• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    [email protected]
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad.
    Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może bronić się przed demokratycznie podjętą decyzją.

Benjamin Franklin

UWAGA!
    KONKURS NA TEKST DISCO POLO ROZSTRZYGNIĘTY!

Jeżeli tylko będziecie zainteresowani, idea konkursów powróci na stałe.
    A oto wyniki

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

od nowa

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
datura

od nowa

#1 Post autor: datura » 28 paź 2023, 16:59

wbij gałązkę oliwną
w tył głowy

obiecaj
zatrzymasz ziemię i zgasisz słońce

nakłuwa powieki
wlewa ogień

nie wiem jak uciec
spod jego języka

inaczej niż do ciebie

Wersja pierwotna

oko bielmieje
wydłub je
złóż jaja

oderwij skrzydła lub zgaś słonce-

nakłuwa powieki
wlewa ogień

nie wiem jak uciec
spod jego języka

inaczej niż do ciebie
Ostatnio zmieniony 29 paź 2023, 09:18 przez datura, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Mchuszmer

od nowa

#2 Post autor: Mchuszmer » 28 paź 2023, 17:53

Miło zobaczyć. Dawno Cię nie czytałem:) Datura truje w swoim oszczędnym w składni, wieloznacznym i miejscami turpistycznym stylu.
Podmiot osaczony bodzcami, ekspozycją na spojrzenia, języki, a może porażony odkryciem jakiejś prawdy. Szukający oparcia, właściwie możliwości całkowitego oddania się pod skrzydła odcinające od świata za cenę choćby odrzucenia samego siebie, zdominowania. Akt miłości, może modlitwa. Pewnie wiele rzeczy da się tu przypisać.
Nie przepadam co prawda za taką grubą linią w obrazowaniu, jak do połowy tekstu, z drugiej treść niesie, a i odniosłem wrażenie zmniejszania efektu pazura aż do delikatności w finale.
Tylko n zgubiło ogon w 4. wersie.
:rosa:
mchusz, mchusz.

datura

od nowa

#3 Post autor: datura » 28 paź 2023, 18:30

Mchuszmer pisze:
28 paź 2023, 17:53
Miło zobaczyć. Dawno Cię nie czytałem:) Datura truje w swoim oszczędnym w składni, wieloznacznym i miejscami turpistycznym stylu.
Podmiot osaczony bodzcami, ekspozycją na spojrzenia, języki, a może porażony odkryciem jakiejś prawdy. Szukający oparcia, właściwie możliwości całkowitego oddania się pod skrzydła odcinające od świata za cenę choćby odrzucenia samego siebie, zdominowania. Akt miłości, może modlitwa. Pewnie wiele rzeczy da się tu przypisać.
Nie przepadam co prawda za taką grubą linią w obrazowaniu, jak do połowy tekstu, z drugiej treść niesie, a i odniosłem wrażenie zmniejszania efektu pazura aż do delikatności w finale.
Dziękuję, piękna interpretacja. Ostatnio skupiłam się bardziej na sztukach plastycznych, więc trochę trudno mi tak od razu wejść w pisaniu

Alek Osiński

od nowa

#4 Post autor: Alek Osiński » 29 paź 2023, 00:26

Mi się ten wiersz kojarzy ze zjawiskiem występującym w świecie owadów, kiedy jeden osobnik
szuka potencjalnego nosiciela, w którym złoży jaja i rozwijające się larwy karmią się jego ciałem.
Może Peel ma podświadomą potrzebę, aby być takim nosicielem jakiejś przemożnej siły
albo bytu, chociaż wie, że jest to dla niej zgubne. Wolałbym się jednak mylić. Pozdrawiam.

datura

od nowa

#5 Post autor: datura » 29 paź 2023, 08:52

Alek Osiński pisze:
29 paź 2023, 00:26
Mi się ten wiersz kojarzy ze zjawiskiem występującym w świecie owadów, kiedy jeden osobnik
szuka potencjalnego nosiciela, w którym złoży jaja i rozwijające się larwy karmią się jego ciałem.
Może Peel ma podświadomą potrzebę, aby być takim nosicielem jakiejś przemożnej siły
albo bytu, chociaż wie, że jest to dla niej zgubne. Wolałbym się jednak mylić. Pozdrawiam.
Dzięki za czytanie i ciekawy komentarz. Myślę ze przesadzilam z tym obrazowaniem, zmienię ten fragment, bo jednak mi nie leży.

datura

od nowa

#6 Post autor: datura » 29 paź 2023, 09:08

Mchuszmer pisze:
28 paź 2023, 17:53
Też mi nie pasowała ta pierwsza część, więc postanowiłam zmienić ją całkowicie.

datura

od nowa

#7 Post autor: datura » 29 paź 2023, 09:17

Będę wdzięczna za sugestie i uwagi odnośnie nowej wersji:)

Awatar użytkownika
eka

od nowa

#8 Post autor: eka » 29 paź 2023, 09:28

datura pisze:
28 paź 2023, 16:59
oko bielmieje
wydłub je
złóż jaja

oderwij skrzydła lub zgaś [słonce-]
słońce

nakłuwa powieki
wlewa ogień

nie wiem jak uciec
spod jego języka

inaczej niż do ciebie
Zdecydowanie siła rażenia pierwowzoru jest piorunująca. Mega obraz (mam taki jak w interpretacji Alka).

Awatar użytkownika
eka

od nowa

#9 Post autor: eka » 29 paź 2023, 09:31

datura pisze:
wbij gałązkę oliwną
w tył głowy

obiecaj
zatrzymasz ziemię i zgasisz słońce

nakłuwa powieki
wlewa ogień

nie wiem jak uciec
spod jego języka

inaczej niż do ciebie
Może na tle wersji 1. ten wiersz traci pazur, moc, siłę oddziaływania.
Muszę do niego wrócić po oderwaniu się od pierwowzoru.

datura

od nowa

#10 Post autor: datura » 29 paź 2023, 09:32

eka pisze:
29 paź 2023, 09:28
datura pisze:
oko bielmieje
wydłub je
złóż jaja

oderwij skrzydła lub zgaś [słonce-]
słońce

nakłuwa powieki
wlewa ogień

nie wiem jak uciec
spod jego języka

inaczej niż do ciebie
Zdecydowanie siła rażenia pierwowzoru jest piorunująca. Mega obraz (mam taki jak w interpretacji Alka).
Dzięki wielkie, czyli myślisz że wersja pierwotna jest lepsza? Chyba jednak zostanę przy nim.

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”