• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    [email protected]
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad.
    Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może bronić się przed demokratycznie podjętą decyzją.

Benjamin Franklin

UWAGA!
    KONKURS NA TEKST DISCO POLO ROZSTRZYGNIĘTY!

Jeżeli tylko będziecie zainteresowani, idea konkursów powróci na stałe.
    A oto wyniki

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

PANTOMIMA

Wiadomość
Autor
januszek

PANTOMIMA

#11 Post autor: januszek » 02 paź 2024, 20:46

eka pisze:
02 paź 2024, 13:28
Eksponat z tekstem, czyli filozofia pewnej partii?
jak już pisałem , utwór jest prawie dwudziestoletni i w tym okresie widywałem takie "eksponaty". Kiedy na bieżąco zamieściłem na poezja polska Ewa Włodek wyczuła ze mam problem . Owszem był bo i dyrekcja szkoły podstawowej, i policja, i kuratorium oświaty zachowywały się jak "Ona": 'bezradnie rozkładając ręce'. Tymczasem córka otrzymywała codziennie groźne SMS-y. dopiero oddolna inicjatywa grupy rodziców i szum na pół miasteczka załatwiło sprawę.
ne wiem jak było w kuratorium ale dwa zakłady w którym owe .. wisiały zbankrutowały. tzn są ale jako małe rodzinne.

To tyle z mojej strony na temat owego utworu .

pozdrawiam z :kofe:

Awatar użytkownika
eka

PANTOMIMA

#12 Post autor: eka » 04 paź 2024, 16:20

Podałeś tę osobistą historię tak wyczyszczoną z faktycznych zdarzeń i oczekujesz jej interpretacji? :myśli:
Uważam, że sytuacja w tym utworze przedstawia petenta i władzę reprezentowaną przez ową urzędniczkę. Można różnie odczytywać tę relację. Ja "zobaczyłam/poczułam" zwycięstwo petenta, który się nie ugiął przed treścią "eksponatu" i bezsilność pani za biurkiem.

:kofe:

januszek

PANTOMIMA

#13 Post autor: januszek » 04 paź 2024, 18:25

eka pisze:
04 paź 2024, 16:20
zobaczyłam/poczułam" zwycięstwo petenta, który się nie ugiął przed treścią "eksponatu" i bezsilność pani za biurkiem.
czyli zgodnie z intencją więc super.
"pan to mi" urzędniczki dało ten pomysł napisania bez użycia słów co pociągnęło i owe wyczyszczenie więc wyszło jak wyszło.
początkowo tytuł ( i jedyna kwestia słowna ) miał brzmienie pantominie ale jako forma jedynie ledwo dopuszczalna uległa reformie.
:kofe:

Awatar użytkownika
eka

PANTOMIMA

#14 Post autor: eka » 06 paź 2024, 19:10

Pantomima niewerbalnymi znakami? To ciekawy pomysł, ale trudny w realizacji.
Szczerze? Istotne dla mnie były tylko słowa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”