-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
[email protected]
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad.
Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może bronić się przed demokratycznie podjętą decyzją.
Benjamin Franklin
UWAGA!
KONKURS NA TEKST DISCO POLO ROZSTRZYGNIĘTY!
Jeżeli tylko będziecie zainteresowani, idea konkursów powróci na stałe.
A oto wyniki
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
Filozofia króliczenia
- Lucile
kiedy już tylko można uwierzyć w trzynasty znak zodiaku... albo
jak długo metodą Kinslowa postanowisz
uzdrowić pozostawiając samą żałując
Pannie jakiegokolwiek słowa
jak długo w erze Piątego Słońca
oś Sfinksa nie zrówna się z osią Barana
i millenarystycznego Wodnika
jak długo Koziorożec albo Byk nie spojrzy na igraszki
Bliźniąt w świetle Krwawego Księżyca Rak
zaduma się nad Rybami
w procesji punktów równonocy
chronometru niwelującego
dziurawy czas niezbędnik
zbędny
Lew wybierze Lwa
więc przestań na Wadze kołysać
Skorpiona
tak jak długo łuk Strzelca nie wypuści strzały
prosto w serca pomieszkujących na nieboskłonie
to ja krzyczeć nie przestanę
to nie mój świat ale nasze szaleństwo niech trwa!
---
LuBe
szesnaście, dziesięć,
dwadzieścia dwadzieścia
jak długo metodą Kinslowa postanowisz
uzdrowić pozostawiając samą żałując
Pannie jakiegokolwiek słowa
jak długo w erze Piątego Słońca
oś Sfinksa nie zrówna się z osią Barana
i millenarystycznego Wodnika
jak długo Koziorożec albo Byk nie spojrzy na igraszki
Bliźniąt w świetle Krwawego Księżyca Rak
zaduma się nad Rybami
w procesji punktów równonocy
chronometru niwelującego
dziurawy czas niezbędnik
zbędny
Lew wybierze Lwa
więc przestań na Wadze kołysać
Skorpiona
tak jak długo łuk Strzelca nie wypuści strzały
prosto w serca pomieszkujących na nieboskłonie
to ja krzyczeć nie przestanę
to nie mój świat ale nasze szaleństwo niech trwa!
---
LuBe
szesnaście, dziesięć,
dwadzieścia dwadzieścia
- eka
Filozofia króliczenia
Filozofia króliczenia to...
Odsuwanie czegoś, w czym się tkwi? Nie wiem. Skomplikowany wywód:)

Odsuwanie czegoś, w czym się tkwi? Nie wiem. Skomplikowany wywód:)
- Lucile
Ewo, bardzo dziękuję za trud zmierzenia się z tym – nie ukrywam – hermetycznym obrazowaniem.
Tym bardziej się cieszę z Twojego wpisu, ponieważ podejrzewałam, iż tekst pozostanie osierocony.
Oczywiście; upraszczając, można także założyć, że wiersz jest tylko… „kosmiczno-metafizyczno-filozoficznym” snem, dajmy na to pewnej bardzo znanej Alicji - czterdzieści lat później.
Chociaż
Pozdrawiam
L
PS. gdzieś tam pod koafiurą nieśmiało kiełkuje coś w rodzaju eseju na temat zawarty w tytule. Jednak nie mam żadnej gwarancji, że przybierze oczekiwany przeze mnie kształt.Trudno uchwycić i okiełznać te ulotne, snujące się jak jesienne dymy myślątka.
Tym bardziej się cieszę z Twojego wpisu, ponieważ podejrzewałam, iż tekst pozostanie osierocony.
Oczywiście; upraszczając, można także założyć, że wiersz jest tylko… „kosmiczno-metafizyczno-filozoficznym” snem, dajmy na to pewnej bardzo znanej Alicji - czterdzieści lat później.
Chociaż

Pozdrawiam
L
PS. gdzieś tam pod koafiurą nieśmiało kiełkuje coś w rodzaju eseju na temat zawarty w tytule. Jednak nie mam żadnej gwarancji, że przybierze oczekiwany przeze mnie kształt.Trudno uchwycić i okiełznać te ulotne, snujące się jak jesienne dymy myślątka.

- Lucile
Może bez większego związku z treścią popełnionego przeze mnie tekstu, ale obraz interesujący, choć całkowicie nieznany i... tak ładnie zakróliczony.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Filozofia króliczenia
Wiersz ładnie napisany ale trudny do interpretacji.
Ale faktem jest, że układ gwiazd w przestrzeni kosmicznej ma wpływ na zachowanie rośliny, zwierząt a także człowieka na ziemi.
Pozdrawiam pięknie
Ale faktem jest, że układ gwiazd w przestrzeni kosmicznej ma wpływ na zachowanie rośliny, zwierząt a także człowieka na ziemi.
ten ostatni wers wprawia w zadumę.
Pozdrawiam pięknie

- Lucile
Wszeborze,
tak to jest, że nawet jeżeli skryjemy się w „króliczej norze”, to i tak nie odizolujemy się od zewnętrznych – w tym kosmicznych – oddziaływań.
Inna sprawa, czym jest ta „królicza nora”; dla każdego inna, a jak jeszcze swoje dołożą „krewni i znajomi królika”…
A może po prostu - specyficzna koincydencja luźnych myśli (by nie powołać się na strumień świadomości Bergsona) na granicy domorosłego, metafizycznego filozofowania.
Ale… tekst nie tylko o tym.
Bardzo dziękuję za obecność i słowo.
Pozdrawiam
L
tak to jest, że nawet jeżeli skryjemy się w „króliczej norze”, to i tak nie odizolujemy się od zewnętrznych – w tym kosmicznych – oddziaływań.
Inna sprawa, czym jest ta „królicza nora”; dla każdego inna, a jak jeszcze swoje dołożą „krewni i znajomi królika”…
A może po prostu - specyficzna koincydencja luźnych myśli (by nie powołać się na strumień świadomości Bergsona) na granicy domorosłego, metafizycznego filozofowania.
Ale… tekst nie tylko o tym.
Bardzo dziękuję za obecność i słowo.
Pozdrawiam
L
- eka
Filozofia króliczenia
W martwej naturze ślimaczek wystawiający rogi ujął najbardziej:)
Wracając do wiersza, daaawno temu czytano mi Alicję... i niewiele konkretów pamiętam. Pewnie dlatego związku, aluzji literackiej nie łapię, tym to trudniejsze, jeśli ma dotyczyć już wyimaginowanej pięćdziesięcioletniej bohaterki.
Która będzie krzyczeć, dopóki wszystkie opisane warunki natury liryczno-astrologicznej się nie wypełnią. A wiadomo, że nie.
Na 13-sty znak zodiaku też liczyć nie ma co.
Zatem uzdrawianie metodą Kinslowa niech adresat wiersza sobie odpuści i zacznie do peelki mówić.
Może zmieni zdanie, oswoi nowy świat w szaleństwie:)
Wracając do wiersza, daaawno temu czytano mi Alicję... i niewiele konkretów pamiętam. Pewnie dlatego związku, aluzji literackiej nie łapię, tym to trudniejsze, jeśli ma dotyczyć już wyimaginowanej pięćdziesięcioletniej bohaterki.
Która będzie krzyczeć, dopóki wszystkie opisane warunki natury liryczno-astrologicznej się nie wypełnią. A wiadomo, że nie.
Na 13-sty znak zodiaku też liczyć nie ma co.
Zatem uzdrawianie metodą Kinslowa niech adresat wiersza sobie odpuści i zacznie do peelki mówić.
Może zmieni zdanie, oswoi nowy świat w szaleństwie:)
- Lucile
Być może ukryci bohaterowie tego tekstu potrafią wykreować trzynasty znak zodiaku i z tej własnej, prywatnej galaktyki - w obopólnym zauroczeniu, zapamiętaniu, zanurzeniu - patrzą z góry na szaleństwa fizycznego, namacalnego świata.
Słusznie zwróciłaś uwagę na ślimaczka, który – bezpieczny w swoim muszlowym świecie (jakby ze swojego mikrokosmosu), niemniej z ciekawością, zagląda/podgląda inny… króliczy? – świat.
Ważny świadek i element układanki.
Ewo, Wszeborze, miło mi i dziękuję, iż nie zniechęciło Was opisane w tekście i moich komentarzach… „zagmatwanie”.
To buduje i zachęca do dalszej pracy nad sobą, nad wyobraźnią, nad warsztatem.
Pozdrawiam
L
Słusznie zwróciłaś uwagę na ślimaczka, który – bezpieczny w swoim muszlowym świecie (jakby ze swojego mikrokosmosu), niemniej z ciekawością, zagląda/podgląda inny… króliczy? – świat.
Ważny świadek i element układanki.
Ewo, Wszeborze, miło mi i dziękuję, iż nie zniechęciło Was opisane w tekście i moich komentarzach… „zagmatwanie”.
To buduje i zachęca do dalszej pracy nad sobą, nad wyobraźnią, nad warsztatem.
Pozdrawiam
L
- Liliana
Filozofia króliczenia
Tytuł genialny, Lucile, i wieloznaczny.
Treść filozoficzno-naukowa, można rzec. Ty to potrafisz!
Wymądrzać się nie będę, bo cienki bolek jestem, więc przyjmij
i pozdrowienia 
Treść filozoficzno-naukowa, można rzec. Ty to potrafisz!
Wymądrzać się nie będę, bo cienki bolek jestem, więc przyjmij

- eka
Filozofia króliczenia
Naprawdę?:)
Na pewno nie podgląda, bo z tym patrzeniem na króliczą rodzinkę się nie ukrywa.
A państwo Królikowie i pociechy, i peelka... też nie. Z jakiej perspektywy artysta maluje? Bo Ty z rozmachem, z kosmicznej.
I dobrze, lubię ją. Tę perspektywę:)