kupiłam nową książkę poetycką
syn zawołał znowu będziesz
czytać tych psychicznych
a przecież poezja dużo mi daje
słowa mniej bolą niż myśli
zanim słowo napiszesz
w mózgu tworzą się obrazy
toczą rozmowy nie ma znaczenia
czy z samym sobą czy z mistrzami
myśl uderza stromą falą
zadaje cios
posuwasz się jak statek
wypluwasz i zostajesz
pustą rybą z mięsem i ośćmi
zaserwują cię na obiad
będą rozszarpywać wersy
i nagle znajdziesz się na tacy
jak głowa Jana Chrzciciela
puścisz oko
przecież
zdajesz sobie sprawę
że nie jesteś ich
-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
[email protected]
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad.
Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może bronić się przed demokratycznie podjętą decyzją.
Benjamin Franklin
UWAGA!
KONKURS NA TEKST DISCO POLO ROZSTRZYGNIĘTY!
Jeżeli tylko będziecie zainteresowani, idea konkursów powróci na stałe.
A oto wyniki
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
- Mchuszmer
Czy się otwierać, by potem odczuć, że nam nie jest z tym dobrze? Lepiej być wchłanianym, ale i przekręcanym, czy samemu wchłaniać - ale wtedy i coś się urodzi, wzbije myśli, trzeba je będzie wypuścić, ale będą mniej boleć okrywane formą, neutralizowane intelektualną zabawą. Bezpieczniejsze oczywiście jako mniej, przynajmniej z wyglądu, osobiste. Pozytywne jednak od strony komfortu, że pl zdaję się tę granicę, stoicką odrębność czuć.
I tak dalej, skoro wiersz żywo podrzuca niezłe wątki (btw, zdaje się mocna gra słowna w trzeciej strofie). Ciekawy:)

I tak dalej, skoro wiersz żywo podrzuca niezłe wątki (btw, zdaje się mocna gra słowna w trzeciej strofie). Ciekawy:)

mchusz, mchusz.
- Krystyna Morawska
Tak się zastanawiam...Czy poeci chętnie przebywają w swoich wierszach, czy wolą jak najszybciej oddać wersy czytelnikom?
Świetna puenta.
Świetna puenta.
-
Hmmm, w zasadzie życie życiem innej osoby jest dużo bardziej komfortowe niż własnym.
Czemu nie korzystać z tej sposobności? Po to przecież jest literatura, przynajmniej ta użytkowa. Pozdrawiam
Czemu nie korzystać z tej sposobności? Po to przecież jest literatura, przynajmniej ta użytkowa. Pozdrawiam
-
Dziękuję Wszystkim za komentarze:) Każde Wasze słowo dla mnie jest b.ważne. Widzę że tekst skłonił do refleksji, bo.jesli czytelnik utożsamia się z tekstem, wchodzi w interakcję ze słowem czytanym, to znaczy ze tekst żyje, jest autentyczny. Oby:)
Fajnie wrócić na ten portal. Zrobilam sobie przerwę trzymiesięczną od wierszy w ogóle. Myślę że nadrobię.
Uściski kochani:)
Fajnie wrócić na ten portal. Zrobilam sobie przerwę trzymiesięczną od wierszy w ogóle. Myślę że nadrobię.
Uściski kochani:)
- eka
Dla mnie dopiero odtąd zaczyna się dobry wiersz, z mnóstwem celnych metafor.Agnieszka R. pisze: ↑26 lis 2023, 10:58myśl uderza stromą falą
zadaje cios
posuwasz się jak statek
wypluwasz i zostajesz
pustą rybą z mięsem i ośćmi
zaserwują cię na obiad
będą rozszarpywać wersy
i nagle znajdziesz się na tacy
jak głowa Jana Chrzciciela
puścisz oko
przecież
zdajesz sobie sprawę
że nie jesteś ich