-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
[email protected]
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad.
Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może bronić się przed demokratycznie podjętą decyzją.
Benjamin Franklin
UWAGA!
KONKURS NA TEKST DISCO POLO ROZSTRZYGNIĘTY!
Jeżeli tylko będziecie zainteresowani, idea konkursów powróci na stałe.
A oto wyniki
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
od nowa
-
od nowa
wbij gałązkę oliwną
w tył głowy
obiecaj
zatrzymasz ziemię i zgasisz słońce
nakłuwa powieki
wlewa ogień
nie wiem jak uciec
spod jego języka
inaczej niż do ciebie
złóż jaja
oderwij skrzydła lub zgaś słonce-
nakłuwa powieki
wlewa ogień
nie wiem jak uciec
spod jego języka
inaczej niż do ciebie
w tył głowy
obiecaj
zatrzymasz ziemię i zgasisz słońce
nakłuwa powieki
wlewa ogień
nie wiem jak uciec
spod jego języka
inaczej niż do ciebie
złóż jaja
oderwij skrzydła lub zgaś słonce-
nakłuwa powieki
wlewa ogień
nie wiem jak uciec
spod jego języka
inaczej niż do ciebie
Ostatnio zmieniony 29 paź 2023, 09:18 przez datura, łącznie zmieniany 3 razy.
- Mchuszmer
od nowa
Miło zobaczyć. Dawno Cię nie czytałem:) Datura truje w swoim oszczędnym w składni, wieloznacznym i miejscami turpistycznym stylu.
Podmiot osaczony bodzcami, ekspozycją na spojrzenia, języki, a może porażony odkryciem jakiejś prawdy. Szukający oparcia, właściwie możliwości całkowitego oddania się pod skrzydła odcinające od świata za cenę choćby odrzucenia samego siebie, zdominowania. Akt miłości, może modlitwa. Pewnie wiele rzeczy da się tu przypisać.
Nie przepadam co prawda za taką grubą linią w obrazowaniu, jak do połowy tekstu, z drugiej treść niesie, a i odniosłem wrażenie zmniejszania efektu pazura aż do delikatności w finale.
Tylko n zgubiło ogon w 4. wersie.

Podmiot osaczony bodzcami, ekspozycją na spojrzenia, języki, a może porażony odkryciem jakiejś prawdy. Szukający oparcia, właściwie możliwości całkowitego oddania się pod skrzydła odcinające od świata za cenę choćby odrzucenia samego siebie, zdominowania. Akt miłości, może modlitwa. Pewnie wiele rzeczy da się tu przypisać.
Nie przepadam co prawda za taką grubą linią w obrazowaniu, jak do połowy tekstu, z drugiej treść niesie, a i odniosłem wrażenie zmniejszania efektu pazura aż do delikatności w finale.

mchusz, mchusz.
-
od nowa
Dziękuję, piękna interpretacja. Ostatnio skupiłam się bardziej na sztukach plastycznych, więc trochę trudno mi tak od razu wejść w pisaniuMchuszmer pisze: ↑28 paź 2023, 17:53Miło zobaczyć. Dawno Cię nie czytałem:) Datura truje w swoim oszczędnym w składni, wieloznacznym i miejscami turpistycznym stylu.
![]()
-
od nowa
Mi się ten wiersz kojarzy ze zjawiskiem występującym w świecie owadów, kiedy jeden osobnik
szuka potencjalnego nosiciela, w którym złoży jaja i rozwijające się larwy karmią się jego ciałem.
Może Peel ma podświadomą potrzebę, aby być takim nosicielem jakiejś przemożnej siły
albo bytu, chociaż wie, że jest to dla niej zgubne. Wolałbym się jednak mylić. Pozdrawiam.
szuka potencjalnego nosiciela, w którym złoży jaja i rozwijające się larwy karmią się jego ciałem.
Może Peel ma podświadomą potrzebę, aby być takim nosicielem jakiejś przemożnej siły
albo bytu, chociaż wie, że jest to dla niej zgubne. Wolałbym się jednak mylić. Pozdrawiam.
-
od nowa
Dzięki za czytanie i ciekawy komentarz. Myślę ze przesadzilam z tym obrazowaniem, zmienię ten fragment, bo jednak mi nie leży.Alek Osiński pisze: ↑29 paź 2023, 00:26Mi się ten wiersz kojarzy ze zjawiskiem występującym w świecie owadów, kiedy jeden osobnik
-
od nowa
Też mi nie pasowała ta pierwsza część, więc postanowiłam zmienić ją całkowicie.Mchuszmer pisze: ↑28 paź 2023, 17:53Miło zobaczyć. Dawno Cię nie czytałem:) Datura truje w swoim oszczędnym w składni, wieloznacznym i miejscami turpistycznym stylu.
![]()