Wczoraj minęła 83. rocznica śmierci Brunona Schulza, zastrzelonego przez niemieckiego gestapowca Karla Gunthera.
Na ulicy w Drohobyczu nie przystawaj.
Nie podnoś oczu.
Rzut oka, czy jest na balkonie, może być ostatnim.
Feliks* i Karl* miewają humory i niewyrównane porachunki,
więc parkowy murek musi zabarwić się szkarłatem.
Dziś sklepy przy ulicy Mickiewicza
już nie pachną cynamonem.
Jednym strzałem zdyszany szept
przebił się na drugą stronę.
I tylko - jak sekret powierzony na wstępie -
z kieszeni wysypały się
okruszki chleba.
---
* Feliks Landau - niemiecki zbrodniarz wojenny.
* Karl Gunther - niemiecki zbrodniarz wojenny, 19 listopada 1942 roku na ulicy w Drohobyczu zastrzelił Brunona Schulza "W czwartek zastrzeliłem twojego Żyda” podobno tak skomentował to morderstwo.
-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
[email protected]
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
WSZYSTKIM UŻYTKOWNIKOM ÓSMEGO PIĘTRA ŻYCZYMY POGODNYCH I RADOSNYCH ŚWIĄT ORAZ SAMYCH PIĘKNYCH CHWIL W NOWYM 2026 ROKU
DOSIEGO!
Eviva l'arte
https://www.youtube.com/watch?v=xWjl4wQuWAc
Cicero "De re publica"
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
Pamięci Brunona Schulza
- Lucile
Pamięci Brunona Schulza
Wart pamięci nasz Bruno. Myślę, że z panteonu Mistrzów Polskiej Literatury nigdy nie zostanie wypisany.
Chyba że czasowo, jeśli do władzy dojdzie dzicz oszołomska: pan Braun z gaśnicą w koronie. Już to przerabialiśmy w międzywojniu. Getta ławkowe na uczelniach, pobicia itp. Endecka prawica. Dzielenie na ludzi i podludzi.
Dobry wiersz!

Chyba że czasowo, jeśli do władzy dojdzie dzicz oszołomska: pan Braun z gaśnicą w koronie. Już to przerabialiśmy w międzywojniu. Getta ławkowe na uczelniach, pobicia itp. Endecka prawica. Dzielenie na ludzi i podludzi.
Dobry wiersz!