Zanim zdążą opaść na poziom morza,
rozkwitają ogniem, wśród nocy polarnych.
Roziskrzone lotki ze skrzydeł raroga,
który wbił pazury w jałowy grunt, stając się jabłonią.
Nie rzuca cienia, przynajmniej prostopadle,
gdyż sam jest jego źródłem, jak chimera.
Przeklęty w kore, we własnych korzeniach,
doszukuje się tego, co truchleje.
Ktoś podejdzie potem pod same drzwi,
zarzuci sznur i spędzi z nim dni dziewięć,
ucztując w monsunach, owinie się w nie
jako samozaprzeczenie.
Ale zanim zdąży opaść na poziom morza,
nim rozkwitnie ogniem, wśród nocy polarnych.
Im bliżej temu, by zamienić się w Boga,
nie zgadnie.
Początek marca, 2022.
Marcin Lenartowicz.
-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
[email protected]
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
"Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
Cicero "De re publica"
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
Światłodrzew.
- eka
Światłodrzew.
Widzę morze ognia, Zagładę, wojnę wygraną przez...
Raróg to niszcząca siła z mitologii Słowian, więc peel raczej Zachodu nie widzi w tej roli.
Dziwny jest zachwyt nad siłą ptaszyska, zamieniającego się w jabłoń. Drzewo mające królewską symbolikę, jabłko to berło.
Podobno jajo raroga musi przez 9 dni wysiadywać człowiek.
Przewidujesz ogniową apokalipsę za dwa dni? Dzisiaj siódmy dzień walki na Ukrainie.
Ale skąd motyw drzwi?
O co chodzi z samozaprzeczeniem? Że człowiek pomagający rarogowi nie chce, neguje współwinę?
j.w.
Lenartowicz, zlituj się. Wytłumacz ciemnej.

Raróg to niszcząca siła z mitologii Słowian, więc peel raczej Zachodu nie widzi w tej roli.
Dziwny jest zachwyt nad siłą ptaszyska, zamieniającego się w jabłoń. Drzewo mające królewską symbolikę, jabłko to berło.
Podobno jajo raroga musi przez 9 dni wysiadywać człowiek.
Przewidujesz ogniową apokalipsę za dwa dni? Dzisiaj siódmy dzień walki na Ukrainie.
Ale skąd motyw drzwi?
O co chodzi z samozaprzeczeniem? Że człowiek pomagający rarogowi nie chce, neguje współwinę?
To co się stanie? Zdanie niedokończone.

Lenartowicz, zlituj się. Wytłumacz ciemnej.
Światłodrzew.
Niszcząca siła?
Rarog to wróg Żmija, poddanego Welesa.
Także raczej to dobre ptaszysko.
I nie interpretujemy wszystkiego pod obecną sytuację, błagam.
Rarog to wróg Żmija, poddanego Welesa.
Także raczej to dobre ptaszysko.
I nie interpretujemy wszystkiego pod obecną sytuację, błagam.
Jagoda Mornacka.
Światłodrzew.
Zresztą, nawet jeśli już koniecznie tak interpretować - zarptak, Rarog, feniks wbija pazury w jałowy grunt i staje się drzewem.
Jabłonią, jak sama wskazujesz - królewskim drzewem, choć ja się nie znam - to miał być jesion, ale stwierdziłem, że to po pierwsze zbyt proste nawiązanie do Ygdrassila, po drugie - czemu Drzewo Swiatow, nie miałoby być tym samym, co w Edenie. Pożarte.
A skoro "wysiadujący" nie zgadnie... Cokolwiek by pod to podstawić, to nie stanie się Bogiem.
Także jeśli już koniecznie pod sytuację wojenną, to na niekorzyść wiadomej strony.
Jabłonią, jak sama wskazujesz - królewskim drzewem, choć ja się nie znam - to miał być jesion, ale stwierdziłem, że to po pierwsze zbyt proste nawiązanie do Ygdrassila, po drugie - czemu Drzewo Swiatow, nie miałoby być tym samym, co w Edenie. Pożarte.
A skoro "wysiadujący" nie zgadnie... Cokolwiek by pod to podstawić, to nie stanie się Bogiem.
Także jeśli już koniecznie pod sytuację wojenną, to na niekorzyść wiadomej strony.
Jagoda Mornacka.
- eka
Światłodrzew.
Aha, tzn. doceniam geniusz Sokratesa objawiający się w lapidarnej sentencji: "Wiem, że nic nie wiem."
Dzięki za poświatę niewiedzy kolejnego pola.
Dzięki za poświatę niewiedzy kolejnego pola.
Światłodrzew.
Bo ja nie umiem tłumaczyć swoich tekstów.
Mówiłem już wielokrotnie, gdybym umiał to powiedzieć prościej, prozą - powiedziałbym
Przykro mi.
Mówiłem już wielokrotnie, gdybym umiał to powiedzieć prościej, prozą - powiedziałbym

Przykro mi.
Jagoda Mornacka.