-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
[email protected]
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad.
Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może bronić się przed demokratycznie podjętą decyzją.
Benjamin Franklin
UWAGA!
KONKURS NA TEKST DISCO POLO ROZSTRZYGNIĘTY!
Jeżeli tylko będziecie zainteresowani, idea konkursów powróci na stałe.
A oto wyniki
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
Dla Ciebie
- BerniM
Wspomniał - twoje oczy jak aleksandryt ,
kamień iluzjonistów .
Czerwień zmieszana z zielenią,
burza z oceanem spokoju.
Twoje- zielone jak agrest,
czuję cierpki smak na języku
w ogrodzie wypchanym zielenią.
Idę pod prąd gubiąc wątek.
Emocje jak puzzle maja różne krawędzie
w codziennej układance .
Intuicyjnie bawię się nimi...
kamień iluzjonistów .
burza z oceanem spokoju.
Emocje jak puzzle maja różne krawędzie
w codziennej układance .
Intuicyjnie bawię się nimi...
Ostatnio zmieniony 29 lut 2020, 13:52 przez BerniM, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Dla Ciebie
No tak, aleksandryt faktycznie ma moc!
podobnie jak agrest dojrzewający w oczach
Ciekawy, nietypowe sformułowanie - "w ogrodzie wypchanym zielenią"
Pozdrawiam
podobnie jak agrest dojrzewający w oczach

Ciekawy, nietypowe sformułowanie - "w ogrodzie wypchanym zielenią"
Pozdrawiam
-
Dla Ciebie
Jest tu coś ciekawego. Na pewno.
- BerniM
Dziękuje Alku; zmiany są dobre ślą mózgu a ja nie lubię ram,szuflad,etykietek.Lubię smakować poezje w wielu wymiarach 

- lczerwosz
Dla Ciebie
Sugerowałbym mniej zielonych.BerniM pisze: ↑28 lut 2020, 15:27Wspomniał - twoje oczy jak aleksandryt ,
kamień iluzjonistów .
burza z oceanem spokoju.
Emocje jak puzzle maja różne krawędzie w codziennej układance
życia.
Intuicyjnie bawię się nimi.
Ocean spokoju - wystarczyłby ocean.
Idę pod prąd, gubiąc wątek - przecinek, jeśli już ma być inrepunkcja;
Emocje, jak puzzle, maja różne krawędzie w codziennej układance
życia.
Sama układanka by wstarczyła, robi się za dosłowne, no i ten paskudny dopełniacz, jak hasło z krzyżówki.
Intuicyjnie bawię się nimi - zrezygnowałbym, to nie jest puenta, a poprzednie zdanie wystawia inne zakończenie, może dramatyczne, bo różne krawędzie mogą być ostre, zabójcze, a ty się bawisz PL-ko.
- BerniM
Witaj, nie może być mniej zielonych elementów, ponieważ zarówno kamień jak i kolor oczu i ogród są soczyście zielone, pachną wiosną. Zabawa emocjami sugeruje ,że bohater wiersza wie które może wybierać do zabawy a które zostawić.Są jak układanka w której trzeba dopasować różne wzory i krawędzie.Bohater chce łamać stereotypy i smakować życie na swój sposób . Co do przecinka to masz rację , powinnam go wstawić a tak niech pachnie zieloną trawą w ogrodzie 
Pozdrawiam

Pozdrawiam

- lczerwosz
Dla Ciebie
a co powiesz?
Wspomniał - twoje oczy jak aleksandryt,
kamień iluzjonistów .
Czerwień zmieszana z zapachem wiosny, <-- Twój pomysł
burza ze spokojem.
Twoje - jak agrest, <-- wiadomo, że agrest jest zielony
czuję smak na języku, cierpki
w ogrodzie wypchanym zielenią. <-- to jest świetne
Idę pod prąd, czy zgubię wątek.
Emocje, jak puzzle, mają różne krawędzie w codziennej układance. <-- wiadomo, że to układanka życia
Do pierwszej krwi bawię się nimi.<-- jakiś dramat by się przydał
Wybacz te inspiracje.
Wspomniał - twoje oczy jak aleksandryt,
kamień iluzjonistów .
Czerwień zmieszana z zapachem wiosny, <-- Twój pomysł
burza ze spokojem.
Twoje - jak agrest, <-- wiadomo, że agrest jest zielony
czuję smak na języku, cierpki
w ogrodzie wypchanym zielenią. <-- to jest świetne
Idę pod prąd, czy zgubię wątek.
Emocje, jak puzzle, mają różne krawędzie w codziennej układance. <-- wiadomo, że to układanka życia
Do pierwszej krwi bawię się nimi.<-- jakiś dramat by się przydał
Wybacz te inspiracje.
-
Dla Ciebie
Leszku uwierz mi mam agrest i dojrzały ma wręcz bordowe owoce słodkie jak miód i nie zawsze agrest jest zielony jak na bazarku;)
- BerniM
Wiem Leszku,że lubisz wiersze oczywiste z oczywistościami, łatwe i przyjemne w odbiorze.Czasem wiersz wygląda z pozoru na oczywisty a nim nie jest .Ma ukryte drugie dno, które nie każdy zobaczy ...Nie lubię odkrywać swoich wierszy, bo lubię dać odbiorcy możliwość dowolnej interpretacji ale dla Ciebie zrobię wyjątek, bo kiedyś wyszła nam świetna zima diamentowa ...Aleksandryt - iluzja,zmiana,zaprzeczenie,fałsz ,obłuda płytkich ludzi ,zieleń to kolor nadziei, spokoju,kolor chirurgów ,ogród symbolizuje Twoje wnętrze ,duszę, wypchaną zielenią (nadzieją) ale czy wypchana zieleń żyje?, emocje mają różne krawędzie to znaczy nie jest dobrze kierować się nimi.Intuicyjnie bawić się to znaczy,kierować się w życiu intuicją a nie emocjami.Bawic się - wtedy gdy jesteś spokojny ,zrelaksowany ,wtedy podejmujesz najlepsze decyzje.Wiersz mówi - kieruj się intuicją, zapytaj się siebie co czujesz,czy ta znajomość jest dla mnie dobra? czy jestem pewien tej decyzji ? , czy to mi sprawia przyjemność ? nie ogranicza mnie? Kieruj się intuicją a zobaczysz zawiść,zazdrość innych ludzi i oszczędzisz sobie rozczarowań :)Agnieszkę poprowadziła intuicja,że jest coś więcej ...A powstał kiedy moja znajoma ( mama siedmiolatki ) powiedziała : ten chłopiec jest agresywny, ona go przytuliła a on ją uderzył .Ja - czy Twoja córka zapytała się go ,czy może go przytulić ? Niee - odpowiedziała zdziwiona.Dlaczego od razu widzisz agresję a on mógł się po prostu przestraszyć A co do miniatur Leszku to oprócz miłości znajdziesz tam jeszcze szacunek,bo jak czytam wiersze o miłości ,ze z jej powodu ktoś ma gorączkę to nie widzę tam uczucia ,tylko egoizm.Dziekuję za inspiracje z układanką,masz całkowitą rację a dramaty pozwól,że ominą ten wiersz, bo potrzeba jeszcze histerii, globusa i soli trzeźwiacych.Życzę Wam obojgu miłego weekendu i dziękuję za komentarze 

- lczerwosz
Dla Ciebie

Jest wręcz odwrotnie, ale...
Ale autor z reguły wie, co pisze, albo co chce napisać. Czytelnik musi dostać, odkryć klucz do tajemnicy autora, nabyć jakoś tajemną wiedzę, inaczej zabawa się nie udaje. To autor jest odpowiedzialny za poprowadzenie czytelnika do odpowiednich drzwi. Jeśli jest za prosto, mówimy kawonaławizm. Rebus nie rozwiązany znika z naszej pamięci, jak szelest wiatru. Oczywiście, nie ma uniwersalnego sposou, różny jest poziom intelektualny, emocjonalny czytelników i autorów. To taka moja uproszczona mocno teoria komunikacji.
I część moich uwag dotyczy tylko technikalii, jak napisać zręczniej. To jest oczywiście subiektywne, czasem powtórki są zamierzone, stanowią ważny rekwizyt, a czasem są przeoczone. Pewne zbitki wyrazów są często używane i obciążają tekst, ale nie sposób nie używać zrozumiałego języka, normalnych słów po prostu. Ot sztuka.