie mam w samochodzie

Fajne.
- eka
- Mchuszmer
Sezonowa niepłodność
Chyba chodziło o ogryzanie listopada, ale, w zestawieniu tych dwóch wersów, gramatyka wypada mocno niezręcznie. Zamiana miejscami dwóch ostatnich wersów 1. strofy załatwiłaby sprawę, no i zbudowałaby ciekawsze połączenie z następną strofą. Choć niewątpliwie zburzyłoby to układ graficzny...
Ale w końcu zamiana na "je" ma sens. Wtedy ja urwałbym "zmarznę". Tylko to już Peelki wrażenia:)
Jesienne rozliczenia, chłód i szarość zbudują wygłuszającą bańkę, która zwróci plkę tak w głąb, że każdy sens zaraz podważy, ale i o tym można coś sensownego napisać, tak jak tu - podoba mi się ten wiersz, zwłaszcza ogryzanie.
Miłego dnia
Ale w końcu zamiana na "je" ma sens. Wtedy ja urwałbym "zmarznę". Tylko to już Peelki wrażenia:)
Jesienne rozliczenia, chłód i szarość zbudują wygłuszającą bańkę, która zwróci plkę tak w głąb, że każdy sens zaraz podważy, ale i o tym można coś sensownego napisać, tak jak tu - podoba mi się ten wiersz, zwłaszcza ogryzanie.
Miłego dnia

mchusz, mchusz.
- Lucile
Interesująco wyglądają Twoje podpowiedzi, Mchuszmerze, może i tekst by zyskał, ale niechaj – póki co - pozostanie tak jak jest, bowiem szkoda mi tego „marznięcia”, chociaż akurat w poezji, gdzie powinno się oszczędzać i szanować słowa, ich naddatek jest tylko niepotrzebnym dopowiedzeniem. Dziękuję za sugestie – jeżeli pozwolisz, przemyślę jeszcze, może właśnie tak, by „ogryzanie listopada” stało się bardziej czytelne.
W tym układzie "go" rzeczywiście „wyje”. Mea maxima culpa i póki nie zdecyduję, jak z tego wybrnąć, poprawię na „je”.
Pozdrawiam
L
W tym układzie "go" rzeczywiście „wyje”. Mea maxima culpa i póki nie zdecyduję, jak z tego wybrnąć, poprawię na „je”.
Eko, tak trzeba, bo to był ten bodziec.
Mirku, ten pyndzel nie jest konieczny, zdarza mi się rozsmarowywać kolory na płótnie paluchami. To dobry sposób na odstresowanie, polecam

Jaką mnie Bozia stworzyła, taką mnie Ósme ma

Pozdrawiam
L
-
Sezonowa niepłodność
No miejmy nadzieję, że jednak nie będzie trzeba czekać do wiosny na następny udany wiersz.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Lucile
Marcinie,Marcin Sztelak pisze: ↑14 paź 2018, 17:38No miejmy nadzieję, że jednak nie będzie trzeba czekać do wiosny na następny udany wiersz.
to dopiero teraz zadrży ("z wielkiej nieśmiałości") moje pióro - napełnione tremą, nie atramentem - przy próbie napisania jakiegokolwiek wiersza!
Ale, mam to, o co się (fatalne skutki nieumiejętności przewidzenia ciężaru wypowiedzianych słów) sama prosiłam. A dobrze mi tak

Serdecznie pozdrawiam i życzę udanego tygodnia

L
-
Sezonowa niepłodność
"ogryzając je" - a nie czasem go? 
wiersz ten nazwałam drobnostką:)
pozdrawiam

wiersz ten nazwałam drobnostką:)
pozdrawiam
- Lucile
Zależy co ogryza - słowa, czy listopad.
W pierwotnej wersji było "go", jednak przychyliłam się do zdania komentujących, że niefortunnie gramatycznie wybrzmiewa. Powinnam coś z tym zrobić, i pewnie tak będzie, jak mnie najdzie.
Pozdrawiam
L
-
Sezonowa niepłodność
aha:) to może wystarczy napisać "słów", ale zrobisz jak uważasz
pozdrawiam
pozdrawiam